Bankmonitor Detektív: megtakarításos életbiztosítás

Bankmonitor Detektív: megtakarításos életbiztosítás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-18 Frissítve: 2023-09-20
 

Augusztus végi cikkünkben áttekintettük, hogy miért és hogyan vizsgáljuk felül rendszeresen egyéni nyugdíjbiztosításunkat. Felhívtuk a figyelmet azokra szempontokra és lehetőségekre, amelyeket feltétlenül érdemes számba venni évente egyszer-kétszer annak érdekében, hogy szerződésünk mind jobban szolgálhassa az érdekeinket. Most a megtakarítási/befektetési céllal kötött életbiztosítások helyzetét tekintjük át – ugyanezzel a céllal.

Mit mutat a biztosítási megtakarítási piac?

Az életbiztosítás keretében rendszeres befizetéseikkel megtakarítók 6 év alatt – ha nem is radikálisan – de megváltoztatták a megvásárolt biztosítási termékekből befolyt díjak arányát. Több mint kétszeresére nőtt az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások befizetéseinek összege, 46%-os volt a növekedés a kockázati biztosítások esetében, míg a nem nyugdíjcélú megtakarításos életbiztosítások esetében jóval visszafogottabb volt a növekedés – mindössze 4,6%, ha együttesen nézzük a befektetési egységekhez kötött (unit-linked, UL) és a hagyományos (fix kamatozású) szerződéseket. Külön-külön vizsgálva: a UL biztosításokhoz befolyó díjbevétel 13%-kal nőtt, míg a hagyományos szerződések esetében 25%-os csökkenés volt tapasztalható (ez utóbbi alapvetően a nagy számban lejáró szerződésekkel magyarázható).

Rendszeres díjfizetésű életbiztosítások díjbevételének megoszlása

 

 

Ennek a hat évnek tehát egyértelműen a nyugdíjbiztosítások a győztesei, s ez a győzelem egyértelműen az ismert adókedvezménynek köszönhető. A rendszeres díjas nyugdíjbiztosítási szerződések darabszáma 2022-ben megközelítette a 450 ezret, amelynek 76%-a UL típusú szerződés volt.

Ha csak a 2022-es évet nézzük, akkor a befizetett rendszeres díjak eloszlása így néz ki:

Rendszeres életbiztosítási befizetések 2022

 

Érdemes persze azt is hozzátennünk, hogy 2022-ben a megtakarításos életbiztosítási szerződésekre (a nyugdíjbiztosításokat is ideértve) mintegy 106 milliárd Ft eseti díj is befizetésre került, amit az ügyfelek a rendszeres díjon felül teljesítettek.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a teendő?

Akár befektetési egységekhez kötött (unit-linked, UL) életbiztosítást kötöttél az elmúlt 5-15 évben, akár úgynevezett hagyományos (fix kamatozású) életbiztosítást, bízunk abban, hogy ma is elégedett vagy és rendszeresen megtakarítasz annak keretében! Ahogyan a nyugdíjbiztosításoknál, úgy ebben az esetben is évente legalább egyszer-kétszer érdemes időt szánnod arra, hogy átnézd szerződésed helyzetét!

Fontos
A unit-linked szerződések működését viszonylag szigorú, EU-konform felügyeleti ajánlások és rendeletek szabályozzák, amelyek minden hazai biztosítóra vonatkoznak. Ennek ellenére természetesen az itthoni szerződések sem egy kaptafára készültek, hiszen jó néhány terméktulajdonság egyedivé teszi az adott életbiztosítást. Érdemes tehát az alábbi általános tudnivalókat ellenőrizni a te konkrét szerződésed esetében! Ebben segít a Bankmonitor Biztosítási Detektívje, azaz tanácsadója is!

Miről kapunk minden évben tájékoztatást a biztosítónktól? Mire figyeljünk?

A biztosítók évente egyszer a törvényileg megszabott tartalmi előírásoknak is megfelelő tájékoztató levelet küldenek ügyfeleiknek. Ezt az adott szerződés évfordulóját legalább 60 nappal megelőzően teszik meg, papíralapú vagy elektronikus levélben. A levélben

  • tájékoztatnak az évfordulóról, a következő évre érvényes értékkövetési/indexálási lehetőségről, annak mértékéről és hatásáról a biztosítási díjra. Megírják azt is, hogy az évforduló előtt hogyan, meddig jelezheted esetleges módosítási igényedet, ami lehet például az értékkövetés elutasítása a következő biztosítási évre.
  • A törvény adta kereteket betartva elszámolást küldenek az eltelt biztosítási év pénzügyi történéseiről. UL szerződés esetén tételesen beszámolnak az ügyfél által befizetett díjakról és a biztosító által érvényesített mindenfajta költségekről, illetve a befektetési eredményekről.
  • Megmutatják, hogy aktuálisan mennyi a szerződés úgynevezett visszavásárlási értéke, az az összeg, amelyet a szerződés megszűnése/megszüntetése esetén a biztosító kifizet.
Fontos
Ha módosítani szeretnéd a szerződésedet, akkor azt az évfordulót legalább 30 nappal megelőzően jelezd! Ez nem minden módosításra igaz, de tipikusan az értékkövetési lehetőség elutasítására csak eddig a határidőig van módunk!

Az éves elszámoló levél értelmezése, megértése néha nem túl egyszerű feladat, nem szégyen szakértő segítségét kérni. Keresd a Bankmonitor Detektívet!

Ha tehát az évforduló például október 1-je, s a következő biztosítási évre nem akarod, hogy emelkedjen a biztosítási díjad, akkor szeptember 1-jéig kell az igényedet eljuttatni a biztosítóhoz! Ha a biztosító nem kap ügyféljelzést, akkor – a szerződési feltételeknek megfelelően – az általa jelzett mértékben módosítja a fizetendő díjat!

Mit miért ellenőrizzünk, mit módosítsunk, ha szükségét látjuk?

Mindig történik valami…

Mindig történik valami – szoktuk mondani, s mint a legtöbb közhelynek, ennek is van némi igazsága. Születések, válások és szeretteink halála befolyásolhatja a pénzügyi helyzetünket és a korábban megjelölt kedvezményezetteket. A rendszeres felülvizsgálat lehetővé teszi, hogy megbizonyosodj róla: a szerződésben aktuálisan nevesített kedvezményezettek (akik jogosultak a biztosító szolgáltatására) pontosan tükrözik-e jelenlegi kívánságaidat.

Fontos
Az az összeg, amelyet bármilyen típusú életbiztosítás a biztosított halála esetén kifizet, örökölhető, de nem képezi a hagyaték tárgyát. Tehát a név szerint megnevezett kedvezményezett a szükséges dokumentumok beküldését követően nagyon gyorsan (15-30 napon belül) a biztosítási összeghez juthat. Az életbiztosítások szolgáltatási összege továbbá adómentes és öröklési illeték sem terheli.

Változó igények és szükségletek

Fontos, hogy a biztosításod mindig összhangban legyen az aktuális céljaiddal és igényeiddel, no meg a lehetőségeiddel. Szinte minden megtakarításos életbiztosítás mellé köthetők úgynevezett kiegészítő biztosítások, amelyekkel a fő cél, az életbiztosítással kombinált megtakarítás/befektetés mellett egyedi kockázati igényeket is kielégíthetsz!

Sok esetben a UL szerződések csak nagyon minimális kockázati védelmet tartalmaznak, például baleseti halál esetére szóló szolgáltatást. A széles választékban elérhető kiegészítő biztosítások révén ugyanakkor úgy bővíthetjük megtakarítási szerződésünket, hogy az valós választ kínáljon a magunk és családunk biztosítási szükségleteire. Ezek a kiegészítők a biztosítási időszak alatt is megköthetők vagy éppen megszüntethetők, az évfordulós ellenőrzés erre is jó alkalom!

Befektetési eredmények, gazdasági körülmények

Amint azt te is tudod, a befektetési egységekhez kötött (UL) biztosítási szerződések esetében a biztosítók aktívan menedzselt befektetési alapokba fektetik a pénzünket, a rengeteg alap közül mi magunk választhatunk, jellemzően tetszőleges arányban összeállítva befektetési portfóliónkat. Minden UL szerződésnél igaz, hogy befektetési kockázatot mi magunk viseljük, a biztosító sem tőke-, sem hozamgaranciát nem vállal.

A hagyományos megtakarításos életbiztosítások garantált fix hozamot nyújtanak, ezek hátterében jellemzően biztonságos, azonban alacsonyabb hozamú befektetés áll. Itt a biztosító a garantált kamaton felül elért többlethozamból legalább 80%-ot visszajuttat ügyfeleinek.

Minden esetben igaz, hogy legalább évente egyszer nézzük meg, hogyan teljesít a szerződésünk!

Fontos
A megtakarítási/befektetési célú életbiztosítást legalább 10 éves időszakra, de leginkább 15-18 éves időtartamra kösd meg (pl. gyermek javára történő megtakarítás)! Ez nagyon hosszú idő, tehát egy-egy év, amikor a szerződés befektetési szempontból nem remekel, nem feltétlenül indok arra, hogy megszüntesd! Egyrészt sokat veszíthetsz a szerződés idő előtti megszüntetésével (visszavásárlási veszteség, esetleges bónuszok elvesztése), másrészt ha jobbnak tűnő, új életbiztosítást kötsz, úgy annak kezdeti magas költségeit újra ki kell fizetned… Azt se felejtsd el, hogy a kamatadó és a szochó megfizetését is csak akkor kerülheted el teljeskörűen, ha legalább 10 évig fenntartod a szerződésedet!
Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Megfizethető díj – ha nem muszáj, ne ezen spórolj!

Az életkörülményeid változása befolyásolhatja a biztosítási díj rendszeres megfizetésének képességét is. Az időszakos felülvizsgálat arra is jó, hogy megfontold, tudsz-e esetleg többet megtakarítani, vagy esetleg csak kevesebbet tudsz átmenetileg fizetni. Egy jó tanácsadóval át tudod nézni, hogy mi a legjobb megoldás a konkrét szerződésed keretein belül a problémádra. A szerződés megszüntetése csak nagyon vészhelyzeti megoldás legyen, s akkor is gondolj a díjmentesítés lehetőségére, ha van erre mód a szerződésedben!

Összefoglaló

Albert Einstein gondolatát javasoljuk figyelembe venni: „Tanulj a tegnapból, élj a mának és reménykedj a holnapban. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést.” A Bankmonitor tanácsadója örömmel válaszol megtakarításos életbiztosításoddal kapcsolatos minden kérdésedre!

Kalkulálj!

A Bankmonitor kalkulátorainak segítségével te is kiszámolhatod, hogy egy nyugdíj– vagy gyermekcélú megtakarítás mennyibe kerülne neked. A kalkulátorok nem egy-egy konkrét biztosítási termék díját adja vissza neked, hanem egy általános képet mutatnak arról, hogy az életkorod alapján milyen díjszint várható a piaci konstrukcióktól, amelytől felfelé és lefelé is eltérhet egy adott biztosítás ára.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Vegyél részt a Bankmonitor Biztosítási Detektív akcióban, és nézzük át együtt a meglévő biztosításaidat!

 

Hirdetés
Hirdetés