Csúcsformában a forint – Várjunk, vagy most váltsunk a nyaraláshoz?

Csúcsformában a forint – Várjunk, vagy most váltsunk a nyaraláshoz?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-03 Frissítve: 2021-08-06
 

Immár a nyár első hónapja is beköszöntött, ami azt jelenti, hogy lassan beindul a nyári uborkaszezon, ami sokak számára a szabadság és a nyaralás időszakával egyenlő. A nyaralási helyszín kiválasztása mellett igen hangsúlyos kérdés az is, hogy mikor váltsunk pénzt az utazáshoz, hogy ne járjunk rosszul a valuta vásárlásával. Márpedig az utóbbi időszakban arra lehettünk figyelmesek, hogy az euró forint árfolyama hónapok óta nem látott szintre, 307 közelébe ereszkedett. Ez felveti a kérdést, hogy vajon most érdemes a forintunkat euróra átváltani, vagy esetleg várjunk még vele?

Sokan járhattak már úgy az előző években is, hogy próbáltak jó időpontban valutát váltani, azonban az árfolyam hétről-hétre nagy változékonyságot mutatott, így nehéz volt jól időzíteni. Nyilvánvalóan az a kívánatos minden nyaraló számára, ha alacsony az euró-forint árfolyam, vagyis erős a forint, mert ekkor egységnyi valuta vásárláshoz kevesebb forintot kell kiadnunk.

Az utóbbi éveken már hozzászokhattunk a fokozatosan gyengülő euró/forint árfolyamhoz, és már annak is bő két éve, hogy legutoljára a 300-as szint alatt tudtunk eurót vásárolni. Az elmúlt időszakban átlagosan 309 forint körül járt az euró/forint árfolyama, viszont ettől eltérhetett jelentősen is, mert sávok között ingadozó és olykor oldalazó mozgást végzett.

Ez a hullámzás az árfolyam idei alakulásán is felfedezhető, alulról 307-308-as szintnél ütközött falba, viszont időnként még 313 környékén is tartózkodott a forint. Az elmúlt egy hónapban azonban a nyaralást tervezők szerencséjére, jelentős erősödést tapasztaltunk az árfolyamban, így a forint ismét a 307-es szint közelében tudott eljutni.

Hirdetés

Hirdetés

Merre tart tovább a forint?

A nyaralásra való felkészülés során nem érdemes spekulációba kezdeni azzal kapcsolatosan, hogy a közeljövőben meddig erősödhet még a forint. A mostani 307-es szint jellemzően egy olyan akadályt jelentett az elmúlt évben, amit nem tudott átlépni a forint, innen mindig gyengülésre lehetett számítani.

A forint erősödését több tényező is támogatja. Az utóbbi időszakban jól teljesített a magyar gazdaság, ráadásul a hazai devizaadósság szintje is rendkívüli módon tudott csökkenni, ami a forintra mindenképpen pozitív hatást gyakorolt. Nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a három nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerültünk vissza hosszú idő után.

Ugyanakkor nem tudunk mentesülni a rövid távú hatásoktól sem. Ilyen lehet a politikai bizonytalanság, amit az európai választások jelentettek, vagy a még mindig megoldatlannak látszó Brexit ügye. Ilyen feszült pillanatokban a befektetők rövid idő alatt képesek hatalmas tőkét megmozgatni az országok között, ami természetesen a forint árfolyamára is hatással van.

Ezenkívül leginkább a jegybank tevékenysége játszott közre a forint mozgásában, egy ideig a gazdaságélénkítő intézkedéseihez (alacsony kamatok, laza monetáris politika) gyengébb forint társult. A jó nemzetközi befektetői hangulat esetén viszont akár a 305-ös árfolyamot is tesztelhetik a jövőben. Emellett rövid távon a forint erősödését támogatja az uniós pénzek beáramlása miatt megugró forint kereslet is.

Mindezek ellenére a következő hónapokban nem valószínű, hogy a 300-as szint közelébe jutnánk el, az elemzői előrejelzések szerint 303 és 318 forint között ingadozhat az euró-forint árfolyam. A most látott 307-308-as szint mellett azonban nem éri meg arra várni, hogy javul még a helyzet. Már így is olyan erősödést tudhat maga mögött a forint, ami miatt megéri most átváltani a nyaralásra szánt pénzösszeget.

Ha szívesen látnánk világot, de ehhez nem adott a pénzügyi háttér, akkor a személyi kölcsönök lehetnek segítségünkre. A következő kalkulátor a legjobb ajánlat kiválasztásában is segít!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés