CSOK hitel használt lakásra: július 1. előtt vásárolt ingatlanra is megkaphatod!

CSOK hitel használt lakásra: július 1. előtt vásárolt ingatlanra is megkaphatod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-16 Frissítve: 2019-04-17
 

Egy babát váró család fordult hozzánk nemrég azzal a kérdéssel, hogy most vásárolnának ingatlant, ám nem akarnak lemaradni a július 1. után már használt lakás vásárlására is fordítható kedvezményes CSOK hitelről sem. Van erre lehetőségük?

A Bankmonitorhoz forduló, éppen babát váró családnak nagy szerencséje van, mert felvehetik a július 1. után már használt ingatlan vásárlására is fordítható CSOK hitelt úgy, hogy az adásvételi szerződést áprilisban kötik meg.

Miért éri ez meg?

1. Mert július 1. után használt lakás vagy ház vásárlására is felhasználható az állami támogatású, maximum 3%-os fix kamatú, akár 15 millió Ft összegű CSOK hitel. Ez egy 20 éves futamidejű piaci hitelez képest csaknem 4,7 millió Ft pénzügyi előnyt jelent a teljes futamidő alatt, vagyis ennyivel kell kevesebbet visszafizetni összességében.

2. Az ingatlanok ára a CSOK hitel kiterjesztésével várhatóan tovább emelkedik majd, hiszen az olcsóbb hitel miatt még több vásárló jelenhet meg a keresleti oldalon. Ezért, ha valaki áprilisban le tud szerződni egy lakásra, akkor jó eséllyel kedvezőbb áron juthat hozzá az ingatlanhoz, ami ugyancsak milliós pénzügyi előnyt jelenthet.

3. Sokan megfeledkeznek arról, hogy július 1-től változik a JTM korlát, ezért ugyanakkora hiteltörlesztőhöz nagyobb nettó jövedelmet kell majd igazolni a bank felé. Vagyis előfordulhat, hogy miközben július 1. előtt megkapsz egy adott hitelt a jövedelmed alapján, utána már nem. Erről itt olvashatsz részletesen.

Hirdetés

Hirdetés

Ehhez azonban az alábbi feltételeknek kell megfelelned:

1. Ne csússz ki a határidőkből!

Használt vagy újépítésű ingatlan vásárlásakor: az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül kell a CSOK igényt benyújtani a kiválasztott hitelintézetnél. Vagyis, egy április végén megkötött adásvételinél elég elvileg októberben beadni az igénylést.

Építésiengedély-köteles használt ingatlan bővítése esetén: a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét megelőzően kell benyújtani az igénylést.

Építésnél: a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét megelőzően, vagy egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően kell az igénylést beadni.

2. Fontos a fizetés ütemezése!

Tudnod kell, hogy a CSOK csak az éppen aktuális lakáscél megvalósításához igényelhető, már megvalósult lakáscél esetén nem. Vagyis a használt lakás adásvételi szerződését meg lehet kötni július 1. előtt, és az igénylés beadására ezt követően még 180 napod van, ám az nagyon fontos, hogy a vissza nem térítendő CSOK támogatást valamint a kedvezményes CSOK hitelt kizárólag az ingatlan megvásárlására lehet fordítani. Ezért ügyelj arra, hogy legalább akkora rész maradjon fenn a vételárból, amennyit a támogatásból és a hitel összegéből fizetnél ki.

BANKMONITOR TIPP: Amennyiben lakáshitelből finanszírozod a vásárlást, érdemes a sikeres hitelbírálatig csak a foglalót kifizetned, mert ezzel minimalizálhatod a kockázatodat egy esetleges elutasítás esetére. Ha hitelszakértő segítségét kéred, akkor erre lényegesen kisebb az esély, hiszen ő ismeri a banki gyakorlatot, így előre feltérképezheti a lehetőségeidet. 

3. Okosan a fizetési határidővel!

A támogatásokból (CSOK+CSOK hitel) kifizetett utolsó vételárrészlet fizetési határidejének meghatározásakor figyelj arra, hogy a támogatásra való jogosultság elbírálása akár 30 napig is elhúzódhat, de a támogatási szerződés aláírása és a pénz folyósítása is eltarthat néhány napig. Mivel már most óriási az érdeklődés a kibővített CSOK hitel iránt, felkészülhetsz arra, hogy a fenti átfutási idők aligha fognak lerövidülni.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés