Céges hitelek: mégis hány évre vehetjük fel?

Céges hitelek: mégis hány évre vehetjük fel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-20
 

A Bankmonitornál megfordult több száz vállalati hitelügyletből egyértelműen kirajzolódik a hitelfelvétel egy kritikus dimenziója: a cégtulajdonosok sok esetben nem tudják jól meghatározni, hogy a beruházási hitelüket 5, 7, vagy 10 évre vegyék fel. Nem látják a bank szempontjait és sokszor végül ez azt eredményezi, hogy elmarad a hitel folyósítása. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan érdemes a futamidő kérdését végiggondolni.

Legfontosabb aranyszabály: Beruházást ne finanszírozzunk rövidtávú forgóeszközhitelből!

Ha módunk van rá, kerüljük el ezt a kötéltáncot. Ne essünk abba a csapdába, hogy rövidebb határidőn belül kell a felvett hitelt visszafizetnünk, mint ahogy azt a vállalkozásunk ki tudja termelni. Sok cégtulajdonos esik abba a hibába, hogy egy éves lejáratú hitelből vásárol meg egy új berendezést abban a hitben, hogy rendkívül jól fog alakulni a következő év, vagy „úgyis lesz egy újabb egyéves hitelem, ha a jelenlegi kifutott”.

Optimálisan a hitel futamidejét a finanszírozott beruházás mögötti cash flow termelési képességhez kell igazítani, azaz egy klasszikus példánál maradva:

ha egy új termelő berendezést vásárolunk, azt kell figyelembe vennünk a futamidő meghatározásakor, hogy az általa előállított termékek értékesítéséből származó bevétel mikor tudja kitermelni a hitel visszafizetését.

Kettéválik a projekt és a beruházási hitel:

  • míg egy projekt esetében a visszafizetés bázisát teljes mértékben a projekt pénztermelő képessége adja, addig
  • egy beruházásnál,- amikor például szimplán egy eszköz beszerzéséről beszélünk – már nem csupán a megvásárolt eszköz termeléséből származó bevétel képezheti a visszafizetés alapját, hanem vállalkozásunk minden egyéb tevékenységéből származó bevétel összességében.

A kiindulási alap ugyan más, de a szabály ugyanaz: soha ne gondoljuk azt, hogy a fedezet erőssége önmagában garantálja a hitelt, a bank számára „cash is the king”, azaz elengedhetetlen, hogy a megfinanszírozott beruházás vagy projekt ki tudja termelni a hitel tőke és kamatfizetési vonzatát. Általánosságban elmondható, hogy a projekt hitelezés egy nehezebb műfaj, meglehetősen komoly korábbi üzleti sikereket kell felmutatni az eléréséhez.

Még egy fontos szempont: amortizációs idő

A teljes finanszírozási futamidő alatt fontos a bank számára, hogy megmaradjon, de inkább csökkenjen a hitel/eszközérték arány, azaz ne legyen több pénze a banknak nálunk, mint amennyit a finanszírozott eszköz ér.
Így nem kérhetsz a megvásárolni kívánt eszköz amortizációs idejénél hosszabb hiteltörlesztési futamidőt. A számviteli könyveinkben nyilvántartott nettó eszközérték nem lehet alacsonyabb, mint a tőketartozásunk, azaz az értékcsökkenési leírás nagysága nem lehet magasabb, mint a törlesztés nagysága.

Hogyan tudunk játszani a futamidővel?

A lineáris tőketörlesztés mellett kérhetünk türelmi időt a finanszírozó banktól, azzal érvelve, hogy csak akkor kelljen elkezdeni a tőke törlesztését, amikor a beruházás már casht tud termelni.

Néhány szituáció példaként:

  • a megfinanszírozott eszközön a megvásárlást követően olyan felújítási, átalakítási munkálatokat szükséges elvégezni, melyek akár hónapokig is eltarthat,
    vagy
  • az adott eszköz tényleges termelésének beindítása előtt működési próbaidőt kell beiktatatni a kötelező engedélyek megszerzéséhez.

Az ilyen tényeket megértik és elfogadják a bankok.

Másik lehetőségünk a ballon képzés, azaz a hitel visszafizetésének olyan ütemezése, hogy a futamidő végére egy nagyobb, egy összegben teljesítendő törlesztési tételt hagyunk, így a visszafizetési időszak jelentős részében alacsonyabb törlesztő részletet fizetünk. Kérésünk indokolt lehet értékesítési célú, vagy megbízáson alapuló projektek esetében, amikor a vevőnk, vagy a megrendelőnk a beruházás elkészültével fizet cégünk számára.

Ezt az alternatívát a bankok maguktól biztosan nem fogják felajánlani, mivel kockázatuk nagyobb az alacsonyabb törlesztő részletek ideje alatt. Nagyon erősen meg kell tudnunk indokolni azt, hogy a futamidő végén képes lesz a vállalkozás egyben visszafizetni a nagyobb tételt. Ilyen kérelem esetében elengedhetetlen egy hiteles és jól kidolgozott üzleti terv, amely alátámasztja állításunkat.

Ha tanácsra és további információra van szükséged arról, hogy hogyan működik a gyakorlatban egy hitel megszerzése, legyen szó akár a kedvezményes 2,5%-os kamatozású növekedési hitelről is, ajánljuk részletes leírásunkat, illetve alábbi formunkat, mellyel ellenőrizheted, hogy az alapvető növekedési hitel kritériumoknak megfelel-e céged:


Széchenyi hitel
Bankmonitor

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés