Digitalizációs kihívások: mennyibe kerül egy jobb megoldás a vállalkozásodnak?

Digitalizációs kihívások: mennyibe kerül egy jobb megoldás a vállalkozásodnak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-13
 

Ma már kevés olyan vállalkozás van, amelynek ne lenne szüksége valamilyen digitális fejlesztésre: új fizetési vagy vállalatirányítási rendszerre, webáruházra például. Tudjuk, aki lemarad, kimarad, de honnan lesz erre pénz? Mutatjuk!

A digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja ugyanakkor hazánk digitális gazdasági és társadalmi fejlettségi szintje jóval az uniós átlag alatt van. A kormányzat által megfogalmazott cél az, hogy 2030-ra az ország az EU tíz legjobban teljesítő országa közé kerüljön.

Változik a környezet – alkalmazkodni kell

A célhoz szükséges fejlesztések eléréséhez a Digitális Megújulás Operatív Program keretében számos pályázatot írtak ki a napokban összesen több mint 225 milliárd forint értékben. Ezekre ugyan csak a pályázatokban megjelölt szervezetek nyújthatnak be kérelmet, ám az infrastruktúra épül egyre határozottabban látszik, hogy a világ a digitális megoldások felé mozdul el, amit a cégvezetők is a saját bőrükön éreznek elég csak arra gondolni, hogy az elmúlt években mennyit változott a hivatalos ügyintézés, a számlázás vagy a fizetési infrastruktúra.

A kis- és középvállalatoknak ugyanakkor nem könnyű követni a fejlődést, ahogy arra a Digimeter 2023 kutatás rámutatott a hazai kkv-szektornak számos olyan sajátossága van, amely hátráltatja ezt a folyamatot. Igaz ugyan, hogy ezek a vállalkozások rugalmasabbak tudnak lenni, mint a nagyvállalatok, hiszen könnyebben igazítják az IT megoldásokhoz a folyamataikat, kevés azonban az olyan szakember ezeknél a cégeknél, aki sikeresen végig vitt már egy digitalizációs projektet. Ezzel párhuzamosan a jellemzően forráshiányos vállalkozásoknál egyszerűen nincs elegendő pénz arra, hogy megvegyék a legjobb megoldást a piacról, így lemaradásuk folyamatosan nő, pláne, hogy 5-10 évig szeretnék utána használni a kialakított rendszert.

Ez utóbbi probléma ugyanakkor jelenleg viszonylag olcsón orvosolható!

Hirdetés

Hirdetés

Bonyolult problémák – optimális megoldások

Valószínűleg sok cégvezetőnek ismerős az a helyzet, amikor például új vállalatirányítási rendszerre (vagy hasonló horderejű informatikai megoldásra) van szükség. Egy ilyen fejlesztés tervezése, a megfelelő megoldás kiválasztása sem egyszerű feladat (sőt!), ám amikor a folyamat végén azzal szembesül a döntéshozó, hogy lenne optimális megoldás, de arra a legjobb esetben is kétszer annyit kellene elkölteni mint egy kompromisszumokkal terhelt fejlesztésre, akkor sok esetben a rendelkezésre álló pénz határozza meg a választást.

A legtöbb esetben már a döntés pillanatában tudjuk, hogy nem jó a felmegoldás választani, egyszerűbbnek tűnik azonban a pénzhiány okán vállalni a kompromisszumokat, pedig nem éri meg. Forrást, eredményesen működő cégeknek egyszerűbb találni, mint később bosszankodni a felesleges munka miatt. Ráadásul az ilyen célra igényelhető hitel költsége is kedvező: a Széchenyi Kártya Programban évi fix 5 százalékos kamat mellett áll rendelkezésre is ilyen célra is igénybe vehető forrás.

Mennyibe kerül a jobb döntés?

A kis- és középvállalatoknál döntő hányadánál a nagyobb horderejű digitális fejlesztések néhány millió, illetve néhány tízmillió forint közötti összeget jelenthetnek. A Bankmonitor szakértői ilyen helyzetre a három éves futamidejű Széchenyi Likviditási Hitel MAX+ konstrukciót ajánlják, amely 3 éves futamidőre évi fix 5 százalékos kamat mellett igényelhető. Ezeknek a fejlesztéseknek a megtérülése ennyi idő alatt jórészt biztosítható. A konstrukció keretében 1-250 millió forint közötti összeg igényelhető.

Amennyiben egy vállalkozás 20 milliós fejlesztésben gondolkodik, amely összeg fele saját forrásból rendelkezésre áll, a 10 millió forint Széchenyi Likviditásihitel MAX+ törlesztésére (tőkével és kamattal együtt) havonta nagyjából 300 ezer forintot kell költenie három éven keresztül. Ennyibe kerül tehát a cégnek a kompromisszumoktól mentes döntés.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1.4 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Megéri? Nos, ezt az egyes esetekre, a konkrét számok és elérhető eredmények, megtakarítások ismeretében lehet pontosan kiszámolni.

  Hirdetés
  Hirdetés