Varga Mihály: ingyenes NYESZ-t indít az Államkincstár!

Varga Mihály: ingyenes NYESZ-t indít az Államkincstár!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-02
 

A pénzügyminiszter péntek reggeli bejelentése szerint új lehetőség nyílik az Államkincstárnál: a megtakarítók mostantól teljesen díjmentes NYESZ-t (nyugdíj-előtakarékossági számlát) is választhatnak.

Jó hírt kaptak a nyugdíjcélra megtakarítók, megérkezett az Államkincstár díjmentes nyugdíj-előtakarékossági számlája. Nyugdíj-előtakarékossági számlát (röviden NYESZ) mostanáig bankoknál és befektetési szolgáltatóknál érhettek el az ügyfelek, ez a kínálat bővül most ki a Magyar Államkincstár csatlakozásával.

Varga Mihály bejelentése alapján a kincstári NYESZ azonnal, néhány kattintással megnyitható, Webkincstáron vagy Mobilkincstáron keresztül. Az újdonsült számlatulajdonosok az aktuálisan elérhető állampapírok közül választhatnak, más típusú értékpapír vásárlására a kincstárnál nincs lehetőség.

Az állampapírokkal mindenki jól jár: biztonságos, kamatadó-mentes és magas hozamú befektetés a lakosságnak, egyúttal kiszámítható finanszírozás az államnak.

fogalmazott a pénzügyminiszter.

Mit kell tudni a NYESZ-ről?

A NYESZ a három államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma egyike: az éves befizetések 20%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 100 ezer forint személyi jövedelemadó-visszatérítés jár a megtakarítóknak. Aki tehát szeretné kihasználni a maximális támogatást, neki évi 500 ezer forintot (havonta kb. 42 ezer forintot) kell befizetnie a számlájára.

További előnye a nyugdíj-előtakarékossági számlának, hogy a nyugdíjjogosultság megszerzésével teljesen adómentessé válik a befektetés, amennyiben a számlanyitás óta legalább 10 adóév eltelt. A NYESZ idő előtti „feltörése” azonban adóvonzattal jár, és a korábban igénybe vett állami támogatás 120%-át is vissza kell fizetni.

A Magyar Nemzeti Bank idősorai alapján 2023 szeptemberében 89 207 NYESZ-t vezettek a szolgáltatók, melyeken átlagosan 5,18 millió forintot tartottak a befektetők. Érdekesség, hogy egyazon ügyfél több szolgáltatónál is vezethet NYESZ-t, de az éves adóvisszatérítést csak az egyik számlára kérheti. Erről minden évben az adóbevallás benyújtásakor lehet rendelkezni.

Kalkulálj
Használd a Bankmonitor kalkulátorát, és találd meg a hozzád illő nyugdíjcélú megtakarítást!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés