Bankmonitor: a Babaváróra jogosult párok fele elvérzett volna a 2024-ben életbe lépő szigorítás alapján

Bankmonitor: a Babaváróra jogosult párok fele elvérzett volna a 2024-ben életbe lépő szigorítás alapján
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-07-24
 

A 2019 júniusa óta elérhető Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátort használók közül mintegy 109 ezren feleltek meg a támogatás összes személyi feltételének, vagyis nekik volt lehetőségük megigényelni a konstrukciót. Közülük minden második (50 600) párnál ugyanakkor a feleség már betöltötte a 30. életévét a kalkuláció időpontjában, vagyis a 2024-ben érvénybe lépő szabályok alapján minden második pár elesett volna a lehetőségtől.

A Babaváró támogatás igényléhez számos személyi feltételt kell teljesíteniük a fiataloknak, a 2019 júniusi indulás óta pedig már több százezren ellenőrizték a Bankmonitor Babaváró Kalkulátorával, hogy jogosultak-e a lehetőség kihasználására. Közülük kicsivel 40 százalék felett volt azok aránya, akik az adott pillanatban legalább egy feltételt nem teljesítettek, legtöbbször a legalább 3 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony és a házasság hiánya volt a probléma, de sok pár esetében az jelentett gondot, hogy negatív státusszal voltak nyilvántartva a KHR adatbázisban.

2024-től azonban radikálisan megváltoznak az igénylési feltételek, ekkortól kizárólag olyan házaspárok igényelhetik majd a Babavárót, ahol a feleség még nem töltötte be a 30. életévét. Átmeneti könnyítés ugyanakkor, hogy 2024 december 31-ig 40 év marad a felső korhatár akkor, ha a feleség az igénylés időpontjában már várandós, pontosabban a baba igazoltan betöltötte a 12 hetes magzati kort.

Azon 109 ezer pár közül, akik eddig pozitív visszajelzést kaptak a Bankmonitor Babaváró Kalkulátor alapján, mintegy 50 600 párnál a feleség már betöltötte a 30. életévét. Vagyis, ha a jövő évtől érvényes szabályokat kellett volna rájuk alkalmazni, akkor a párok fele nem felelt volna meg az elvárásoknak.

Ez alapján a Bankmonitor szakértői arra számítanak, hogy a Babaváró hitel iránti kereslet jövő évtől jelentősen csökkenhet, amin az sem fog tudni segíteni, hogy várandósság esetén a korhatár 40 év marad 2024 végéig, illetve a maximális hitelösszeg 10-ről 11 millió Ft-ra emelkedik. Pedig már jelenleg is mérsékelt iránta az érdeklődés: 2023 első négy hónapjában mindössze 53,9 milliárd forint értékben vettek fel Babavárót a párok, ami 62 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

2023-ban azonban még várható némi felfutás a folyósításban, hiszen azok közük, akik jövőre már nem lesznek jogosultak a Babaváróra, sokan igyekezhetnek még élni a lehetőséggel. Ez pénzügyileg akkor is jó döntés lehet, ha egyelőre nincs szükségük a pénzre, hiszen például inflációkövető állampapírba fektetve az összeget az első évben 1,5 millió forint lehet a megszerezhető éves kamat.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
1
Hirdetés