Csúcsformában a forint – Várjunk, vagy most váltsunk a nyaraláshoz?

Csúcsformában a forint – Várjunk, vagy most váltsunk a nyaraláshoz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-03 Frissítve: 2021-08-06
 

Immár a nyár első hónapja is beköszöntött, ami azt jelenti, hogy lassan beindul a nyári uborkaszezon, ami sokak számára a szabadság és a nyaralás időszakával egyenlő. A nyaralási helyszín kiválasztása mellett igen hangsúlyos kérdés az is, hogy mikor váltsunk pénzt az utazáshoz, hogy ne járjunk rosszul a valuta vásárlásával. Márpedig az utóbbi időszakban arra lehettünk figyelmesek, hogy az euró forint árfolyama hónapok óta nem látott szintre, 307 közelébe ereszkedett. Ez felveti a kérdést, hogy vajon most érdemes a forintunkat euróra átváltani, vagy esetleg várjunk még vele?

Sokan járhattak már úgy az előző években is, hogy próbáltak jó időpontban valutát váltani, azonban az árfolyam hétről-hétre nagy változékonyságot mutatott, így nehéz volt jól időzíteni. Nyilvánvalóan az a kívánatos minden nyaraló számára, ha alacsony az euró-forint árfolyam, vagyis erős a forint, mert ekkor egységnyi valuta vásárláshoz kevesebb forintot kell kiadnunk.

Az utóbbi éveken már hozzászokhattunk a fokozatosan gyengülő euró/forint árfolyamhoz, és már annak is bő két éve, hogy legutoljára a 300-as szint alatt tudtunk eurót vásárolni. Az elmúlt időszakban átlagosan 309 forint körül járt az euró/forint árfolyama, viszont ettől eltérhetett jelentősen is, mert sávok között ingadozó és olykor oldalazó mozgást végzett.

Ez a hullámzás az árfolyam idei alakulásán is felfedezhető, alulról 307-308-as szintnél ütközött falba, viszont időnként még 313 környékén is tartózkodott a forint. Az elmúlt egy hónapban azonban a nyaralást tervezők szerencséjére, jelentős erősödést tapasztaltunk az árfolyamban, így a forint ismét a 307-es szint közelében tudott eljutni.

Hirdetés

Hirdetés

Merre tart tovább a forint?

A nyaralásra való felkészülés során nem érdemes spekulációba kezdeni azzal kapcsolatosan, hogy a közeljövőben meddig erősödhet még a forint. A mostani 307-es szint jellemzően egy olyan akadályt jelentett az elmúlt évben, amit nem tudott átlépni a forint, innen mindig gyengülésre lehetett számítani.

A forint erősödését több tényező is támogatja. Az utóbbi időszakban jól teljesített a magyar gazdaság, ráadásul a hazai devizaadósság szintje is rendkívüli módon tudott csökkenni, ami a forintra mindenképpen pozitív hatást gyakorolt. Nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a három nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerültünk vissza hosszú idő után.

Ugyanakkor nem tudunk mentesülni a rövid távú hatásoktól sem. Ilyen lehet a politikai bizonytalanság, amit az európai választások jelentettek, vagy a még mindig megoldatlannak látszó Brexit ügye. Ilyen feszült pillanatokban a befektetők rövid idő alatt képesek hatalmas tőkét megmozgatni az országok között, ami természetesen a forint árfolyamára is hatással van.

Ezenkívül leginkább a jegybank tevékenysége játszott közre a forint mozgásában, egy ideig a gazdaságélénkítő intézkedéseihez (alacsony kamatok, laza monetáris politika) gyengébb forint társult. A jó nemzetközi befektetői hangulat esetén viszont akár a 305-ös árfolyamot is tesztelhetik a jövőben. Emellett rövid távon a forint erősödését támogatja az uniós pénzek beáramlása miatt megugró forint kereslet is.

Mindezek ellenére a következő hónapokban nem valószínű, hogy a 300-as szint közelébe jutnánk el, az elemzői előrejelzések szerint 303 és 318 forint között ingadozhat az euró-forint árfolyam. A most látott 307-308-as szint mellett azonban nem éri meg arra várni, hogy javul még a helyzet. Már így is olyan erősödést tudhat maga mögött a forint, ami miatt megéri most átváltani a nyaralásra szánt pénzösszeget.

Ha szívesen látnánk világot, de ehhez nem adott a pénzügyi háttér, akkor a személyi kölcsönök lehetnek segítségünkre. A következő kalkulátor a legjobb ajánlat kiválasztásában is segít!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés