Devizában kell tartani a megtakarításunkat?

Devizában kell tartani a megtakarításunkat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-24
 

Aki elkezd foglalkozni a befektetésekkel, az előbb-utóbb eljut odáig, hogy forint mellett más devizában is szeretné tartani a pénzét. De melyik devizát érdemes választani? Milyen arányban legyen devizában a pénzünk? Egyáltalán megéri? Egy bizonyos összeg fölött mindenképpen, de nem mindenkinek! Segítünk eldönteni, hogy neked megéri-e?

Amennyiben már rendelkezel némi megtakarítással, akkor magától értetődő módon szeretnéd a legjobban elhelyezni azt. Biztos felmerült benned is a kérdés, hogy megéri-e devizában tartani a megtakarításod? Ennek eldöntésére a következő szempontok alapján kell megvizsgálni a megtakarításaid és jövőbeli céljaidat is!

Méretgazdaságosság

Amennyiben pár millióval rendelkezel összesen, akkor nem feltétlenül indokolt több devizában tartani megtakarításaidat. Ugyanis minden deviza-befektetésnek (még a lekötött betétnek is) vannak többletköltségei. Minimum egy deviza folyószámlát kell nyitnod, ami nem ritkán drágább, mint a forint folyószámla. Ha csak lekötésben gondolkodsz, akkor ezzel meg is volnánk. Viszont, ha valamilyen értékpapírt vásárolnál, akkor máris szükséged lesz egy devizában nyilvántartott értékpapír számlára is. Természetesen ezek akár ingyenesek is lehetnek, de nem ez a jellemző.

Ráadásul az átváltásoknál (bankon belül saját számlák kivételével) meg kell fizetni a tranzakciós illetéket is. Mivel annak sok esetben van egy maximuma, így ez is a nagyobb méret mellett szól. Ahhoz már mindenki hozzászokott, hogy nagyobb összeg esetén az árfolyam is kedvezőbb.

Ezen túlmenően, amennyiben túl kis összeget helyezünk devizába, hiába számít relatív sokat a forinttól eltérő hozam, abszolút értékben kicsi lesz a különbség.

És akkor áruljuk el, hogy szerintünk mekkora az összeg, amitől már megérheti a devizális megoszlás: néhány tízmillió forinttól érdemes elgondolkozni rajta, ha más szempontból is előnyös számunkra.

Tervezett befektetés

Fontos, hogy átváltás esetén mibe tervezel fektetni. Amennyiben újra bankbetétbe helyeznéd az összeget, akkor szembesülsz a ténnyel, hogy egyelőre a történelmi mélyponton lévő magyar forintkamatok is felhőkarcolóként tornyosulnak a főbb devizákban elérhető lekötött betéti kamatok felé. Más kamatozó eszközöknél (kötvények) sem jobb a helyzet. Hiába harap a forintkamatokból nagyobbat a magyar infláció, még így is több marad belőle, mint devizás társai esetében. Ezzel nem árt tisztában lenni az elején. Ráadásul, ha nem az amerikai dollár, angol font és euró hármasából választasz, akkor ott állsz a kész helyzet előtt, hogy a szűkös kínálat miatt, az átváltott devizát nem tudod, vagy nem abba tudod befektetni, amibe szerettél volna.

A jövő

Egyáltalán nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mit tervezel a jövőben. Amennyiben a megtakarított összeget rövid időn belül (1-2 év) elköltöd forintban (pl. egy lakás vásárlása), abban az esetben nagy valószínűséggel nem éri meg a devizális megosztás. Ha viszont külföldre szeretnél költözni, akkor arra fel kell készülni a deviza minél magasabb (50% feletti) arányának elérésével. Természetesen nem egy lépésben, hanem fokozatosan.

Euró? Dollár? Font? Yen? Kuvaiti dinár?

Ha elköltözés a fő cél, akkor kis mértékben a célország devizáját, és nagymértékben a célországban leginkább használt nagy devizát (EUR/USD/GBP/JPY) érdemes felhalmozni. Előbbit azért, hogy legyen egy induló tőkéd (és ne egy ad-hoc váltással kelljen kezdeni egy random árfolyamon), utóbbit pedig azért, hogy tudd mivel gyarapítani a megtakarításaidat (lásd előző bekezdés).

Devizás befektetést keresel? Befektetési alap keresőnk ebben is segít!

1

Amennyiben nem tervezel külföldön gazdasági bevándorló lenni, csak itthon szeretnéd függetleníteni megtakarításodat a forinttól, abban az esetben, első körben érdemes euróval elkezdeni a devizális megosztást. Egyrészt a forintot történelmi, földrajzi és gazdasági okok miatt ehhez a devizához mérik, másrészt ezt tudod legvalószínűbben felhasználni nyaralás alkalmával. És milyen arányban? Ez egyénenként eltérő. Minimum 10%-ot érdemes tartani, de amennyiben itthon maradsz, nem tartjuk indokoltnak 60% fölé vinni a deviza arányát. És ha van rá keret, akkor érdemes euró mellett a megtakarításaid között a dollár lábat is kialakítani. Mert senki nem tudja majd megmondani több évre előre, hogy hogyan fognak alakulni a devizaárfolyamok.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés