Devizahitel, Forintosítás: tisztázzuk a leggyakoribb kérdéseket!

Devizahitel, Forintosítás: tisztázzuk a leggyakoribb kérdéseket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-19 Frissítve: 2021-08-09
 

Az elmúlt időszak legaktuálisabb kérdése, a hitelekre járó visszatérítés, a jövőbeli fair banki szabályozás, valamint a devizahitelek kivezetésének mikéntje. Utóbbira, azaz a forintosításra vonatkozó menetrend is napvilágot látott a héten. A temérdek információ sokak fejében okozhat képzavart, ami nem is csoda, hiszen még hozzáértőként is nehéz követni az eseményeket. Jelen cikkünkben kifejezetten a forintosítás szabályait vesszük górcső alá.

Minden hitel forintosításra kerül?

Nem. A törvényjavaslat szerint kizárólag a deviza, és deviza alapú jelzáloghitelek (ingatlanra bejegyzett kölcsönök) kerülnek átváltásra. Ezeken belül az már mindegy, hogy a hitelt lakásvásárlásra, vagy éppen szabadfelhasználásra kaptuk.

Kötelező forintosítani a hitelemet?

Nem. Ha az alábbi feltételek valamelyike teljesül, akkor az adós kérheti, hogy ne váltsák át a hitelét és változatlan formában maradjon fenn:

  • az adósnak a várható törlesztőrészletet meghaladó összegű rendszeres jövedelme van, amelyet devizában kap, 
  • a hitel futamideje legkésőbb 2015. december 31-ig lejár,
  • a forintosítás utáni kamat meghaladja a devizahitel eredeti kamatát
  • az adós a jövőre életbe lépő jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályainak megfelel.

Ez utóbbi esetben, ha valakinek CHF alapú hitele van, és a háztartás összes jövedelme kevesebb, mint 400 000 Ft, úgy a hitel törlesztőrészlete nem haladhatja meg az összes jövedelem 10%-át. Ha 400 000 Ft-nál magasabb az igazolt jövedelem, akkor pedig a 15%-át.

Csökken-e a törlesztőrészletem a forintosítás miatt?

A törlesztőrészlet csökkenése leginkább a visszatérítésnek tudható be. A forintosításra kerülő szerződéseknél meghatározzák a lehetséges új kamatszintet is, amely közel azonos lesz a devizahitel eredeti kamatszintjével.

Ha szeretnéd a forintosítás után tovább csökkenteni a törlesztődet, számold ki, mennyit spórolhatsz egy jobb ajánlattal:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mikor forintosítják a hitelemet?

Az devizahitelek elszámolását 2015. február 1. napjára kell elkészíteni, és ezt követően levélben értesítik az adósokat a szerződés módosuló részeiről, valamint az új törlesztőrészletekről. A kézhezvételtől számított 30 napon belül kérheti az ügyfél, hogy ne módosítsák a szerződését.

Ha forintosították a hitelemet, és utána gyengül a forint, az hogyan érint?

Sehogy, mivel megszűnik az árfolyamkockázat és már csak kamatkockázat marad. Ha átváltották a tartozást, a továbbiakban a fennálló hitel is forintban lesz nyilvántartva, és a törlesztőrészletek is forintbanfizetendők. 

Ha forintosították a hitelemet, és utána erősödik a forint, az hogyan érint?

Az előbbiekből következően szintén sehogy.

A forintosított hitelem törlesztőrészlete nem változhat?

De igen. Az átváltott hitelek referencia kamathoz (3 hónapos BUBOR) kötött hitelek lesznek, vagyis nem fix kamatozásúak.

Referencia kamathoz kötött hitel esetén az ügyfél által fizetendő kamat = referencia kamat + kamatfelár

Milyen gyakran változhat a törlesztőrészletem a forintosítás után?

Fentiekből adódóan a referencia kamat változásával három havonta változhat a hitel kamata. Ezen kívül a kamatfelár is változhat a hitel hátralévő futamidejétől függően 3, 4, vagy 5 évente.

Milyen kockázatokkal rendelkezik majd a forintosított hitel?

Az előzőekből adódóan kamatkockázattal továbbra is számolnunk kell. Az árfolyamkockázat megszűnik, tehát a továbbiakban nem fordulhat elő, hogy tőketartozásunk a forintosítást követően gyarapszik.

Ha valaki viszont késedelmesen fizet, a késedelmi kamattal, vagy a behajtásból, felmondásból eredő költségekkel számoljon!

A saját bankom forintosítása lesz a legkedvezőbb?

A forintosítás egységes szabályok alapján fog megtörténni. Az átváltást követően viszont érdemes lesz szétnézni a piacon, és ha lesz kedvezőbb lehetőség, kiválthatjuk a hitelt akár bankon belül, akár más banknál is.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés