Bő egy év alatt 63%-kal gyarapodtak a devizás befektetések

Bő egy év alatt 63%-kal gyarapodtak a devizás befektetések
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-26
 

2023. év eleje óta nőtt a devizás értékpapírok aránya, de az adókedvezményes megoldások is egyre népszerűbbek.

A jegybank adatbázisából kiolvasható, hogy 15 hónap leforgása alatt 63%-kal nőtt a devizás értékpapír-állomány Magyarországon. Mindeközben a forintos értékpapírok „csak” 34%-kal gyarapodtak, amiből arra következtethetünk, hogy az utóbbi időszakban egyértelműen a figyelem középpontjába kerültek a forintgyengülés ellen védelmet nyújtó befektetések.

Keresik a befektetők a devizás megoldásokat

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb elérhető összeállítása szerint a hitelintézeteknél és befektetési vállalkozásoknál vezetett értékpapírszámlák száma 2024. áprilisban meghaladta a 2,1 milliót, az összesített értékpapír-állomány pedig 70 534 milliárd forintra rúgott. Ebből könnyedén kiszámítható, hogy egy számlára átlagosan 33 millió forint piaci értékű egyenleg jut.

A devizanem szerinti megoszlás az utóbbi bő egy évben nagyságrendileg változatlan maradt: 2023. év elején az értékpapírvagyon 81%-át tették ki a forintos befektetések, ez az arány 2024. áprilisban 78% volt. A külföldi devizában denominált befektetések súlya természetesen emelkedett, 19%-ról 22%-ra, ami első ránézésre talán nem tűnik jelentős változásnak.

Ha azonban a konkrét összegeket vizsgáljuk, látványos eltérés mutatkozik a dinamikákban. Míg a forintos befektetések ebben az időszakban 41,0 ezer milliárd forintról 54,7 ezer milliárd forintra nőttek (+34%), addig a devizás értékpapírok állománya 9,7 ezer milliárd forintról 15,8 ezer milliárd forintra emelkedett (+63%). Igaz, hogy ez utóbbi növekménynek egy kis részéért a devizaárfolyamok változása lehet felelős, hiszen a vizsgált bő egy évben az euróval szemben 2,2%-ot gyengült a magyar fizetőeszköz.

Hitelintézetek és befektetési szolgáltatók idegen tulajdonú értékpapír-állományának piaci értéke (milliárd Ft)

Jó tudni
A befektetések devizák szerinti tudatos allokációja azért fontos, mert a portfólió hozamának és kockázatának számottevő része származhat a devizaárfolyamok változásából. Ne feledjük, hogy 2010. június 25-én még 286 forintért adtak egy eurót, ma pedig már 395 forint az euró-forint árfolyam. Ez azt jelenti, hogy 14 év leforgása alatt 38%-ot gyengült a magyar deviza, ami évente átlagosan 2,3%-os leértékelődésnek felel meg. Hasonlóképpen a dollár forintban kifejezett árfolyama 233-ről 368-ra nőtt ez idő alatt, ami összesen 58%-os (évi 3,3%-os) forintgyengülést takar.

Hirdetés

Hirdetés

Az adómentes megoldások is egyre népszerűbbek

A Magyar Nemzeti Bank összeállításából az is kiderül, hogy nem csak a devizaválasztás, hanem az adózás terén is egyre tudatosabbak a befektetők. Ennek megállapításához az adózási előnyöket biztosító tartós befektetési számlák (TBSZ) és nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) teljesítményét érdemes szemügyre venni.

A befektetők körében igen népszerű TBSZ-ből az idei első negyedévben 332 ezret tartottak nyilván, amely némileg elmarad a 2017-es csúcsától (360 ezer fölötti darabszám), de a 2021. év végi lokális mélyponthoz képest csaknem 80 ezerrel magasabb értéket jelent. Az egy számlára jutó átlagos egyenleg 14,7 millió forintra tehető. A NYESZ ezzel szemben nehezebb időszakát éli, a 2024. első negyedévi adat szerint alig 90 ezer ilyen számlát tartottak nyilván, a számlák átlagos egyenlege 5,7 millió forint volt.

Fontos fejlemény ezen a piacon, hogy az Államkincstár idén februártól ingyenes NYESZ-t tett elérhetővé a megtakarítók számára. Az első három hónapban több mint 3 ezren nyitottak kincstári nyugdíj-előtakarékossági számlát, és április végéig 1,2 milliárd forintot – azaz nagyságrendileg fejenként 400 ezer forintot – fizettek be.

Ötlet
Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra legmegfelelőbb befektetéseket!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés