Bankkártyával külföldön? 9 tipp, hogy biztosan ne maradj majd pénz nélkül

Bankkártyával külföldön? 9 tipp, hogy biztosan ne maradj majd pénz nélkül
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-28 Frissítve: 2022-06-20
 

Sokak rémálma, hogy a külföldi nyaralás alatt egyszer csak nem tudják majd használni a bankkártyájukat, nem tudnak kifizetni egy számlát. Többek között ennek az esélyét is csökkenthetjük azzal, ha pár óvintézkedést betartunk. Ezeket gyűjtöttük csokorba, de van arra is tippünk, hogy miként faraghatunk le például a készpénzfelvételi költségeinkből az utazás során. 

1. Ellenőrizd bankkártyád lejárati dátumát

Bagatell hiba, mégis sokszor előfordul, hogy éppen a nyaralás alatt jár le egy bankkártya, ami azt jelenti, hogy ezt követően sem vásárolni, sem készpénzt felvenni nem tudunk vele. Sőt, ha ugyanakkor igényelt a család több tagja is kártyát, akkor előfordulhat, hogy ezek egyszerre járnak le, így végképp bajba kerülhetünk. Éppen ezért a személyi okmányokkal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt a kártyáinkra is vessünk utazás előtt egy pillantást. És persze ne az utolsó pillanatban, mert az új kártya megérkezésének is van átfutási ideje.

Hirdetés

Hirdetés

2. Állítsd át a kártyalimiteket

Gondolod át előre, hogy az utazás során milyen tranzakciókra számíthatsz, és ennek megfelelően állítsd át a kártyád biztonsági beállításait. Érdemes nem megkötni a kezed, hiszen például autókölcsönzésnél akár több százezer forint kauciót is elkérhetnek, ha pedig ezt nem tudod kártyával teljesíteni, akkor kizárólag készpénzben teheted le a letétet. Mobilbanki alkalmazásokból szerencsére a limitek könnyen módosíthatók, így akár csak egy tranzakció erejéig is megemelhető például a kártyás fizetés maximális összege.

3. Szólj a bankodnak arról, hogy elutazol

A bankszámlákkal és -kártyákkal kapcsolatos gyanús ügyeteket szoftverek igyekeznek kiszűrni, ha pedig egy szegedi ügyfél kártyájával egyszer csak Tájföldön kezdenek el például bőszen fizetni, az mindenképpen annak számít. A pénzintézet elővigyázatosságból akár blokkolhat ilyenkor egy tranzakciót, ami rendkívül kellemetlen lehet az adott helyzetben. Éppen ezért érdemes a bankot e-mailen vagy telefonon előre értesíteni az utazásról – célország, mely bankkártyát visszük magunkkal -, mert így elkerülhető ez a probléma.

4. Nagyon vigyázz a kártyádra és a PIN-kódodra

A PIN-kód semmiképpen ne írjuk fel olyan helyre, ami a kártyával együtt kerülhet illetéktelen kezekbe. Fizetéskor pedig egy pillanatra se veszítsük szem elől a kártyánkat, sőt, a legjobb az, ha ki sem adjunk a kezünkből.

5. Milyen költsége van a készpénzfelvételnek?

Ha készpénzre van szükséged külföldön, akkor kerüld a bankfiókokat, és inkább bankjegykiadó automatát keress, mert így olcsóbban megúszhatod a dolgot. Nem mindegy azonban, hogy melyik ATM-et választod. A legolcsóbb általában az, ha a bankod logóját keresed külföldön is, ám előfordulhat, hogy az adott országban más néven van jelen a bankcsoport, így érdemes indulás előtt ennek is utánajárni. A magyarországi CIB bank ügyfeleinek például az Intesa Sanpaolo bankcsoport ATM-jeit érdemes megkeresniük, már csak azért is, mert ezekből a CIB ECO és a CIB ECO Plusz számlákhoz tartozó Visa Inspire bankkártyákkal havonta 2 alkalommal ingyenesen lehet euróhoz jutni az Európai Unió országaiban (plusz Izlandon, Norvégiában, és Liechtensteinben). A CIB Mastergold kártyával ugyanez egyébként 620 forintot kóstál, tehát még az sem mindegy, hogy az adott banknál milyen kártyánk van.

Ha érdekel a 2 évig ingyenes – nincs számlavezetési díj, ingyenes az átutalás, a csoportos beszedési megbízás, az állandó átutalási megbízás és a bankkártya egyaránt – CIB ECO bankszámla, akkor itt megtalálsz róla minden fontos információt.  

Az OTP-seknek is érdemes figyelniük a zöld logót, mert OTP-s ATM-ből alkalmanként 2,23 euró díjért juthatnak készpénzhez, míg más bankok automatáinál 1352 forintba, vagyis csaknem duplájába kerül ugyanez. A hazai nagybankok közül több is hasonló üzletpolitikát folytat, ám például a K&H Bank esetében nem befolyásolja a költséget, hogy melyik bank ATM-jét használjuk. Éppen ezért célszerű utazás előtt utánanézni a bankkártya hirdetményekben a díjaknak, de persze az ügyfélszolgálatok is segítenek ebben nekünk.

Még egy fontos tanács a külföldi készpénzfelvétellel kapcsolatban: ha tehetjük, kerüljük el a nem banki ATM-eket, mert ezek rendszerint drágábbak. Amennyiben EU-n kívülre utazunk, akkor mindenképpen magasabb készpénzfelvételi díjakra számíthatunk, ezért kártyával fizessünk, amikor csak lehet.

6. Ne lepődj meg, ha ezt kérdezi tőled az ATM

Külföldi készpénzfelvételnél az ATM érzékeli, hogy a kártyádhoz forintszámla kapcsolódik, ezért rákérdezhet, hogy helyi devizában, vagy forintban szeretnél költeni. Amennyiben az utóbbit választod, akkor a helyi szolgáltató végzi el a váltást, általában rosszabb árfolyamon, mint amire az itthoni bankodnál számíthatsz. Ezért azt javasoljuk, hogy mindig a helyi devizát válaszd ebben az esetben Ilyenkor a helyi valutában készhez kapott összeget a bankod váltja át forintra, és az ennek megfelelő összeget vonja majd le a forintszámládról.

Devizaszámlához tartozó kártyánál természetesen nincs váltás abban az esetben, ha a számlával azonos devizanemben veszel fel pénzt. (Például eurószámláról kérsz eurót.) A Revolut és Wise esetében is hasonló a helyzet akkor, ha a számládon van az adott devizából. Arra viszont ügyelj, hogy ha a teljes összeg nem áll rendelkezésre ebből a pénznemből, akkor a forintszámládról történik a költés, amihez viszont már váltásra lesz szükségeltetik.

7. Vigyetek magatokkal több bankkártyát

Utazás alatt sajnos meglophatnak bennünket, de az is előfordulhat, hogy éppen az a csomagunk késik vagy tűnik el, amiben a kártyánk van. (Persze célszerű a kártyákat mindig magunknál tartani.) Éppen ezért érdemes több kártyát vinni magunkkal, így akkor is hozzáférhetünk a számlánkhoz, ha valamelyik plasztik nincs kéznél, esetleg lopás miatt le kellett tiltani. Természetesen fontos, hogy ne legyenek a bankkártyák egy helyen, mert akkor az elővigyázatosságunk mit sem ér.

8. Ellenőrizd, a bankkártyádhoz járó utasbiztosítást

A bankkártyák egy részéhez – főleg a prémium termékek esetében – utasbiztosítás is kapcsolódik, amiről sokan nem is tudnak. Célszerű ellenőrizned, hogy ez mit kínál számodra, hiszen előfordulhat, hogy így nem kell plusz biztosítást kötnöd, ami napi 500-1000 forint megtakarítást is jelenthet.

9. Utólag is érhet meglepetés

A külföldi bankkártyás tranzakcióknál több nap is eltelhet addig, amíg a bankod lekönyveli az adott tételt, és mivel a könyvelési dátum napján érvényes átváltási árfolyammal számolnak, a forintban számolt összeg eltérhet attól, mint amire előzetesen számítottál. Ha a forint erősödött, akkor kevesebbet, míg, ha gyengült, többet von majd le a bank.

Hirdetés
Hirdetés