Babaváró hitel tipp: az egyik banknál kevés, míg a másiknál elég lehet ugyanaz a jövedelem!

Babaváró hitel tipp: az egyik banknál kevés, míg a másiknál elég lehet ugyanaz a jövedelem!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-18
 

Babavárót szeretnél, és azt gondolod, hogy nincs más dolgod, mint besétálni a legközelebbi bankba, hiszen a Babaváró hitel feltételei mindenütt azonosak? Ebben az esetben könnyen szembesülhetsz azzal, hogy a jövedelmed alapján elutasítanak, vagy ha kapsz is hitelt, nem a teljes, 10 millió Ft-ot. Megmutatjuk, hogy mi a megoldás!

Az egy gyermek születése esetén kamatmentes – vagyis ingyenes  – Babaváró hitel iránt óriási az érdeklődés, az MNB adatai szerint az első három hónapban 40 ezer házaspár igényelte. Akik azonban azt gondolják, hogy mindegy melyik bankhoz fordulnak, azok könnyen elutasításba futhatnak.

Az ok pedig többnyire az, hogy a pár nem rendelkezik megfelelő nagyságú jövedelemmel, ami elbírná a 10 millió forint havi törlesztőjét. Ez azért probléma, mert a Babavárót egyetlen alkalommal lehet csak igényelni, vagyis aki egyszer már kevesebb pénzt kapott, a különbözetről végleg lemondhat. De ez még a jobbik eset, hiszen előfordulhat, hogy a házaspár egy fillér Babavárót sem kap a banktól, mondván, nem a jövedelmük kevés. Szerencsére az elutasítás után később még lehet próbálkozni más pénzintézeteknél!

És, hogy miért nem célszerű egyszerűen csak betérni a legközelebbi bankfiókba? Azért, mert a bankok nagyon különböző gyakorlatot folytatnak, az eltérések pedig alapvetően meghatározzák, hogy a fiatal pár mennyire lesz hitelképes.

Hirdetés

Hirdetés

A két legfontosabb különbség a jövedelem elfogadását illetően:

1. Ugyanaz a jövedelem különböző hitelösszeget bír el

Azt, hogy egy bank mennyi hitelt adhat, alapvetően meghatározza az igazolt nettó jövedelem nagysága, ugyanis a havi törlesztők nem haladhatják meg a jövedelem meghatározott százalékát. (Ez az úgynevezett JTM korlát, amiről itt minden fontos információt megtalálsz.) A bankok ráadásul az MNB (Magyar Nemzeti Bank) által meghatározott százalékos értéktől lefelé eltérhetnek, vagyis dönthetnek úgy, hogy ennél is kevésbé engedik eladósodni az ügyfeleiket.

Hogy melyik bank pontosan hogyan számol, az természetesen üzletpolitika kérdése, ám számodra nagyon nem mindegy, hogy melyiket választod. Hiszen van olyan, ahol ugyanannak a jövedelemnek a 30%-a, míg máshol 50%-a lehet legfeljebb a havi törlesztő, vagyis a 10 millió Ft-os Babaváró hitelhez valahol 130 ezer Ft, míg máshol 198 ezer Ft minimális jövedelem szükséges.  

2. Eltérő figyelembe vett törlesztő

Nem elég, hogy az egyes bankok az igazolt jövedelem más-más százalékáig engedik elmenni a havi törlesztőket, de még a JTM számításnál figyelembe vett hiteltörlesztő nagysága sem azonos. A bankok egy része ugyanis a Babaváró hitel JTM számításánál azt a törlesztőt veszik alapul, amit az első 5 évben kell fizetni. (A Babaváró az első 5 évben mindenképp kamatmentes, ám, ha nem születik legkésőbb addig gyermek, akkor az állam által adott kamatkedvezményt egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamaton megy tovább.) Más pénzintézetek konzervatívabbak, és az állami támogatás nélküli törlesztőt veszik figyelembe a JTM korlát kiszámításakor. A különbség nem kicsi: a vizsgált törlesztő ugyanis ez alapján 41 667 Ft és 82 499 Ft között lehet.

Az 1. és a 2. pont együttesen alaposan összekavarja a dolgokat, hiszen lehet, hogy az egyik bank a jövedelem akár 50%-ig is engedi elmenni a havi törlesztőt, ám ha a kamatos törlesztővel számol, akkor ez nem is biztos, hogy végül jó az igénylőnek.

3. Eltérő elvárt minimum jövedelem

A bankok  a lakáshitelek és a személyi kölcsönök esetében is nagyon különböző elvárt jövedelmet írnak elő, és ez bizony így van a Babavárónál is. Már az sem mindegy, hogy a pár mindkettő vagy csak egyik tagja tud jövedelmet igazolni, ugyanis a minimális elvárás eszerint is változik. Van bank, amelyik egy keresőnél megelégszik nettó 75 000 Ft igazolásával, de olyat is találni, ahol egy jövedelemmel 180 ezer Ft jövedelem alatt borítékolható az elutasítás, de a többség 100-150 ezer Ft-ot vár el. Két kereső esetében a bankok engedékenyebbek, ilyenkor a legtöbben megelégszenek azzal, ha az házaspár mindkét tagja legalább minimálbért hazavisz.

Az alábbi Babaváró kalkulátorral ellenőrizhetitek, hogy jogosultak vagytok-e a támogatott hitelre, és ha igen, kérhetitek a Bankmonitor hitelszakértőjének segítségét, aki megkeresi számotokra a legmegfelelőbb bankot.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Július végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
 

Hirdetés
Hirdetés