Biztos kitörési lehetőség a vállalkozások előtt – Adnak mellé pénzt is!

Biztos kitörési lehetőség a vállalkozások előtt – Adnak mellé pénzt is!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-07-31 Frissítve: 2023-08-03
 

Az innováció a legjobb útja annak, hogy egy vállalkozás piaci pozícióját, eredményességét érdemben javítsa – kulcsa a jövőbeni sikereknek. A napi tennivalók ugyanakkor sokszor elviszik az energiát a hosszabb távú tervektől. Nehéz gazdasági helyzetben – ilyenként értékelhető a mostani bizonytalanság is – ez különösen igaz. A folyamatos megújulást – az új ötletek, technológiák, eljárások fejlesztését – azonban nagyon nem éri meg levenni a napirendről. Ráadásul az ilyen célú fejlesztésekhez támogatás is van. Bár a pályázatok érdemi elindulására még várni kell, kedvezményes kamatozású hitel továbbra is elérhető.

Látszanak a hazai vállalkozások innovációs törekvései az elmúlt időszak adatain: az Európai Bizottság által összeállított napokban publikált Európai Innovációs Eredménytáblán Magyarország egy helyet javított. A megszerzett 21. hely ugyanakkor egyértelműen mutatja, hogy bőven van még mit tenni. Ennek azonban a jelenlegi gazdasági környezet – úgy tűnik – nem kedvez.

A K&H Innovációs indexe 2 pontot csökkenve 27 ponton állt az idei első félévben. (A bank a cégek eddig megvalósult és a jövőben tervezett innovációs tevékenységét és aktivitását félévente vizsgálja a családi vállalkozások körében.) A negatív elmozdulás a kutatás értékelése szerint annak tudható be, hogy kevesebb fejlesztést terveznek a családi cégeknél, valamint az innovációs stratégia egyelőre még nem az erőssége ezeknek a vállalkozásoknak.

Hirdetés

Hirdetés

Visszafogták a cégek a fejlesztéseket

A kutatás alapján az innovációt szolgáló szoftverek és gépek vásárlását is visszafogják most a cégek, 21 százalék helyett 13 százalék tervezi új funkciót vagy feladatot ellátó szoftver vásárlását a következő egy évben, de az olyan gépek vásárlásán is kevesebben gondolkoznak (23 százalék a korábbi 18 százalékkal szemben) az előző félévhez képest, amelyekkel új terméket lehet előállítani.

A visszafogottabb tervek hátterében a bank kutatáshoz fűzött értékelése szerint az állhat, hogy a közelmúlt gazdasági helyzete nem kedvezett a családi cégek innovációs törekvéseinek. Tízből hatan jelezték, hogy negatívan befolyásolta ezirányú terveit, és a közeljövővel kapcsolatban is hasonlóan borúsan vélekednek (54 százalék).

A nehezebb gazdasági körülmények szerencsére nem befolyásolják érdemben a termékfejlesztést. A cégek közel negyede (23 százalék) tervez új termékkel vagy szolgáltatással előállni, ráadásul ebben a munkavállalókra is egyre jobban számítanak: 78 százalékról 95 százalékra ugrott azoknak a cégeknek az aránya, akiknél a saját dolgozók is részt vesznek a termékfejlesztés folyamatban.

Százból öt cégnek van innovációs stratégiája

Míg az üzleti és marketing stratégia már megszokott, addig az innovációs stratégiáról ez egyelőre még nem mondható el. A K&H kutatása szerint mindössze a családi cégek 5 százaléka rendelkezik írott innovációs stratégiával vagy a vállalati stratégián belül erre vonatkozó résszel, mégis 49 százalék az átlagosnál innovatívabbnak tartja magát.

Pedig az innovációs törekvések megvalósításához éppúgy elengedhetetlen a jól kidolgozott és következetesen végrehajtott stratégia, mint bármi más célkitűzés teljesítéséhez. Lehetne persze azt mondani, hogy ehhez is – mint minden fejlesztéshez – pénz kell és a jelenlegi piaci kamatszintek mellett túl drága a forrás. Nos, ez ebben a formában nem igaz.

Van forrás a fejlesztésekhez

Tény, a közel nulla százalékos fejlesztési források kora egy jó időre véget ért és egyelőre az uniós forrásokra is kérdéses, hogy mikortól lehet majd számítani, nem jelenti azonban ez azt, hogy nincs az adott piaci helyzetben elfogadható áron forrás.

A Széchenyi Kártya Program MAX+ konstrukciók között több olyan is található, amely ideális lehet az ilyen célú fejlesztések megvalósításához: a modern gép- és eszközbeszerzésekhez rendelkezésre áll a Széchenyi Lízing MAX+, de beruházások széles körére felhasználható a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+. Utóbbi ráadásul külön ki is emeli az technológiaváltási célokat a finanszírozható tevékenységek sorában.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Fontos
    A finanszírozás alapos megtervezése legalább annyival hozzájárul egy terv sikeres megvalósításához, mint a körültekintő műszaki tervezés. A kulisszatitkokról, a sajnos gyakran elkövetett hibákról részletesen beszélt Kreisz György, a Bankmonitor vezető üzletviteli tanácsadója egy nemrég megjelent interjúban.

    Új finanszírozási lehetőségek

    Az innovatív vállalkozások finanszírozásának persze vannak sajátosságai. Formálódnak olyan lehetőségek is, amelyek célzottan ezekre az igényekre adjanak választ. Az egyetemek, kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolása érdekében elindul a Neumann János Program, amely megvalósítását szolgálja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap 2023. évi Programstratégiája, melynek részeként idén 79 milliárd forint keretösszegű pályázati forrás nyílik meg innovatív projektek támogatására.

    Mindemellett új finanszírozási formáról is döntött júliusban a parlament: a tőkévé konvertálható kölcsönök (SAFE – Simple Areement for Future Equity) gyors és rugalmas finanszírozási lehetőséget jelentenek majd a vállalkozások számára. Az erről szóló jógszabály szeptember 1-jétől lép majd életbe, a várakozások szerint ugyanakkor idő kell majd, amíg ezek elterjednek.

    Hirdetés
    Hirdetés