Több százezer volt devizahiteles törlesztőrészlete emelkedik júliusban

Több százezer volt devizahiteles törlesztőrészlete emelkedik júliusban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-06-28 Frissítve: 2022-06-10
 

Egy júliusi kamatfordulóval rendelkező forintosított devizahitel kamata 0,28 százalékponttal emelkedik a következő hónaptól. Ez 10 millió forint hitelösszeg és 10 év hátralévő futamidő esetén havi 1300 forintot jelent. A drágulás nem tűnik soknak, ám ha folytatódik, akkor az sokakat érzékenyen érinthet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 22-én 0,3 százalékponttal megemelte a jegybanki alapkamatot. A lépés hatással lehet az új és a már korábban folyósított lakáshitelek kamatára egyaránt. Egy 10 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű forintra váltott deviza hitel esetében júliustól a törlesztőrészlet 1300 forinttal megemelkedhet.

Miért befolyásolja a devizahitelesek törlesztőrészletét az alapkamat?

A jegybanki alapkamat egy úgynevezett referenciakamatláb, a kereskedelmi bankok az MNB-nél elhelyezett kéthetes kötvényeikre kapják ezt a hozamot. Ez egy rövid futamidőre irányadó kamatláb, éppen ezért a rövid futamidejű bankközi kamatok mértékére van közvetlen, jelentős hatása. Ilyen például a BUBOR – azt mutatja meg, hogy az egyes bankok milyen kamat mellett adnának kölcsönt egymásnak éven belüli futamidőre -, amelynek mértéke pedig a változó kamatozású lakáshitelek kamatát befolyásolja közvetlenül.

A változó kamatozású lakáshiteleknek kamata ugyanis két részből áll: a referenciamutató értékéből és a kamatfelárból. (Változó kamatozású kölcsönök azok, amelyek kamatát a bank akár éven belül is módosíthatja egyoldalúan.) Referenciamutatóként a jellemzően a BUBOR szokott szolgálni, így annak megváltozása kamatfordulókor teljes mértékben beépül a kölcsön kamatába.

Ráadásul a meglévő lakáshitelállománynak még mindig jelentős része változó kamatozású, ez annak köszönhető, hogy a régi devizahiteleket a forintra váltás során 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsönné alakították át.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyivel emelkedik a változó kamatozású kölcsönök kamata júliusban?

A Bankmonitor szakértői egy régi devizahitel példáján keresztül vizsgálták meg a kamatemelés hatását. A fennálló tartozás 10 millió forint, a hátralévő futamidő 10 év, a kamatfelár 2,5%, a kölcsön kamata pedig júliusban fog változni.

A 3 havi BUBOR alakulása 2020 elejétől

A június hónapban érvényes 3 havi BUBOR 0,77% – ez az irányadó április óta – a következő hónaptól azonban a mutató értéke meg fog emelkedni 1,05%-ra. (A június 28-án jegyzett BUBOR lesz az irányadó a következő 3 hónapra.)

A referenciamutató emelkedése miatt a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor alapján a törlesztőrészlet megnő 1 300 forinttal – 100 156 forintról 101 452 forintra -, ezzel a teljes visszafizetendő összeg 155 ezer forinttal ugrana meg.

Hol lehet a kamatemelkedés vége?

A BUBOR emelkedése nem most indult el, már 2020. elejétől – a járvány kitörése óta – tapasztalható a folyamat.

 

2020. eleje óta a 3 havi BUBOR 0,89 százalékpontot emelkedett, emiatt 4 százalékkal emelkedhetett egy devizahitel törlesztőrészlete. (Ez egy 10 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű kölcsönnél 3-4 ezer forint törlesztőrészlet-emelkedést jelentene.)

A jegybank ráadásul kamatemelési ciklust kezdett el júniusban. Addig emelni fogják az alapkamatot, amíg az infláció nem tér vissza a kívánatos szintre. Két-három a mostanihoz hasonló lépés miatt pedig a BUBOR további 0,5-0,8 százalékponttal tovább nőhet, ami 3 hónapon belül meg fog jelenni a régi devizahitelek törlesztőrészletében is.

Érdemes elgondolkodni minden változó kamatozású kölcsönnel rendelkező adósnak a hitelkiváltáson, meglévő kölcsöne újabbra cserélésén. Ezzel ugyanis olcsóbbra és biztonságosabbra cserélhetik meglévő hitelüket. (Biztonságosabbra, hiszen a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódus választásával a kölcsön kamatát a bank egyoldalúan nem emelheti egy évtizeden keresztül. Emiatt egy további alapkamatemelésnek se lenne hatása az új kölcsön törlesztőrészletére legalább 10 éven át.)

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés