Bérlés vagy lakásvásárlás? Erre figyelj a döntésnél!

Bérlés vagy lakásvásárlás? Erre figyelj a döntésnél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-27 Frissítve: 2021-08-06
 

Bármely részén is lakjunk az országnak az ingatlanpiac szárnyalását a saját bőrünkön is érezhetjük, hiszen a bérleti díjak és a lakásárak rendkívüli emelkedésen vannak túl. Még most is nagyon lényeges kérdés, hogy érdemes-e továbbra is a drága albérletben maradni, vagy az olcsó lakáshiteleket kihasználva inkább egy saját lakást vásárolni. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy hol lehet az a szint, amikor a bérleti díj helyett megéri inkább a lakáshitel törlesztőjét fizetni.

Az utóbbi években elképesztő mértékben megemelkedtek a lakásárak hazánkban, ami a fővárosra és a vidéki városokra is egyaránt igaz. Ugyanakkor nem kiegyenlített az emelkedés, mert amíg az elmúlt két évben a fővárosban 60%-ot is mentek felfelé az árak, addig a megyeszékhelyeken szolidabb, 22%-os volt az emelkedés.

Ugyanakkor lakásárakkal párhuzamosan a bérleti díjak is olyan magasra emelkedtek, hogy sokak számára már a megfizethetetlen kategóriába esnek.

A bérlés a fővárosban kerül a legtöbbe, egy 60 négyzetméteres lakásért is legalább 130-160 ezer forintot szükséges havonta fizetni, ugyanakkor egy vidéki városban már 50-70 ezer forintból is kijön a bérlés. Ezen a ponton merül fel az örökös vitát szülő kérdés, hogy vajon az éri meg jobban, ha továbbra is béreljük az ingatlant, vagy akár egy lakáshitelt is bevállalva saját lakást vásároljunk?

Hirdetés

Hirdetés

Hitellel is vonzó a lakásvásárlás

A magas ingatlanárak ellenére azt lehet mondani, hogy még most is jól gondolkodunk, ha bérlés helyett a saját lakás vásárlás mellett tesszük le a voksunk, még a hitelfelvétel árán is. Ez azért lehet így, mert miközben az albérleti árak is igen magasan vannak, addig a lakáshitelekhez rendkívül vonzó kamatok mellett lehet hozzájutni.

Példánkban a hazai nagyvárosokban jellemző átlagos négyzetméter árakat vettük alapul és ebből számítottuk ki, hogy egy 60 négyzetméteres használt lakást milyen törlesztő mellett tudnánk hitelből megvásárolni.

A 10 legnagyobb hazai város lakásárait áttekintve két szélsőséges pont tűnik fel, mégpedig Miskolc, ahol 9,3 millió forintot és Budapest, ahol 29 millió forintot kell kifizetni egy 60 négyzetméteres lakásért.

Jelenleg a lakáshitel kamatok mélyponton vannak, így egy 20 éves 5 évig fix lakáshitelhez is vonzó feltételek mellett juthatunk. Mivel a bank jellemzően csak az ingatlanérték 70-80%-áig hitelez, így a fennmaradó részt a saját megtakarításunkból kell kiegészítenünk. Mi is ebből indultunk ki a számításunkban, és 30%-os önerőt feltételeztünk, így hitelösszegként az egyes városokban 6,5-20,3 millió forintot kéne felvenni.

Tehát a szükséges hitelösszeg szempontjából korántsem, hogy melyik városban nézelődünk, mert a havi törlesztő is 41 és 128 ezer forint között szóródhat. Ráadásul minél drágább az ingatlan, annál nagyobb önerőre is lesz szükségünk.

Márpedig az egyes városokban a lakásvásárláshoz szükséges törlesztőt felfoghatjuk úgy is, mint azt a korlátot, amennyinél többet nem érdemes kiadni bérléti díjra, mert ennyiből már a hiteltörlesztőt is fizethetjük. Nem is kell sokáig magyarázni, hogy ezzel a saját ingatlanvagyonunk tudjuk növelni, míg a bérlésnél ez nyílván nem növekszik.

Logikus módon, akkor érdemes a bérlés mellett letenni a voksunk, ha kevesebbet szükséges havonta bérleti díjként fizetni, mint amennyi a hitel törlesztésére menne el. Azonban az egyes városok kínálatát átfutva egy-egy alkalmi ajánlattól eltekintve nem biztos, hogy le tudunk csapni egy olcsóbb albérletre.

Természetesen egyéb jellemzőket is érdemes szem előtt tartani. Van olyan élethelyzet, mikor a bérlés lehet a logikus választás, mert például nem rendelkezünk elegendő önerővel, vagy a munkánk nem engedi meg, hogy elköteleződjünk egy saját ingatlan mellett.

Ezenkívül érdemes lehet az ún. fedezeti időtávot is figyelembe venni. Ez lényegében azt adja meg, hogy legalább mennyi időt kell az új lakásban tölteni ahhoz, hogy megérje vásárolni a bérlés helyett (lakásvásárlás összes költsége, és a bérlés költségei hogyan viszonyulnak egymáshoz). Márpedig a legtöbb hazai városban négy év alatt van a fedezeti időtáv, vagyis annak célszerű ingatlant vásárolni, aki ennél hosszabb időre tervez a lakásban lakni (a befektetési célú vásárlást nem említve).

Járj utána a következő kalkulátorral, hogy melyik lakáshitel felel meg a legjobban számodra!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés