Bankmonitor: bőven infláció alatt drágultak a lakáshitelek

Bankmonitor: bőven infláció alatt drágultak a lakáshitelek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-12
 

2023. májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg áprilishoz képest 0,4 százalékpontos csökkenést mért a Központi Statisztikai Hivatal. A Bankmonitor szakértőinek vizsgálata szerint ennél kisebb mértékben drágultak a lakáshitelek: éves alapon átlagosan 17,95 százalékkal emelkedett a fix kamatú lakáshitelek havi törlesztője 20 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 450 ezer forint igazolt nettó jövedelem esetén. Pozitív hír ugyanakkor, hogy bár áprilisról májusra tovább emelkedett az átlagos hiteltörlesztő, a legkedvezőbb ajánlat olcsóbb lett.

A lakáshitelek drágulása elmaradt az átlagos éves infláció mértékétől, hiszen míg 2023. májusban 21,5 százalékos pénzromlást mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Bankmonitor hitelkalkulátorának adatai alapján a fix kamatú lakáshitelek havi törlesztője átlagosan 17,95 százalékkel emelkedett egy év alatt, míg az átlagos kamat 2,25 százalékponttal lett magasabb. (A szakértők hét hazai nagybank 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, végig fix kamatú lakáshiteleinek költségváltozását vizsgálták.)

Egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, végig fix kamatú lakáshitel árának változása

Ez alapján míg a vizsgált paraméterű lakáshitelek átlagos törlesztője 157 810 forint volt 2022 májusában, addig egy évvel később már 186 134 forint volt az átlagos havi költség, ami 28 324 forint plusz költséget jelent. A drágulás teljes visszafizetésben 6,8 millió forint többletkiadással járt, ami azért tudható előre, mert a végig fix lakáshitelek kamata és havi törlesztője a futamidő alatt nem módosulhat.

Áprilisról májusra az átlagos havi törlesztő 2,19 százalékkal emelkedett – ez 3 994 forint plusz kiadást jelent -, az átlagos kamat pedig 0,31 százalékponttal lett magasabb.

Némileg más eredményt kapunk akkor, ha nem az átlagos hitelkamatokat és havi törlesztőket, hanem a mindenkori legjobb ajánlatokat hasonlítjuk össze. Ebben az esetben egy év alatt 1,71 százalékpont kamatemelkedést mértek a szakértők, ami 15 százalékos törlesztőrészlet emelkedést eredményezett 2022 és 2023 májusa között, összegszerűen 22 548 forint plusz kiadást eredményezve.

Az előző hónaphoz képest 2023. májusban azonban már csökkenést mértek a Bankmonitor szakértői: a példában szereplő 20 millió forintos lakáshitel kamata 0,19 százalékponttal, míg havi törlesztője 1,24 százalékkal csökkent, ami 2 156 forinttal alacsonyabb kiadást jelent havonta.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés