Budapesti ingatlanárak – elérkezett a fordulat?

Budapesti ingatlanárak – elérkezett a fordulat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-28
 

A GKI felmérése alapján – mely több ingatannal foglalkozó cég és a lakosság várakozásait tükrözi – a budapesti átlagos ingatanárak nem fognak tovább emelkedni az elkövetkező 12 hónapban, ugyanakkor csökkenés sem várható. A pesti lakásárak azonban már most is igen magasak – az MNB „Lakáspiaci jelenése” alapján 15 százalékkal túlárazott a főváros. Mit tegyünk ebben a helyzetben, megéri esetleg kivárni, vagy vásároljunk minél hamarabb? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához meg kell vizsgálnunk az átlagbérek, a hitelkamatok és az albérletárak várható alakulását is.

A GKI elemzése alapján az ingatanpiac legfontosabb szereplői nem várnak további áremelkedést Budapesten az elkövetkező 12 hónapban. A fővárosi lakásárak az elmúlt időszakban jelentősen nőttek, ezért további növekedés nélkül sem olcsók itt a lakások. Ebben a helyzetben most vásároljunk, vagy várjunk inkább ki? Ez nagyrészt élethelyzetünktől, saját körülményeinktől függ.

Hirdetés

Hirdetés

Fizetésünk várható, jövőbeni emelkedése miatt érdemes lehet elhalasztani a lakásvásárlást

Arról nem hallhattunk, hogy az átlagbérek emelkedése is megtorpanna a közeljövőben. Sőt, inkább arról olvashattunk különböző fórumokon, hogy a magyar átlagfizetés még mindig alacsonyabb, mint a környező országokban elérhető bér.

Emelkedő bérünk miatt pedig kedvezőbb helyzetbe kerülhetünk egy lakáshitel igénylése során, hiszen nagyobb összeget fordíthatunk törlesztőrészletre, vagyis több kölcsönre lehetünk jogosultak. Ezzel olyan ingatlanok is elérhetővé válhatnak számunkra egy év múlva, amelyeket jelenleg nem tudunk megvenni.

Példaként vegyünk egy átlagos budapesti, egyedülálló lakásvásárlót. Fizetése jelenleg a fővárosi átlagbérrel egyezik meg, ennek mértéke havi nettó 300 000 forint. Egy 50 m2-es átlagos pesti tégla lakást szeretne vásárolni, ennek vételára 39 millió forint – a Duna House Barométer budapesti átlagos négyzetméterárát alapul véve.

A vásárláshoz – a jelenlegi banki gyakorlat alapján az ingatlan értékének maximum 70 százaléka – maximum 27,3 millió forint igényelhető. Ez a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján elérhető már 3,62%-os kamaton – 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 335 ezer forintos bér mellett -, melynek törlesztőrészletéhez minimum 320 ezer forint havi nettó jövedelem szükséges. A jövedelemnek ugyanis maximum 50%-a fordítható hiteltörlesztésre, ám ettől a bankok kedvezőtlenebb irányba eltérhetnek. Ekkora jövedelemmel a példában szereplő érdeklődő jelenleg nem rendelkezik, viszont a tavalyi bérnövekedésből kiindulva egy év múlva már meg tudná venni a kiszemelt lakást. Ehhez viszont fontos, hogy a vételár és a hitel kondíciói ne változzanak!

Meddig maradnak a kedvező lakáshitel-kamatok?

A GKI elemzése a vételár megtorpanását jósolja, ugyanakkor semmit nem mond a hitelek kamatairól. Az biztos, hogy a mostani piaci- és kamatkörnyezet kedvez a hitelfelvételnek, azt viszont nem tudjuk megmondani, hogy mikor következhet be egy váratlan fordulat.

A fenti példánknál maradva ahhoz, hogy a jelenlegi 300 ezer forint jövedelem elég legyen a hitelfelvételhez a kamatnak 2,9 százalékra kellene csökkennie. A becsült jövő évi jövedelmünk (334 920 forint) viszont még egy enyhe kamatemelkedést is elbírna, a 27,3 millió forint hitelt 4,14 százalékos kamaton is megkaphatná az igénylő – 20 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus esetében.

Kamatcsökkenés már nem nagyon várható a jövőben – ugyanakkor az idei év második felére várt komolyabb kamatemelkedés is igencsak eltolódott az elemzők szerint. A jelenlegi kamatszint mégis elégé különlegesnek tűnik, augusztusban ugyanezekkel a feltételekkel még 3,99 százalékon, míg júniusban 4,30%-on tudtunk volna hitelt igényelni. Nem tudni azonban, hogy a nyári kamatcsökkenés csak átmeneti volt, vagy tartós marad. Ha a kivárás mellett döntünk, akkor mindenképpen érdemes fokozottan figyelni a kamatok és a gazdasági környezet változásait.

Ha várunk, mennyit fizetünk ki albérletre?

Ha a lakásvásárlással saját lakhatásunkat oldanánk meg – albérletből költöznénk új otthonunkba -, akkor még tovább bonyolódhat a helyet. Amíg várakozunk, addig fizetnünk kell az albérletünket, ami jelenleg nem kis tétel: egy átlagos, 50 négyzetméter alapterületű budapesti lakás havi bérleti díja meghaladhatja a 150 ezer forintot. Ez éves szinten 1,8 millió forint felesleges kiadást eredményezne, amit akár már a hitelünkre is fordíthattunk volna.

Bankmonitor tipp: Ha lakhatási célból vennénk lakást, akkor érdemes lehet most vásárolni. A fővárosi ingatlanok ára várhatóan nem fog csökkenni, és a hitelkamatok további mérséklődésére sincs komoly esély, így az albérletre kifizetett összeg elveszett pénznek tűnik.

Akik eddig az alacsony jövedelmük miatt nem tudták megvenni álmaik otthonát, azoknak reményt jelenthet, hogy a jövedelmük esetleges jövőbeni növekedése megteremtheti a lehetőséget a szükséges hitel felvételéhez. Viszont nekik is érdemes folyamatosan figyelni az aktuális lakásárakat és hitelkínálatot.

Mindenképpen érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnézned, hogy számodra melyik ajánlat a legkedvezőbb. Lehet, hogy a jövedelmed már most is elég lenne a szükséges hitelhez, csak még nem találtad meg a legjobb bankot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés