Csökkentette a lakáshitelkamatait az OTP Bank

Csökkentette a lakáshitelkamatait az OTP Bank
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-09 Frissítve: 2024-08-13
 

Az elmúlt hetekben látott kamatemeléseket követően lehet meglepő, de az OTP Bank csökkentette lakáshitelének kamatát. Egy 20 millió forintos kölcsönön 20 év alatt akár 1 millió forintot spórolhat az, aki kivárt a hiteligényléssel.

Forrong a hitelpiac, folyamatosan változtatják a bankok lakáshiteleik kamatát. Július végén az UniCredit Bank és a K&H Bank emelt a kamatokon. (Utóbbi pénzintézet a kamatokhoz nem nyúlt, de a feltételek átalakítása miatt egy átlagos ügyfél drágábban juthat hitelhez a pénzintézetnél.)

Ebből a kamatemelési folyamatból kilóg az OTP Bank legújabb döntése, a pénzintézet augusztus 8-án ugyanis csökkentette lakáshitelének kamatát. A pénzintézet az OTP 1X1 évnyerő Lakáshitelek normál, kedvezmény nélküli kamatát 7,74%-ról 7,49 százalékra csökkenti. Ez önmagában 25 bázispontos kamatvágást jelent.

Ráadásul a bank a különböző feltételekkel elérhető kedvezményeken is pozitívan változtatott. A bank augusztus 8-tól azok számára 0,5 százalékpont kamatkedvezményt biztosít, akik legalább havi 1,3 millió forint jövedelem-átutalást tudnak vállalni. Ez a kedvezmény korábban 40 bázispont volt.

Hirdetés

Hirdetés

Összességében 1 millió forint megtakarítást jelent ez a változás

Ez a két tétel összességében 0,35 százalékpont kamatcsökkentést eredményez. De mégis milyen hatása lehet ennek az intézkedésnek? Nézzük meg ezt egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású lakáshitel esetében. Az adós havi 1,3 millió forint nettó jövedelemmel rendelkezik.

Ilyen feltételekkel augusztus 8. előtt a banknál 7,34%-os kamat mellett kaphatott hitelt az érdeklődő, a THM értéke 7,79%. Az induló csak kamatot tartalmazó törlesztő 124 032 forint, ami a tőkefizetés megkezdésétől, a második évtől 164 116 forintra emelkedne. A két évtized alatt összességében 38 906 878 forintot kell visszafizetni a hitelre.

Jelenleg ugyanezen hitel már 6,99%-os kamat mellett elérhető a banknál, a THM értéke 7,40%. Az induló csak kamatot tartalmazó törlesztő 118 118 forint, ami a tőkefizetés megkezdésétől, a második évtől 159 872 forintra emelkedne. A két évtized alatt összességében 37 868 161 forintot kell visszafizetni a hitelre.

A változás miatt egy új hiteligénylő 1 millió forintot megtakaríthat.

Más kedvezményeit is módosította az OTP Bank

A korábban említettek mellett még más kedvezményeit is módosította a hitelintézet.

  • A zöld lakáscélokhoz kapcsolódó kamatkedvezményt is megduplázta a bank: 25 bázispontról 50 bázispontra növekszik ez a kedvezmény. Vagyis az energiatakarékos, „zöld” céloknak megfelelő ingatlanok finanszírozása is olcsóbb lett.
  • A pénzintézet emellett az OTP Prémium Next, vagy privát banki szerződéssel rendelkező ügyfeleinek biztosított kedvezményt is megnöveli a korábbi 30 bázispontról 50 bázispontra.
  • Emellett bevezetésre kerül egy új kedvezmény azon ügyfelek számára, akik a piaci lakáshitel mellé CSOK Pluszt is igényelnének. Ezen ügyfelek a piaci hitelük kamatából 0,5 százalékpontos kedvezményt kaphatnak. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a kedvezmény nem jár az OTP 1×1 Lakáshitel választása esetén.
Fontos
Összegezve a bank a kiemelt ügyfelei számára érdemben növelte az elérhető kedvezmények körét és mértékét. De a standard, átlagos ügyfelek is olcsóbban kaphatnak lakáshitelt a banktól.

Többen kamatot emeltek, akkor hogy jött ez a csökkenés?

Az elmúlt hónapok trendje után nagyon is meglepő lehet az OTP döntése. De gondoljunk bele, hogy az önkéntes THM plafon kivezetését követően az OTP volt az egyik első bank, amelyik érdemben megemelte a kamatokat. Vagyis egy magasabb kamatszintről érkezett ez a csökkentés.

Azt is hozzá kell tenni, hogy az elmúlt hónapban a hitelezés banki költségeit jól tükröző pénzpiaci hozamok – legyen szó az állampapírhozamokról, vagy épp a BIRS mutatóról – érdemben csökkentek. Ez pedig teret adott a kamatcsökkentésre azon pénzintézeteknél, ahol korábban már érdemi kamatemelés volt. Sajnos azoknál a bankoknál nem várhatunk kamatcsökkentést, amelyek nem emelték meg a kamatokat az elmúlt hónapokban.

Érdemes összehasonlítani az egyes banki ajánlatokat, ugyanis a kamatcsökkenés ellenére még mindig találhatunk olyan ajánlatot, amely kedvezőbb az OTP Bankénál.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés