Babaváró feltételek 2023-ban: melyik bankot válasszuk, ha már úton van a baba?

Babaváró feltételek 2023-ban: melyik bankot válasszuk, ha már úton van a baba?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-06
 

Bár a Babaváró kölcsön egy állami támogatású konstrukció, a Babaváró hitel feltételei ugyanakkor eltérők a programban résztvevő bankoknál. Más lehetőségekre számíthatnak például azok a párok, ahol a feleség már várandós az igénylésekor. Ezen pedig akár az is múlhat, hogy végül megkapják-e a támogatott hitelt, vagy ha meg is kapják, mekkora összegre számíthatnak a maximális 10 millió forintból.

A Babaváró hitel népszerű a fiatal házaspárok körében, hiszen köszönhetően az állami támogatásnak, számos előnnyel rendelkezik a piaci konstrukciókhoz képest. Az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig az igénylést követő 5 éven belül legalább egy gyerek születik, akkor a futamidő végéig az is marad, miközben a törlesztés három évig szüneteltethető.

További kedvezmény, hogy

  • a második baba érkezésekor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, miközben a törlesztés ismét három évre felfüggeszthető,
  • a harmadik gyereknél pedig az adósság lenullázódik.

Vagyis, ha a pár úgy igényli a hitelt, hogy a feleség várandós, akkor a törlesztést el sem kell kezdeni, amennyiben pedig a második és a harmadik baba hat éven belül érkezik, akkor a Babaváróból végül egyetlen forintot sem kell visszafizetni.

Hirdetés

Hirdetés

Eltérő havi törlesztővel számolnak a bankok

Igen ám, de a kismamák lehetőségei nagyon különbözőek az egyes pénzintézeteknél. Az, hogy a fiatal pár maximálisan mekkora összegű Babaváró hitelt vehet fel kizárólag az igazolt nettó jövedelmük nagyságától függ. Az úgynevezett JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – szabály ugyanis pontosan meghatározza, hogy a nettó jövedelem legfeljebb mekkora hányada fordítható hiteltörlesztésre. 500 000 forint alatti nettó igazolt jövedelemnél 50 százalék a felső határ, míg félmillió forinttól 60 százaléknál ránt be az adósságfék a Babavárónál.

Várandós feleség esetén az egyes bankok azonban nem ugyanakkora összegű törlesztővel számolnak. Ez elsőre talán meglepő, ám mindjárt megmagyarázzuk az „anomália” okát. Arról van szó, hogy miközben a 10 millió forint összegű kamatmentes Babaváró törlesztője 20 éves futamidőre 45 000 forint, állami támogatás nélkül körülbelül havi 90 000 forintot kellene fizetni ugyanerre. A bankok emiatt hol ezzel, hol azzal számolnak, ami komolyan befolyásolja a fiatal pár lehetőségeit:

  1. Vannak bankok, amelyek a kamatmentes törlesztővel, vagyis havi 45 000 forinttal számolnak minden esetben.
  2. Más pénzintézetek várandós kismama esetén 45 000 forinttal számolnak, ha azonban nincs úton a baba, akkor banktól függően 80-100 000 forint közötti összeget vesznek alapul.
  3. Arra is van példa, hogy egy bank alapvetően 45 000 forintos törlesztővel kalkulál, ám ha a Babaváró mellé lakáshitelt is igényelne a pár, akkor máris 90 000 forintot vesznek alapul.

A jövedelembe is bekavarhat, ha úton van a baba

A Babavárót igénylő pár hitelhez jutási lehetőségét tehát alapvetően meghatározza, hogy az adott bank mekkora összegű havi törlesztővel kalkulál, hiszen a jövedelem legfeljebb 50, illetve 60 százaléka fordítható ennek a kifizetésére. Igen ám, de a terhesség alatt a kismamák jövedelmének figyelembevétele sem azonos az egyes bankoknál, és ahogy majd látni fogjuk, ezen is sok minden múlhat.

  1. Amennyiben a várandós kismama még dolgozik, vagyis nincs táppénzen, akkor a pár számára egyértelműen az a legszerencsésebb, ha a bank a kismama aktuális nettó jövedelmével számol. Szerencsére vannak pénzintézetek, ahol ez a gyakorlat.
  2. Előfordul, hogy hiába dolgozik a kismama, a bank mégis a táppénz összegével számol, ami mindenképpen kevesebb a munkabérnél. Ráadásul az egy napra járó összeg nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részét, ami a magas keresetűek számára különösen fájdalmas lehet. Mivel a minimálbér bruttó összege 2023-ben 232 000 forint, ez alapján a táppénz napi összege nem haladhatja meg a bruttó 15 467 forintot.
  3. Ha közel van a szülés időpontja (ami szubjektív), akkor a CSED, a GYED vagy a GYES összegével számolnak. Mivel ezek összege különböző lehet, nagyon nem mindegy, melyik bankot választja a család.
  4. Előfordul az is, hogy a bank a férj jövedelmének valamekkora részével, például annak 33 százalékával számol a feleség esetében, függetlenül attól, hogy ő mennyit keres.
  5. Van olyan pénzintézet, amelyik függetlenül a feleség tényleges jövedelmétől, egy meghatározott konkrét összeggel számol, ami lehet például 20 000 forint.

Nehezít a helyzeten a GYED extra

Egyre gyakoribb, hogy a férj igényli a GYED extrát – emellett dolgozni is lehet -, ami okos döntés akkor, ha az ő jövedelme a magasabb. A GYED összege a korábbi bruttó jövedelem 70 százaléka, ám nem haladhatja meg a bruttó minimálbér duplájának 70 százalékát, vagyis a bruttó 324 800 forintot. Babaváró igénylésnél ez azonban problémát okozhat, ugyanis a bankok ilyenkor nem számolnak a GYED extrával, ha pedig nincs keresete a feleségnek, akkor kizárólag a férj jövedelme alapján hitelez majd a bank.

Kalkulálj
A Bankmonitor Babaváró hitel kalkulátor segítségével pár kattintással ellenőrizheted, hogy kihasználhatjátok-e a lehetőséget, ha pedig igen, akkor díjmentes szakértői segítséget kérhettek a legmegfelelőbb bank kiválasztásához, valamint az igénylési folyamat lebonyolításához.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés