Családon belüli lakásvásárlás: megmutatjuk, mi kell a hitelhez

Családon belüli lakásvásárlás: megmutatjuk, mi kell a hitelhez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-08-01 Frissítve: 2018-07-31
 

Előfordulhat, hogy családon belül szeretnénk ingatlant venni. Az egyszer biztos, hogy ennek oka többféle lehet: vannak olyan eladók, akik hiteltartozásuktól akarnának így megszabadulni, a vásárlók például a közös örökség nem rájuk eső részét szeretnék megszerezni. És persze vannak ügyeskedők is, akik valamilyen machináció folytán szeretnének szabadon elkölthető pénzhez jutni. Megvizsgáltuk, hogy ilyen esetekben történő hiteligényléshez a bankok milyen feltételeket támasztanak.

A családon belüli ingatlanvásárlás egy speciális tranzakció, melyet a bankok a hiteligényléskor egyedi módon kezelnek. Talán a legfontosabb megjegyzésünk bevezetésként, hogy a bankoknak csupán a fele nyitott családon belüli adásvételekhez hitelt nyújtani, így a bankpiaci lehetőségek feltárása még nagyobb szerepet kap!

A pénzintézetek a lakáshitelnél megszokott feltételek megléte (munkaviszony elvárások, jövedelmi feltételek teljesítése, az ingatlan értékbecslése) mellett további kikötéseket is alkalmaznak ahhoz, hogy hitelt nyújtsanak. Vegyük sorra ezeket a példákat!

A fenti esetben mindegyik bank egyedi feltételeket alkalmaz. Valamelyik bank azt vizsgálja, hogy beköltözünk-e a megvásárolni kívánt ingatlanba, és hogy kinek a lakhatását szolgálja. Ez alapján dönti el, hogy ad-e hitelt a vásárlásra. Egy másik banknál pedig az a szokás, hogy az adásvételi szerződésbe – amennyiben áron alul történik az adásvétel – beleírják, hogy az eladók a piacinál alacsonyabb ár miatt nem támasztanak követeléseket később sem (például áron aluli eladást indokolhat a családtag kedvezményes ingatlanhoz juttatása).

Megint másik helyen pedig úgy járnak el, hogy csak akkor finanszíroznak ilyen adásvételt, ha a rokon legalább az ingatlan 25%-át vásárolja meg, kivételt képez ez alól, ha az ingatlanrész megvételével a teljes ingatlant is megszerzi. Például a vásárlónak eddig 90%-os tulajdonrésze volt, most megveszi hozzá a maradék 10%-ot. Találunk olyan pénzintézetet is, amelyik csak bizonyos esetekben ad hitelt, náluk ilyen például a közösen örökölt ingatlan egy részének megvásárlása egy másik örököstől. De van olyan bank is, amelyik nem finanszíroz semmilyen családon belüli ügyletet sem.

Összességében elmondható, hogy hiteligényléskor a legtöbb banknál a következőek az elvárások:

  • 1/1 tulajdonossá válik (van kivétel, amelyik banknál nem szükséges)
  • az ingatlant eladó hitelkiváltása nem lehetséges
  • nem lehet végrehajtás az ingatlanon
  • ha ajándékozás is történik, akkor annak az adásvétel előtt kell megtörténnie

Javaslataink a sikeres hitelfelvételhez: ne hozzunk létre mesterkélt helyzetet! Ha a családnak szabadon elkölthető pénzre van szüksége, akkor ne erőltessük az adásvételt, hanem vegyünk igénybe egy szabad felhasználású jelzáloghitelt (bár ez 0,5%ponttal jellemzően magasabb kamattal rendelkezik).

Vedd igénybe a Bankmonitor szakértőinek szolgáltatását, ha családon belüli adásvételhez keresel optimális lakáshitel megoldást!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés