Babaváró hitel – Lényeges változás lép életbe szeptemberben

Babaváró hitel – Lényeges változás lép életbe szeptemberben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-31 Frissítve: 2024-01-25
 

Szeptember elsejétől módosulnak a Babaváró hitel feltételei. A legfontosabb változás talán az, hogy újabb esélyt kaphatnak azok, akik korábban felvették a Babavárót és elváltak.

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabad felhasználású támogatott kölcsön. A legfeljebb 10 millió Ft összegű hitelhez a futamidő alatt született gyermekek után kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódik.

A kedvezmény igényléséhez azonban szigorú feltételeket kell teljesíteni, a tegnap megjelent kormányrendelet alapján ezek az előírások némileg változtak. Jöjjenek a részletek.

Újra igényelhetjük a Babavárót, ha elváltunk?!

A Babaváró hitel egy jelentős támogatás, éppen ezért csak egyszer használhatjuk ki ezt a lehetőséget. Legalábbis az eddigi szabályok így szóltak. Szeptember elsejétől azonban az előírások módosulnak, újra igényelhető a Babaváró abban az esetben, ha korábban megkötötték a szerződést, de a támogatott hitelt valami miatt végül nem folyósították. Emellett lehetőségünk lehet a támogatás újbóli kihasználására akkor is, ha elváltunk és a Babaváró kölcsön összeget – szükséges esetén a kapott kamattámogatással növelten – teljes egészében visszafizettük.

Ez utóbbi lehetőség azért számos kérdést vet fel: például van-e erre lehetőség akkor is, ha az eredeti igénylést követően lejárt az 5 év, vagy sem. Az értelmezések, részletszabályok sokat tudnak majd segíteni abban, hogy hogyan is kell pontosan értelmezni és alkalmazni ezt az új szabályt.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik, ha meghal a házaspár egyik tagja?

A Babavárót házaspárok igényelhetik és sajnos előfordulhat olyan tragédia, hogy a támogatás igénylését követően a pár egyik tagja meghal. Ebben a tragikus helyzetben gondolni kell a Babaváróra is, a jogalkotó pontosította, hogy mi történik a kedvezményes hitellel ebben a helyzetben.

Ezt a helyzetet nem fokozzák azzal, hogy a kölcsönhöz kapcsolódó kamattámogatást elveszítse az özvegy. A kamatmentesség abban az esetben is megmarad, ha még nem született meg a futamidő első 5 évében a baba. Ugyanakkor a bankhoz kérelmet kell beadni a halotti anyakönyvi kivonat kiállítását követő 180 napon belül. A banknak a kérelmet 30 napon belül el kell bírálnia és azt követően 5 napon belül tájékoztatnia szükséges a kérelmezőt a döntésről, illetve annak indoklásáról.

Ha a pár hölgy tagja várandós volt már a férj halálakor, akkor a Babaváró hitelnél életbe léphet a következő támogatási szint a magzat miatt.

Az eddigi szabályok alapján is megmaradhatott a kamattámogatás abban az esetben, ha a pár egyik tagja elhunyt, de eddig 60 nap állt rendelkezésre a halotti anyakönyvi kivonat beadására. Külön kérelemre pedig nem volt szükség.

Változnak a Tb előírások is

A jövőben egy nagyon speciális helyzetet is kezelni fog a jogszabály. Lehetnek olyan magyarok, akik itthon dolgoznak, de külföldön adóznak. Az így megszerzett jogviszony is megfelelő a 3 éves TB jogviszony igazolásakor, sőt azon belül a szigorúbb feltételeket támasztó utolsó fél éves időtartamra is elfogadható. Természetesen ezt a tényt a külföldi adóhatóság igazolásával alá kell támasztani.

Fontos könnyebbség lehet a jövőben, hogy a jogviszony szüneteltetése nem minősül megszakításnak. Alapvetően nem egy munkahelyről, vállalkozásból kell leigazolni a teljes 3 éves Tb jogviszonyt, lehetnek váltások, de a megszakítás hossza nem lehet több 30 napnál.

Jó tudni
A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint ez nagy segítség lehet azok számára, akik az elmúlt időszakban a nehéz körülmények miatt hosszabb ideig szüneteltették vállalkozásukat.

Ne feledkezzünk meg a jövő évi szigorításokról

A szeptemberi változások kisebb horderejűek, bár egyesek számára nagyon is lényegesek lehetnek. A jövő évben azonban komoly módosítások lépnek életbe. Az életkori korlát jelentősen szigorodik: a hölgy igényléskor nem tölthette be a 30. életévét. A maximális hitelösszeg ugyanakkor 11 millió forintra emelkedik.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés