Bankszámlát a gyereknek – Mutatjuk, melyiket!

Bankszámlát a gyereknek – Mutatjuk, melyiket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-19 Frissítve: 2018-05-29
 

A pénzügyi tudatosságra nevelést érdemes minél előbb elkezdeni, amelynek első lépése lehet egy megfelelő bankszámla a gyermeknek. Feltérképeztük a kifejezetten 18 év alatti fiatalok számára elérhető kínálatot. Íme!

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

Hogy mi fán teremnek a pénzügyek, azt egy középiskolás korú gyermeknek már illik elkezdeni elsajátítani. Kezdésnek tökéletes, ha zsebpénze használata során tanulja meg a bankszámla, bankkártya, megtakarítás, kamat fogalmak alapjait. Emellett a 14 év alattiak számára is szükséges lehet egy kontó élethelyzettől függően, de arról is lehet szó, hogy a szülő szeretne számára megtakarítani dedikáltan a gyerkőc nevére fenntartott bankszámlán.

Nem is gondolnánk feltétlenül, de ez utóbbi igénnyel alig fordulhatunk pár bankhoz, azaz 14 év alatti kiskorú számára nehezebben találunk megfelelő számlacsomagot. Megjegyezzük, hogy ha az a cél, hogy a kisded számára akár már születésétől kezdve félretegyünk, akkor erre a Babakötvény is jó megoldás lehet.

A legtöbb banknál jellemzően ingyenes a számlavezetés ennek a célcsoportnak, vagy maximum havonta két-háromszáz forint, ha nem szükséges postai számlakivonat. A bankkártya kínálat számukra is egészen széleskörű, de életkori megkötések vannak, ahogyan a számlán bonyolítható tranzakciók esetében is. Társtulajdonos sehol nem kapcsolódhat a számlához!

 

 

Hirdetés

Hirdetés

Budapest Bank: Hello BB számlacsomag

Tanulói jogviszony megléte esetén igényelhető 14 éves kortól. A számlavezetési díj attól függően alakul, hogy teljesül-e az adott hónapban 10 000 Ft bankkártyás vásárlás. Amennyiben igen, úgy 0 Ft az adott havi számlavezetési díj, amennyiben nem, úgy 180 Ft. Papír alapú kivonat esetén plusz 100 Ft-tal kell kalkulálni.

A gyerkőc rendelkezhet netbank, SMS, és mobilbank szolgáltatással is, ha pedig korlátozni szeretné a szülő a bankszámlán bonyolítható tranzakciókat, akkor arról nyilatkoznia kell a számlanyitáskor.

Erste Bank: EgySzámla Diák

A 0 Ft-os havidíj feltétele, hogy elektronikus kivonat kapcsolódjon a számlához, postai esetén a plusz költség a havidíjban jelenik meg, amely így 219 Ft, de visszavonásig tartó akció keretében most még ezt is elengedik. A számlához tartozik egy a későbbiekben rugalmasan változtatható kedvezmény: vagy a netbankon bonyolított forint utalások, vagy az SMS szolgáltatás (Erste Hírnök), vagy a dombornyomott kártya érhető el kedvezményes díjon, amely bármikor módosítható.

A fenti havidíj egyébként keretszerződésenként fizetendő (a bank ügyfélkapcsolati díjnak hívja), azaz a díjért cserébe korlátlan számú forint és devizaszámla nyitható. A bankkártya szabadon átkapcsolható a díjcsomagon belüli számlák között, így ugyanazon kártyával érhető el a forint és deviza számlákon lévő pénz.

K&H Bank: Ifjúsági számlacsomag

Az egyik bank, amely 14 éves kor alatt is biztosít számlavezetési lehetőséget. A lurkók 6 éves kortól lehetnek Ifjúsági számla tulajdonosai, de azon tranzakciókat bonyolítani kizárólag a törvényes képviselővel (szülő, gondnok, gyám) együtt tudnak. Ebből kifolyólag bankkártyát sem kaphatnak, netbank, mobilbank sem igényelhető, csak SMS értesítések a szülőnek.

14 éves kortól a szülő hozzájárulásával már a gyermek is végezhet a bankszámlán tranzakciókat, bankkártyája is lehet, kaphat hozzáférést netbankhoz, mobilbankhoz is.

OTP Bank: Junior számlacsomag

Akár újszülött számára is igényelhető, de az előbbihez hasonlóan korlátozott hozzáféréssel. Amíg be nem tölti a gyermek a 14. életévét, csak a törvényes képviselő fér a számlához, amelyen kifizetés, befizetés, be-, és kimenő utalások lehetségesek. Átutalni csak OTP Banknál vezetett számlára lehet, csoportos beszedési megbízás kizárólag Junior Biztosításra, valamint bankkártyához kapcsolódó baleset biztosításra adható meg (mindkettő a Groupama Biztosító Zrt. javára).

7 éves kortól a junior már kaphat bankkártyát, amelyet önállóan használhat meghatározott limitösszegig. 14 éves kortól eltérő típusú kártyák igényelhetők, és a bankszámlán bonyolított tranzakciók sincsenek úgy behatárolva, mint a kiskorúak számára elérhető verziónál. Ebben az életkorban már webKártya számlát és ahhoz tartozó bankkártyát is kaphat a nebuló, amelyet internetes vásárlás céljából használhat.

Sberbank: Zsebpénz számlacsomag

Elvileg itt is 0 éves kortól birtokolhat számlát a gyermek, bár a bank megkeresésünkre megjegyezte, hogy a 14 éven aluliak részére történő számlanyitás lehetősége jelenleg felülvizsgálat alatt áll a pénzintézetnél. Még a bankkártyára vonatkozóan sincs életkori megkötés, azonban a bankkártya igénylést 18 év alatt a bank belső szabályzata alapján bírálja el. A napi maximum tranzakciós limit 500 000 Ft beleértve az utalásokat is.

Takarék Kereskedelmi Bank (korábban FHB Bank): Takarék Hello Bankszámla

A számlavezetési díj netbanki számlakivonattal 299 Ft, azonban ha több családtag is itt bankol, akkor ez 150 Ft-ra leszorítható. Amennyiben postai kivonat szükséges, akkor az előbbi sorrendben 409, illetve 205 Ft a havi díj. A bankkártya első éves díja akkor 0 Ft, ha az első két hónapon belül legalább 1 db, minimum 1 000 Ft értékű bankkártyás vásárlás történik. A második évtől már nincs kedvezmény.

UniCredit Bank: Diákszámla

A többséghez tartoznak, azaz 14 éves kortól igényelhető a Diákszámla, amelyhez kizárólag elektronikus bankkártya igényelhető. Ennek tranzakciós és napi limitösszege maximum az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét meg nem haladó összeg, amely jelenleg 285 000 Ft. Azaz egy nap, és egy tranzakció keretében maximum ennyi pénz mozdítható bankkártyával.

Ez az összeg egyébként nem véletlenül ennyi, hanem a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló jogszabályból ered. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ebben szereplő szabályok általánosan érvényesek.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés