Cégek rezsicsökkentése: feltételek, határidők

Cégek rezsicsökkentése: feltételek, határidők
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-21
 

A legtöbb részlet már ismert arról, hogy mely vállalkozások, milyen feltételek megléte esetén vásárolhatnak a jövőben is kedvezményes, rezsicsökkentett áron villamosenergiát és vezetékes földgázt. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze tömören, kiemelve azt is, hogy nagyon szoros határidőkre kell figyelniük a rezsicsökkentésből az új szabályok érvénybe lépésével kiszoruló cégeknek.

A vállalkozások széles köre hetek óta figyeli a híreket arról, hogy kik, milyen feltételekkel maradhatnak a rezsicsökkentésben, és vásárolhatnak továbbra is kedvezményes áron, az egyetemes szolgáltatás keretén belül energiát. A részletek a Magyar Közlöny 2022. évi 99. számában már megjelentek a „217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról” címmel. Az alábbiakban ebből emeltük ki a legfontosabb elemeket.

Hirdetés

Hirdetés

Mely cégek maradhatnak a rezsicsökkentésben?

A nulladik feltétel, ezek sorában az, hogy csak olyan vállalkozás maradhat, amely eddig is kedvezményes tarifán fizetett az energia után. Ezt a kört szűkítik tovább: csak a mikrovállalkozásnak minősülő, kisfogyasztók maradhatnak augusztus 1-jét követően is a rendszerben.

Magyarán azok a cégek, amelyek

  • legfeljebb 10 főt foglalkoztatnak,
  • árbevételük, illetve mérlegfőösszegük nem haladja meg a 2 millió eurót (a nagyjából 800 millió forintot). Emellett
  • a vállalkozás összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 Ampernál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű villamosenergia-felhasználó,
  • a gázt illetően óránként 20 köbméter kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkezik.
Jó tudni
A villany- és gázórákról a csatlakozási teljesítményt általában leolvasható. Viszonyítási alapként annyit itt érdemes megjegyezni, hogy egy hazai családi ház jellemzően nem rendelkezik 3*32 Amper csatlakozási teljesítménynél többel.

A lakosság valamint az előbbiekben meghatározott mikrovállalati kör mellett az önkormányzati és állami bérlakás, szállóférőhely üzemeltetői is kedvezményes áron kaphatják a háztartási energiát, de ennek mértéke nem haladhatja meg az ingatlanokban élők felhasználását.

Rezsicsökkentett fogyasztás mennyiségi korláttal

Fontos, hogy az előbbi vállalkozói kör sem korlátlanul használhat fel kedvezményes áron energiát. A felső határ

  • a villamosenergiánál évi 4606 kilowattóra,
  • a földgáznál 1489 köbméter.

Az ezen értékek fölötti fogyasztást a kiscégeknek is a versenypiaci áron számlázza majd ki az energiaszolgáltató, nem a kedvezményes tarifán.

Jó tudni
Azt még általában meg tudjuk mondani, hogy havonta mekkora összeget fizetünk a felhasznált áramért és gázért. Arra azonban már jóval kevesebben tudunk felelni, hány köbméter gázt, illetve kilowattóra villamosenergiát fogyasztunk el egy évben. Viszonyítási alapként egy átlagos magyar háztartás éves vezetékesgáz-felhasználása 2020-ban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1089 köbméter volt. Ugyanez az adat a villamosenergia-felhasználásra vonatkozóan 2270 kilowattóra.

Mennyi lesz a versenypiaci ár?

A pontos összeg egyelőre nem ismert. A rendeletben erről annyi található, hogy a versenypiaci árat az egyetemes szolgáltató határozza meg. Ezt a rendelet hatályba lépésétől számított 5 napon belül közzéteszi.

A rendeletet 2022. június 17-én hirdették ki, záró rendelkezése szerint a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba. Így az árat az előírások szerint július 6-áig kell közzétenni.

Mire kell figyelniük a rezsicsökkentésből kiszoruló vállalkozásoknak?

A fentebbiek alapján sok olyan vállalkozás lesz, amely eddig kedvezményes tarifán vételezett energiát, de a jövőben erre már nem lesz lehetősége – például azért, mert nem mikrocég. Rájuk a következő napokban fontos feladatok hárulnak, a megjelent rendelet alapján ugyanis arra kötelezettek, hogy július 1-jéig – a felhasználási helyek megjelölésével – nyilatkozzanak arról az MVM Next felé, hogy a kormányrendelet alapján 2022. augusztus 1-jélől már nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra. Erről az MVM és az MVM Next honlapján is megjelent már a tájékoztatás.

Fontos
Megszoktuk, hogy a legtöbb esetben a szolgáltatók tájékoztatnak bennünket a körülmények lényeges változásáról. Ebben az esetben azonban a leírtakból következően a cégek nyilatkozata alapján sorolják át a vállalkozásokat. A vállalkozás területért felelős vezetőjének kell figyelnie az előírásban szereplő határidők betartására.

A nyilatkozat elmulasztásával a folyamatos energiaellátását kockáztatja egy vállalkozás. Ezen túlmenően pedig egyéb jogkövetkezményekkel is számolniuk kell azoknak, akik nem nyújtják be azt a szolgáltatójuknak.

Mit kell tenniük a magáningatlanokba bejelentett cégeknek?

Erre a területre vonatkozóan a kormányrendelet nem tartalmaz előírásokat. Azokra a vállalkozásokra tehát, amelyek székhelye olyan ingatlanba van bejelentve, amely magánszemély tulajdonába van, és a villamosenergia- valamint a vezetékesgáz-fogyasztói szerződést az ingatlan magánszemély tulajdonosa kötötte meg a szolgáltatóval (magyarán a szerződésen és a számlán is a magánszemély tulajdonos neve szerepel) az idézett rendelet nem ró kötelezettségeket.

Hirdetés
Hirdetés