Babaváró kölcsön hitelkiváltásra? Nem is olyan egyszerű!

Babaváró kölcsön hitelkiváltásra? Nem is olyan egyszerű!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-16
 

Hiába szabad felhasználású elvileg a Babaváró hitel, nem minden bank adja oda megkötés nélkül az egy gyermek születése esetén kamatmentes kölcsönt. Vannak, ahol lakásvásárlásra adják csak, míg máshol a hitelkiváltást fontolgató párokat érheti kellemetlen meglepetés.

Mi magunk is megírtuk már sokszor, hogy a Babaváró egy szabad felhasználású kölcsön, amit az ezt igénylő fiatal házasok arra költenek, amire csak akarnak. Vehetnek belőle autót, lakást vagy éppen felújíthatják belőle meglévő otthonukat, de az akár 10 millió forintos hitelösszegből világ körüli útra is befizethetnek, ha éppen úgy tartja kedvük. Amennyiben pedig az igénylést követő öt éven belül gyermek születik, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad – vagyis az állami kezességvállalási díjon kívül éppen annyit kell visszafizetni, mint amennyit kapnak a banktól -, a második és a harmadik gyermek születésekor pedig elengedik a tartozás egy részét vagy egészét.

Igen ám, de bármennyire is az él a köztudatban, hogy a Babaváró szabad felhasználású, valójában a bankok maguk döntik el, hogy ezen a téren megszabnak-e a korlátozást. Vagyis, aki az első útjába kerülő banknál igényel ilyen támogatott hitelt, az könnyen szembesülhet azzal, hogy nem kap arra pénzt, amire szeretne. Gyakori például a hitelkiváltás korlátozása az „ingyen” hitelből.

A Bankmonitor által vizsgált 10 tíz bank közül jelenleg csak 4 banknál használható fel hitelkiváltásra a Babaváró, ám ezek közül is több megszabja, hogy milyen hitelt enged kiváltani. Az Erste például csak a személyi kölcsönöket és a jelzáloghiteleket engedi kifizetni, míg a CIB-nél ezeken felül az autólízing és a gépjármű hitel esetében is élhetnek az adósok a hitelkiváltás lehetőségével. Az Unicredit még megengedőbb, náluk a folyószámlahitelt, a hitelkártya hitelt, az autó és ingatlan lízinget, a gyűjtőszámlahitelt, sőt a munkáltatói és az önkormányzati kölcsönt is ki lehet váltani Babaváróval. A legtöbb Babavárót folyósító OTP Bank azonban teljesen más stratégiát folytat: ők kizárólag a bank saját hitelinél engedélyezik a kiváltást, mint hitelcélt, vagyis, ha máshol van a párnak hitele, akkor ez itt nem fog működni.

Jól látszik, hogy aki korábbi, drága hitelétől szabadulna meg az „ingyen” kölcsönből, annak érdemes gondosan választania bankot, mert máskülönben elutasításra számíthat. Viszont nem érdemes kizárólag ez alapján dönteni, mert a kiváltás szempontjából megengedőbb bankok esetében is fontos különbségek vannak a Babavárók között. Például eltérő a férj és a feleség minimális életkora (18-23 év), vagy éppen az, hogy a férj a futamidő végén legfeljebb hány éves lehet (65-75 év). Éppen ezért praktikus olyan hitelszakértő segítségét kérni, aki ismeri a bankok gyakorlatát, így az igénylést ott nyújtja be, ahol reális esély van a sikerre, valamint a lehető legnagyobb hitelösszeg elérésére. Ez utóbbi azért fontos, mert a Babaváró hitel egyetlen alkalommal igényelhető, vagyis ha valaki a maximális 10 millió forintnál kevesebb hitelt vesz fel, az később a különbözetre már nem tarthat igényt.

Az alábbi Babaváró támogatás kalkulátorral ellenőrizhetitek, hogy jogosultak vagytok-e a támogatott hitelre, és ha igen, kérhetitek a Bankmonitor hitelszakértőjének segítségét, aki megkeresi számotokra a legmegfelelőbb bankot.  

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés