Betéti kamat 10 százalék felett? Már ilyet is találni

Betéti kamat 10 százalék felett? Már ilyet is találni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-29 Frissítve: 2022-08-01
 

A jegybanki alapkamat a héten 10,75 százalékra emelkedett. Az irányadó kamatszintet pedig lekövetik a hitelek és megtakarítások kamata, hozama is. Eddig sajnos jogosan sokkal többet hallhattunk a hitelek drágulásáról, ugyanis a bankok a kölcsönök díjait sokkal gyorsabban emelik, mint a betéti kamatokat. Viszont, ha alaposan szétnézünk, akkor már találkozhatunk egész érdekes ajánlatokkal a megtakarítások között is.

A jegybanki alapkamat szépen – ha nem is csendben – felkúszott egy év alatt 0,6 százalékról 10,75 százalékra. Az irányadó kamatok emelkedését pedig ha nem is teljes egészében de lekövették a főbb pénzpiaci mutatók.

Sajnos a hiteleknél sincs ez másképp: míg tavaly nyár elején a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt 3 százalék alatti kamat mellett lehetett elérni, addig jelenleg a legolcsóbb konstrukció kamata már bőven meghaladja a 6 százalékot. A személyi kölcsönöknél a kamatok duplázódásáról nem beszélhetünk, de ott is a konstrukciók 2-3 százalékpontos drágulásával szembesülhetünk.

Ki kell hangsúlyozni, hogy a hitelköltségek még mindig elmaradnak az alapkamattól. Ez az állapot sokáig nem maradhat fent, márpedig az alapkamat csökkenésére a magas infláció miatt az elkövetkező hónapokban nem számíthatunk. Ehelyett a hitelkamatok további emelkedésével kell kalkulálni az igénylés előtt állónak.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Mi a helyzet a betéti kamatokkal?

A betéti kamatok sajnos nem követték le olyan gyorsan a változásokat, az MNB statisztikái alapján májusban a háztartásokkal kötött betétek átlagos kamatszintje csupán 3,85% volt. (Csak összehasonlításképpen májusban az alapkamat 5,4% volt.)

De hol tart a betéti kamat jelenleg? Átlagosan még mindig nagyon el van maradva az alapkamattól a betéti hozam, viszont találni pár nagyon is ígéretes ajánlatot. A piacon szétnézve találhatunk már kétszámjegyű kamatígéretet is, ugyanakkor elég sok az olyan ajánlatok száma is, melyeknél a kamat nem éri el az 1 százalékot.

Ez alapján egyértelműen látszik, hogy a banki ajánlatok közötti különbség a betéteknél még nagyobb lehet, mint a hitelek esetében.

jó tudni
Pedig a kölcsönök esetében is igen nagy az eltérés: egy 20 millió forint összegű, 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete 151-185 ezer forint között lehet. Egy jó döntéssel a futamidő alatt akár 8,1 millió forintot lehet spórolni.

A legkedvezőbb betéti ajánlattal jelenleg a MagNet Banknál találkozhatunk. A hirdetmény alapján egyes konstrukciók kamata a jegybanki alapkamat – 0,5 százalék. (Ez a jelenlegi helyzetben 10,25 százalékos kamatot jelent.)

Ilyen magas kamattal bíró konstrukciót még a lakáshitelek között is csupán elvétve lehet találni. Nem szabad azonban megfeledkezni a feltételekről, az extra hozamot ígérő lekötések esetében jellemzően speciális feltételeket támaszt a pénzintézet a befektetőkkel szemben. Éppen ezért érdemes alaposan átolvasni a hirdetményt, betéti tájékoztatót a döntést megelőzően.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés