Babaváró hitel – Lényeges változás lép életbe szeptemberben

Babaváró hitel – Lényeges változás lép életbe szeptemberben

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-31
 

Szeptember elsejétől módosulnak a Babaváró hitel feltételei. A legfontosabb változás talán az, hogy újabb esélyt kaphatnak azok, akik korábban felvették a Babavárót és elváltak.

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabad felhasználású támogatott kölcsön. A legfeljebb 10 millió Ft összegű hitelhez a futamidő alatt született gyermekek után kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódik.

A kedvezmény igényléséhez azonban szigorú feltételeket kell teljesíteni, a tegnap megjelent kormányrendelet alapján ezek az előírások némileg változtak. Jöjjenek a részletek.

Újra igényelhetjük a Babavárót, ha elváltunk?!

A Babaváró hitel egy jelentős támogatás, éppen ezért csak egyszer használhatjuk ki ezt a lehetőséget. Legalábbis az eddigi szabályok így szóltak. Szeptember elsejétől azonban az előírások módosulnak, újra igényelhető a Babaváró abban az esetben, ha korábban megkötötték a szerződést, de a támogatott hitelt valami miatt végül nem folyósították. Emellett lehetőségünk lehet a támogatás újbóli kihasználására akkor is, ha elváltunk és a Babaváró kölcsön összeget – szükséges esetén a kapott kamattámogatással növelten – teljes egészében visszafizettük.

Ez utóbbi lehetőség azért számos kérdést vet fel: például van-e erre lehetőség akkor is, ha az eredeti igénylést követően lejárt az 5 év, vagy sem. Az értelmezések, részletszabályok sokat tudnak majd segíteni abban, hogy hogyan is kell pontosan értelmezni és alkalmazni ezt az új szabályt.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik, ha meghal a házaspár egyik tagja?

A Babavárót házaspárok igényelhetik és sajnos előfordulhat olyan tragédia, hogy a támogatás igénylését követően a pár egyik tagja meghal. Ebben a tragikus helyzetben gondolni kell a Babaváróra is, a jogalkotó pontosította, hogy mi történik a kedvezményes hitellel ebben a helyzetben.

Ezt a helyzetet nem fokozzák azzal, hogy a kölcsönhöz kapcsolódó kamattámogatást elveszítse az özvegy. A kamatmentesség abban az esetben is megmarad, ha még nem született meg a futamidő első 5 évében a baba. Ugyanakkor a bankhoz kérelmet kell beadni a halotti anyakönyvi kivonat kiállítását követő 180 napon belül. A banknak a kérelmet 30 napon belül el kell bírálnia és azt követően 5 napon belül tájékoztatnia szükséges a kérelmezőt a döntésről, illetve annak indoklásáról.

Ha a pár hölgy tagja várandós volt már a férj halálakor, akkor a Babaváró hitelnél életbe léphet a következő támogatási szint a magzat miatt.

Az eddigi szabályok alapján is megmaradhatott a kamattámogatás abban az esetben, ha a pár egyik tagja elhunyt, de eddig 60 nap állt rendelkezésre a halotti anyakönyvi kivonat beadására. Külön kérelemre pedig nem volt szükség.

Változnak a Tb előírások is

A jövőben egy nagyon speciális helyzetet is kezelni fog a jogszabály. Lehetnek olyan magyarok, akik itthon dolgoznak, de külföldön adóznak. Az így megszerzett jogviszony is megfelelő a 3 éves TB jogviszony igazolásakor, sőt azon belül a szigorúbb feltételeket támasztó utolsó fél éves időtartamra is elfogadható. Természetesen ezt a tényt a külföldi adóhatóság igazolásával alá kell támasztani.

Fontos könnyebbség lehet a jövőben, hogy a jogviszony szüneteltetése nem minősül megszakításnak. Alapvetően nem egy munkahelyről, vállalkozásból kell leigazolni a teljes 3 éves Tb jogviszonyt, lehetnek váltások, de a megszakítás hossza nem lehet több 30 napnál.

Jó tudni
A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint ez nagy segítség lehet azok számára, akik az elmúlt időszakban a nehéz körülmények miatt hosszabb ideig szüneteltették vállalkozásukat.

Ne feledkezzünk meg a jövő évi szigorításokról

A szeptemberi változások kisebb horderejűek, bár egyesek számára nagyon is lényegesek lehetnek. A jövő évben azonban komoly módosítások lépnek életbe. Az életkori korlát jelentősen szigorodik: a hölgy igényléskor nem tölthette be a 30. életévét. A maximális hitelösszeg ugyanakkor 11 millió forintra emelkedik.

Érdemes még gyorsan döntened abban az esetben, ha a 2024-es szigorítás érinthet téged.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2023. December végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés