Indul a Bankmonitor Biztosítási Detektív – vegyél részt te is az akcióban!

Indul a Bankmonitor Biztosítási Detektív – vegyél részt te is az akcióban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-15 Frissítve: 2024-01-15
 

A Bankmonitor legújabb akciója azt célozza, hogy fényt derítsünk ügyfeleink meglévő biztosításainak esetleges hiányosságaira, és a hibák kijavítása által teljes körű védelmet érjünk el az összes lehetséges kockázattal szemben. Vajon a te szekrényedben milyen csontvázak rejtőznek? Elavult biztosítási csomagok? Nem megfelelő térítési összegek? Túlzottan drága biztosítási díjak? Nézzük át a mostani portfóliódat, találjuk meg együtt az összes problémát, és alakítsunk ki egy frissített, az aktuális élethelyzetedhez tökéletesen igazodó biztosítási védelmet.

A magyar biztosítási piac világszintű összehasonlításban igen fejlettnek mondható: életbiztosításból közel 2,3 milliót, nem élet típusú szerződésből pedig több mint 12,5 milliót tartottak nyilván az idei első negyedévben. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 1,5 biztosítási szerződés jut minden magyar lakosra.

A viszonylag magas lefedettség ellenére mégis gyakran problémát okoz, hogy egy adott biztosítás elavult, azaz a megkötése óta bekövetkezett változások révén már nem képes megadni a tőle elvárt védelmet. Ilyen körülmények között kiemelt fontosságú, hogy pénzügyileg tudatos módon járjunk el, és rendszeresen felülvizsgáljuk a meglévő biztosítási portfóliónkat. Ebben segíthet most a Bankmonitor legújabb akciója.

Hirdetés

Hirdetés

Melyek a leggyakoribb problémák a meglévő biztosításoknál?

A Bankmonitor tapasztalatai szerint az elavult biztosítások problémái a legtöbb esetben besorolhatók az alábbi kategóriák valamelyikébe.

1. Nem megfelelő lefedettség

Gyakori probléma, hogy egy meglévő biztosítás nem fed le minden olyan kockázatot, amelynek ki vannak téve a biztosítottak. Egy egyszerű példával élve, elképzelhető, hogy a lakásbiztosításunk védelmet nyújt a betöréses lopás ellen, de nem fedezi a besurranás kockázatát. Ha ilyenkor a betörő egy zárt ajtó feltörésével jut be az ingatlanunkba, akkor számíthatunk térítésre, míg abban az esetben, ha nyitva felejtettünk egy ajtót, és erre az alkalomra csapott le a tolvaj, akkor a biztosító nem fog fizetni.

Ugyanilyen probléma elképzelhető egy balesetbiztosítás esetében is: meglehet, hogy egy sportverseny alkalmával elszenvedünk egy kisebb sérülést, és a balesetbiztosításunkra hivatkozva felvesszük a kapcsolatot a biztosítónkkal. Előfordulhat azonban, hogy az ügyünk elbírálása során kiderül, hogy a biztosítás nem tartalmazza a versenysport közben szerzett sérülések fedezetét, azaz hiába számítottunk térítésre, nem fogunk hozzájutni.

Az ilyen jellegű félreértések elkerülését segítheti, ha pontosan ismerjük a biztosítási feltételeket, és olyan csomagot választunk ki, amely maximálisan megfelel az igényeinknek.

2. Alulbiztosítottság

Szintén sokszor tapasztaljuk, hogy egy régebben megkötött szerződés esetében a biztosítási összeg már meg sem közelíti a szükséges szintet. Különösen gyakori ez a lakásbiztosítások piacán, hiszen az utóbbi 10 évben bizonyos ingatlanok értéke akár triplájára is nőhetett.

Aki 2013-ban 25 millió forintra biztosította be az – azóta 75 millió forintot érő – ingatlanját, és máig változatlan feltételekkel tartja fent a szerződését, ő egy káresemény bekövetkezésekor igen kellemetlen meglepetésben részesülhet. Ugyanis ki fog derülni, hogy az ingatlan alulbiztosított volt, és a biztosító a kár mértékéhez képest arányosan (esetünkben harmadára) fogja csökkenteni a térítendő összeget. Például egy 3 millió forintos tetőkár esetén alig 1 millió forintot fog fizetni, hiszen csak ennyire volt elegendő a rendszeresen beérkező lakásbiztosítási díj.

Hasonló probléma jelentkezhet a kockázati életbiztosítások terén is. A Bankmonitor által ajánlott biztosítási összeg a biztosított éves jövedelmének 4-5-szöröse, azaz egy havi 350 ezer forintot kereső családfő esetében 17-21 millió forint. Sok esetben azonban ennél jóval alacsonyabb, akár mindössze 1-2 milliós biztosítási összeggel is találkozhatunk, amely egy tragikus haláleset bekövetkezésekor biztosan nem lenne elegendő a családot fenyegető anyagi nehézségek áthidalására.

Éppen ezért az idő múlásával (és a jövedelmi helyzetünk változásával) mind az életbiztosításunkat, mind a lakás- és egyéb, nem élet típusú biztosításainkat is érdemes rendszeresen felülvizsgálni.

Jó tudni
Különösen gyakori az a helyzet, amikor valaki a bankkártyája vagy hitelkártyája mellé ajándékba kapott valamilyen biztosítást, és meggyőződése, hogy ezáltal maximális védelemben részesül. Valójában viszont ezek a biztosítások általában nagyon kevés kockázatra terjednek ki, és kifejezetten alacsony térítési összegeket tartalmaznak, ezért hamis biztonságérzetet eredményezhetnek.

3. Nem megfelelő díjazás

A jobbik esetnek tekinthetjük azt a szituációt, amikor a biztosítás tökéletesen lefedi a kockázatainkat, de az árazása kedvezőtlenebb a piacon elérhető legjobb ajánlathoz képest. Egyrészt a piaci verseny folyamatosan zajlik, tehát az évek múlásával egyre jobb ár-értékű csomagokkal is találkozhatunk. Másrészt a nagy értékesítési volumennel bíró közvetítők számos partnerkedvezményt is képesek kialkudni, így az eredeti díjszabásnál akár 10-20%-kal olcsóbbat is elérhetünk a segítségükkel – ez pedig éves szinten akár több tízezer forinttal is mérsékelheti a biztosításokra fordított kiadásainkat.

4. Megváltozott élethelyzetből fakadó hiányosságok

Tipikus problémának tekinthetjük azokat az eseteket is, amikor a biztosított élethelyzete megváltozott, de nem gondolt a biztosításai átalakítására, így rések keletkeznek a pajzson. Ha a gyermekeinket szeretnénk kedvezményezettként megjelölni, akkor egy új gyermek születésekor ne felejtsük el aktualizálni a szerződésünket. Ha akváriumot telepítettünk a házunkba, akkor értesítsük a biztosítót az új kockázatról, és ennek megfelelően frissítsük a megállapodásunkat. Ha házi kedvenc érkezett a családhoz, akkor vegyünk igénybe olyan kiegészítő biztosítást, amely kiterjed a kisállatok állatorvosi kezelésére. Ezekkel a frissítésekkel gondoskodhatunk arról, hogy mindig az új élethelyzetünknek megfelelő védelmet élvezzünk.

Miről szól a Bankmonitor Biztosítási Detektív?

Láthattuk, hogy a biztosítási piac mély ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy mind tartalmukat, mind árazásukat tekintve optimális csomagokat válogassunk be a portfóliónkba. Annak érdekében, hogy ügyfeleink minden téren a lehető legjobb biztosításokkal rendelkezzenek, a Bankmonitor elindította legújabb akcióját, mely a Biztosítási Detektív nevet viseli. Az akció keretein belül teljes körű átvilágítást vállalunk ügyfeleink meglévő biztosításaira vonatkozóan: ennek során fény derülhet az esetleges hiányosságokra, legyen szó akár nem megfelelően kiterjedt védelemről, akár elégtelen térítési összegekről.

Amennyiben az adott élethelyzethez jobban illeszkedő csomagok is elérhetők a piacon, akkor ügyfeleink számára elvégezzük a szükséges összehasonlításokat és kalkulációkat, majd javaslatot teszünk a biztosítási portfólió optimalizálására. Célunk, hogy kiküszöböljünk minden olyan kockázatot, melyek az elavult biztosítások miatt léphetnek fel, így a folyamat végére ügyfeleink maximális védelmet élvezzenek.

Mit kell tenned ahhoz, hogy részt vehess az akcióban?

A Biztosítási Detektív akció 2023. augusztus 15-től október 15-ig tart: akik ebben az időszakban a Bankmonitor alábbi kalkulátorain keresztül érdeklődnek biztosítások iránt, ők automatikusan részesülhetnek a díjmentes szolgáltatásban. (Frissítés: az akciót 2024. december 31-ig meghosszabbítottuk.)

A tanácsadóinkkal való egyeztetés során lehetőséged lesz átbeszélni a meglévő biztosítási portfóliód minden elemét, majd a szükséges információk birtokában felderítjük az esetleges problémákat, és közösen megkeressük az igényeidnek megfelelő megoldást.

Kalkulálj
Vedd fel velünk a kapcsolatot, és nézzük át együtt a meglévő biztosításaidat!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés