Biztonságos lakáshitelek: mekkora a havi törlesztő és a THM?

Biztonságos lakáshitelek: mekkora a havi törlesztő és a THM?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-10-07 Frissítve: 2018-10-10
 

Október 1-től az MNB egyértelművé tette, hogy azt szeretné, ha a lakosság a biztonságos, legalább 10 évig rögzített kamatozással rendelkező lakáshiteleket választaná. A Bankmonitor.hu piaci körképéből kiderül, hogy melyek az elérhető legjobb banki lakáshitel ajánlatok ebben a kategóriában.

A hétfőtől megváltozott szabályozás értelmében a magánszemélyek több lakáshitelt vehetnek fel, ha legalább 10 évig rögzített kamatozású (más megfogalmazásban 10 éves kamatperiódusú) hitelt választanak. Az új szabályok értelmében ugyanis ezen biztonságos hiteleknél a törlesztőrészlet a hitelfelvevő jövedelmének 50%-ig terjedhet, míg a változó kamatozású hiteleknél csupán 25%-ig. Azaz praktikusan közel dupla mértékű lakáshitel  vehető fel a biztonságosabb lakáshitelekből. (Azért nem pont kétszeres a különbség, mert a biztonságos hitelek némileg magasabb kamatszinttel rendelkeznek, így ugyanazon hitelösszegre valamivel magasabb a törlesztőrészletük, mint a változó kamatozású hiteleknek.)

A Bankmonitor.hu a szabályozási változások után készített egy friss piaci körképet, melynek eredményét az alábbi táblázat tartalmazza. Ma alapos és jó választás esetén az alábbi havi törlesztő és THM mellett érhetők el a biztonságos lakáshitelek:

lakáshitel_torleszto

Tekintettel arra, hogy minden hiteligénylő helyzete eltérő, az objektív tájékozódáshoz érdemes a bankok kínálatát átfogóan és összehasonlítóan bemutató lakáshitel kalkulátort használni.

Négy gyakorlati tanács hitelfelvétel előtt állóknak

1., A lakáshitel felvétel előtt állóknak fontos információ, hogy az egyes bankok kínálatában jelentős különbségek mutatkoznak. Egy 10 millió Forintos, 20 évre felvett lakáshitel teljes visszafizetésében akár 500 ezer Forinttól 1 millió Forintig terjedő különbség is lehet egy jól kiválasztott hitel és egy átlagosan, vagy rosszul árazott hitel között.

2., Nagy valószínűséggel más-más bank fogja a legjobb ajánlatot adni 10 éves és 20 éves kamatrögzítés esetén. Ugyanúgy igaz a mai banki gyakorlatra, hogy az eltérő (elsősorban vállalkozói jövedelmeket, mint pl. KATA-s jövedelem, osztalékból származó jövedelem…stb) a bankok eltérően kezelik, így az ajánlatok is nagymértékben szóródni fognak.

3., A lakáshitel futamidejének megnyújtása pl. 20 év helyett 30 éves futamidő választása relatív jó ötletnek tűnhet abból a szempontból, hogy látványosan csökkenti a havi törlesztő részletet, de jelentős negatív vonatkozása a lényegesen megemelkedő teljes visszafizetés.

4., Gyakori hiba a lakáshitel felvételénél, hogy előbb szeret bele valaki egy lakásba, mint hogy a hitelfelvételről megfelelő információkkal rendelkezne. Ebből adódik, hogy relatív kevés a hitelfelvételre rendelkezésre álló idő, melyből egyenes adódik a nem átgondolt és vélhetően nem optimális hitelfelvétel. A gondos hitelkiválasztáshoz érdemes 3 hónapot szánni a hitelfelvételre.

1
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés