Cégek bankszámla: évi több százezer forint megtakarítást is jelenthet a jó választás!

Cégek bankszámla: évi több százezer forint megtakarítást is jelenthet a jó választás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-01 Frissítve: 2021-08-09
 

Az induló vállalkozásoknak a cégbejegyzést követően 15 napjuk van arra, hogy számlát nyissanak valamelyik pénzintézetnél, vagy takarékszövetkezetnél. De nemcsak az indulásnál, hanem később, a cég érettebb szakaszában is felmerül, hogy a megfelelő számlavezetési csomagot használjuk-e. Sokszor azonban jóval nehezebb erre válaszolni, mint gondolnánk, hiszen annyi mindent kell számításba venni – olyan dolgokat is, amivel kezdetben sokszor még maguk a vállalkozások sincsenek tisztában. 

A Bankmonitor.hu munkatársai nemrégiben egy olyan vállalkozás bankváltását menedzselték sikeresen, amely az új pénzintézetnél igénybe vett számlavezetési kondíciókkal évente mintegy 300 ezer forintot fog megtakarítani a banki költségein. (Persze ez csak akkor érvényes, ha nem változnak a cég „bankolási” szokásai.) Vagyis mélyen zsebbe vágó döntést hozunk akkor, amikor pénzforgalmi számlacsomagot választunk, az egyes bankok különböző konstrukciói között ugyanis jelentős különbségek is lehetnek. S ha nem is mindjárt százezres, de jó pár ezer, vagy tízezer forintos költségmegtakarítást mindenképpen elérhetünk egy jól átgondolt számlacsomaggal.

Ráadásul nem is olyan egyszerű a jó döntést meghozniuk a vállalkozásoknak bankszámla-ügyben. Amíg ugyanis a lakossági bankszámlák esetében számos összehasonlító táblázat és nyilvánosan elérhető elemzés áll a fogyasztók rendelkezésére, addig a vállalati bankszámlacsomagoknál nem nagyon találni ilyeneket. Tehát mondhatni kénytelenek vagyunk saját magunk felmérni a piacot és összehasonlítani az egyes konstrukciókat – hacsak nem veszünk igénybe a lehetőségeket jól ismerő pénzügyi tanácsadót.

Hirdetés

Hirdetés

Mit és mennyit használunk?

A céges bankköltségek több tényezőből állnak össze, s ezeknek csak az egyike a számlavezetési díj, amit ráadásul több bank egy ideig nem is számít fel, hogy az ügyfeleket magához csalogassa. Ám ahhoz, hogy a várható banki kiadásainkkal kalkulálni tudjunk, célszerű átgondolni, hogy a következő egy-két évben mennyi bevételre és kiadásra számítunk, s azokat milyen formában fogjuk majd bevételezni, vagy éppen kiadni. Mennyire lesz jellemző mondjuk a készpénzes, vagy a bankkártyás fizetés (ezeknek ugyanis mind más kondíciói vannak), illetve a devizás bevételek, kiadások átutalása? Fogunk-e rendszeresen a bankfiókba járni, készpénzt felvenni, vagy befizetni, vagy pedig szinte mindent az online-banki felületen végzünk?

Ha készítünk kalkulációt, akkor a pénzforgalom különböző formájú összegeit be kell szorozni az adott pénzintézet kondíciós listájában szereplő százalékokkal, s azt hozzáadni az olyan fix ételeket, mint a bankszámlavezetés, a mobil banki, vagy online-banki szolgáltatás havi díja. Így alakul ki egy olyan érték, amit aztán összehasonlíthatunk egy másik bank kondícióival.

Fontos a rendszeres felülvizsgálat!

A már egyszer kiválasztott bankszámlacsomagot is célszerű rendszeresen felülvizsgálni. A Bankmonitor.hu szakértői szerint kétévente mindenképpen érdemes átgondolni, hogy melyik pénzintézet milyen csomagját vesszük igénybe. Már csak azért is, mert a különböző banki számlavezetési akciók kedvezményei is nagyjából egy-két éven át tartanak. Ezt megelőzően persze érdemes körülnézni a piacon, hogy nincs-e véletlenül jobb, többlet szolgáltatást nyújtó lehetőség azonos költségekkel, vagy akár még olcsóbban is.

A másik érv, ami a rendszeres újragondolás mellett szól, hogy két év alatt a vállalkozások java részének kialakulnak, vagy éppen átalakulnak a pénzforgalmi szokásai – például, hogy mekkora a készpénzes, vagy a devizában megvalósuló pénzforgalma, használ-e mobilbankot, vagy mindent az online-bankban intéz. Egy kialakult bankolási szokáshoz pedig már sokkal könnyebb egyéni, testre szabott bankszámlacsomagot választanunk. Ráadásul a kedvező számladíjakért cserében a bankok sokszor elvárnak egy minimális pénzforgalmat, amit két év elteltével már jobban meg tudunk becsülni, illetve vállalni. Végül egy bizonyos éves árbevétel fölött a pénzintézetek is speciálisabb, igényeinknek megfelelőbb számlavezetési csomagot ajánlhatnak.

Összességben elmondható, hogy ahogy növekszik a vállalkozás mérete, úgy emelkednek a számlavezetési csomagok alapdíjai, ezzel párhuzamosan viszont csökkennek az egyes átutalási és egyéb tranzakciók esetében felszámított költségek. Mi pedig döntsünk okosan, s válasszuk azt a csomagot, ami a leginkább testhezálló a cégünknek

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!
Hirdetés
Hirdetés