CSOK Plusz 2024: egy helyen a banki kamatok és kedvezmények!

CSOK Plusz 2024: egy helyen a banki kamatok és kedvezmények!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-04
 

2024-ben indul az új támogatott kölcsön, a CSOK Plusz, ez azonban nem jelenti azt automatikusan, hogy január másodikán minden banknál el is érhető a szuperolcsó, támogatott konstrukció, de ahol már igényelhető, a kamatok és a díjak ott sem feltétlenül azonosak. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, hogy hol, milyen feltételekkel érhető el az év slágerterméke.

Elérkezett végre 2024. január elseje, amit sok lakásvásárlás előtt álló család várt tűkön ülve, ekkor indult el ugyanis a nagyvárosokban is elérhető új CSOK Plusz kölcsön.

Miért érdemes ezt választani?

  • A kölcsön kamata a futamidő végéig fix, legfeljebb 3%.
  • A futamidő alatt született második gyermektől minden baba után elengednek a fennálló tartozásból 10-10 millió forintot.

Hol igényelhetünk jelenleg CSOK Plusz kölcsönt?

Ha ma bemegyünk egy bankba CSOK Plusz után érdeklődni, akkor lehet meg fogunk lepődni. A jogszabályi indulás ugyanis nem jelent azt, hogy a kölcsön ténylegesen az összes pénzintézetnél már elérhető. Banki kölcsönről van szó, éppen ezért a pénzintézeteknek is fel kell készülniük a hitel nyújtására.

Ráadásul a jogszabályi korlátokon túlmutató költségek tekintetében a banki ajánlatok érdemben eltérhetnek egymástól: vagyis egyáltalán nem mindegy, melyik pénzintézetet választjuk.

CIB Bank

A CIB Banknál új és használt lakás vásárlására, építésre és bővítésre igényelhető a CSOK Plusz, a kamat pedig fix 3%. A kamat a jogszabályi plafonhoz igazodik, de számos más kedvezményt kínál a pénzintézet, amivel csökkentető a költség.

  • A folyósítási díj alapesetben a kölcsönösszeg 0,75%-a, legfeljebb 300 ezer forint lenne. Ezt a díjat a bank egy akció keretében most elengedi.
  • A fedezeti ingatlan(ok) értékbecslés díját a bank utólag a folyósítást követően visszatéríti.
  • Az ügyfélminősítés díja jelenleg 0 forint.
  • A jelzálogjog, önálló zálogjog bejegyzésének földhivatali díját is átvállalja a CIB, valamint a kölcsön igényléséhez, folyósításához kapcsolódó tulajdoni lap, térképmásolat Takarnet lekérdezésének díját is kifizeti.

A kérdéses díjelengedések, költség átvállalások a 2024. január 1. és 2024. március 31. között befogadott hiteligénylésekre érvényesek. Az elengedett díjakat utólag meg kell fizetni a bank részére, amennyiben a hitelt 3 éven belül teljes egészében előtörlesztjük.

Az előtörlesztési díj mértéke 1%, ugyanakkor a bank akció keretében a díjat 150 ezer forintban maximalizálja. Ez akkor lehet előnyös, ha a hitel egy jelentős részét idő előtt vissza szeretnénk fizetni. A kedvezményt a CIB Bank a 2024. január 1. és 2024. március 31. között igényelt hitelekre biztosítja.

A pénzintézet 40 ezer forint jóváírást ad bankszámlánkra, amennyiben a hitelt 2024. január 1. és 2024. március 31. között igényeljük, és a folyósítás 2024. május végéig megtörténik. A jóváírást utólag vissza kell fizetni, amennyiben a kölcsönt 3 éven belül végtörlesztjük.

A CIB Bank tehát érdemi kedvezményeket ad az induló költségekből és az előtörlesztési díjból egyaránt. Arra azonban mindenképpen figyelni kell, hogy egy végtörlesztés esetén bizonyos esetekben az elengedett díjakat utólag meg kell fizetnünk.

Erste Bank

Az Erste Banknál 3%-os kamat mellett érhető el a CSOK Plusz új és használt lakás vásárlására, építésre és bővítésre. A pénzintézet jelenleg nem ad díjkedvezményt a konstrukcióhoz. A folyósíts díja a kölcsönösszeg 0,75%-a, legfeljebb 300 ezer forint. Az előtörlesztés díja az előtörlesztett összeg 1%-a. A fedezeti ingatlan értékbecslése lakásonként 46 ezer forint költséget jelent, míg a Takarnet rendszeren keresztül lekért tulajdoni lapért és térképmásolatért 3 ezer forintot kell fizetnünk.

Gránit Bank

A Gránit Banknál a CSOK Plusz kamata egy akció keretében 2,89%. A kölcsönt új és használt lakás vásárlására, építésre, bővítésre, valamint használt lakás vásárlással egybekötött bővítésére lehet igényelni.

A pénzintézet további kedvezményeket is biztosít:

  • A folyósítási díj 0 forint. (Ennek mértéke alapesetben a kölcsönösszeg 0,75%-a, maximum 300 ezer forint.)
  • A pénzintézet átvállalja egy fedezeti ingatlan értékbecslési díját.
  • A bank nem számít fel költséget a lekért tulajdoni lapért, térképmásolatért.
  • Visszatéríti a közjegyzői okirat díját 27 500 forint összeghatárig.
  • A bank elengedi a folyósítást közvetlenül megelőző ingatlan felülvizsgálati díjat, amennyiben az ingatlan felépítését a Gránit Bank vállalati lakásépítési projekthitellel finanszírozza.

Az akció 2024. január elsejétől visszavonásig érvényes. Az elengedett, átvállalt díjakat a banknak utólag meg kell fizetni, amennyiben a kölcsönt 4 éven belül visszafizetjük, vagy az eredeti hitelösszeg legalább felét előtörlesztjük.

K&H Bank

A K&H Banknál fix 3%-os kamat mellett érhető el a támogatott hitel. A banknál igényelt kölcsönt lakásvásárlásra, építésre és bővítésre fordíthatjuk.

A pénzintézet akciós jelleggel az alábbi díjkedvezményeket biztosítja:

  • A szerződéskötési díj felét elengedi. (A díj alapból a kölcsönösszeg 0,75%-a, maximum 300 ezer forint lenne.) Amennyiben K&H okos számlacsomaggal, K&H okos plusz számlacsomaggal, vagy prémium számlával rendelkezünk, akkor a teljes díjat elengedik. Elvárás ugyanakkor, hogy a csomagot a hitel felvételét követően legalább 5 évig megtartsuk.
  • Elengedik egy ingatlanra vonatkozóan az értékbecslés díját.
  • Elengedik egy ingatlanra vonatkozóan a tulajdoni lap és a térképmásolat lekérdezésének díját. (Maximum 2 darab tulajdoni lap és egy térképmásolat esetében.)
  • Visszatérítik a közjegyzői okirat díját legfeljebb 40 ezer forint összeghatárig. Ennek feltétele, hogy K&H kényelmi számlacsomaggal, maximum számlacsomaggal, kényelmi plusz számlacsomaggal vagy prémium számlacsomaggal rendelkezzünk, és azt 5 évig megtartsuk.

Az elengedett, visszatérített díjakat utólag rendeznünk kell, amennyiben 4 éven belül a kölcsönösszeg felét előtörlesztjük.

MBH Bank

Az MBH Banknál 2,89 százalékos kamat mellett érhető el a CSOK Plusz. A hitelt a banknál új és használt lakás vásárlására, építésre és bővítésre lehet igényelni. A kölcsön folyósításának díja a kapott összeg 0,75%, legfeljebb 300 ezer forint. A tulajdoni lap és a térképmásolat lekérdezésének díját 9 ezer forintig visszatéríti a bank. (A lekérdezés alap díja 3 ezer forint/lekérdezés.) Az értékbecslés díja ingatlanonként 43 561 forint. Az előtörlesztés költsége az idő előtt visszafizetett összeg 1 százaléka.

A bank a közjegyzői okirat költségéből visszatérít 30 ezer forintot, illetve átvállalja az értékbecslési díjat, amennyiben MBH hitelkártyával rendelkezünk, vagy ilyet igénylünk a jelzáloghitellel együtt.

OTP Bank

A pénzintézetnél 3% kamat mellett igényelhető a CSOK Plusz hitel. A támogatott hitelt új és használt lakás vásárlására, építésre és bővítésre fordíthatjuk. A kölcsönhöz folyósítási díja a felvett összeg 0,75%-a, legfeljebb 300 ezer forint. Az ingatlan értékbecslési díja 48 850 forint lakásonként. A tulajdoni lap és térképmásolat lekérdezésének díja 3-3 ezer forint/lekérdezés. A előtörlesztés díja a visszafizetett összeg 1%-a.

Az igényléshez kapcsolódó költségekből a pénzintézet nem ad kedvezményt, ugyanakkor a bank a gyermekvállalási támogatáshoz kapcsolódó ügyintézés díját, illetve az első gyermek érkezésekor igénylehető moratóriumhoz kapcsolódó szerződésmódosítási díjat elengedi. Illetve CSOK Plusz kapcsán rendelkezésre tartási díjat sem számol fel az OTP Bank.

UniCredit Bank

A banknál január 8-tól lesz elérhető a CSOK Plusz, a kölcsön kamata fix 3% lesz. A hitel használt lakás vásárlására lesz elérhető a pénzintézetnél. Folyósítási díj nincs, de a kölcsönösszeg elutalásának van költsége: idegen bankba történő utalás esetén az összeg 0,4%-a, minimum 415 forint, maximum 90 ezer forint. Az értékbecslés díja ingatlanonként 50 800 forint. A tulajdoni lap és a térképmásolat lekérdezésének díja 3 ezer forint lekérdezésenként. A kölcsön idő előtti visszafizetéséért, előtörlesztéséért az előtörlesztett összeg 1%-ának megfelelő díjat kell fizetni.

Hirdetés

Hirdetés

Összegzés

Jelenleg hat banknál érhető el CSOK Plusz kölcsön, január 8-ától pedig ez a szám hétre bővül. Ugyanakkor a Bankmonitor információi szerint a cikkben nem szereplő Raiffeisen Banknál is igényelhető lesz a közeljövőben támogatott hitel.

Az alapvető feltételek mindenhol azonosak, mégis a banki ajánlatok érdemben eltérnek egymástól.

Nem minden bank nyújtja minden célra a kölcsönt: például vásárlással egyidejű bővítési jelenleg csak a Gránit Banknál érhető el a konstrukció.

A kamat sem azonos mindenhol: az MBH Bank és a Gránit Bank 3% alatti – egészen pontosan 2,89% – kamat mellett kínálja a kölcsönt.

Az egyes díjak mértéke, és az ezekhez kapcsolódó akciók is különbözőek. Itt mindenképpen meg kell említeni a folyósítási díjat, amelyet egyes bankok a jogszabályi maximumnak megfelelően számolnak fel, míg másoknál ez a tétel elengedésre kerül. (Egy 30 millió forintos kölcsön esetében ez 225 ezer forint különbséget is jelenthet az induló költségekben.)

A hitel igényléséhez számos feltételt, előírást kell teljesítened, ellenőrizd jogosultságodat a Bankmonitor kalkulátorával:

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés