Digitalizációs kihívások: mennyibe kerül egy jobb megoldás a vállalkozásodnak?

Digitalizációs kihívások: mennyibe kerül egy jobb megoldás a vállalkozásodnak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-13
 

Ma már kevés olyan vállalkozás van, amelynek ne lenne szüksége valamilyen digitális fejlesztésre: új fizetési vagy vállalatirányítási rendszerre, webáruházra például. Tudjuk, aki lemarad, kimarad, de honnan lesz erre pénz? Mutatjuk!

A digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja ugyanakkor hazánk digitális gazdasági és társadalmi fejlettségi szintje jóval az uniós átlag alatt van. A kormányzat által megfogalmazott cél az, hogy 2030-ra az ország az EU tíz legjobban teljesítő országa közé kerüljön.

Változik a környezet – alkalmazkodni kell

A célhoz szükséges fejlesztések eléréséhez a Digitális Megújulás Operatív Program keretében számos pályázatot írtak ki a napokban összesen több mint 225 milliárd forint értékben. Ezekre ugyan csak a pályázatokban megjelölt szervezetek nyújthatnak be kérelmet, ám az infrastruktúra épül egyre határozottabban látszik, hogy a világ a digitális megoldások felé mozdul el, amit a cégvezetők is a saját bőrükön éreznek elég csak arra gondolni, hogy az elmúlt években mennyit változott a hivatalos ügyintézés, a számlázás vagy a fizetési infrastruktúra.

A kis- és középvállalatoknak ugyanakkor nem könnyű követni a fejlődést, ahogy arra a Digimeter 2023 kutatás rámutatott a hazai kkv-szektornak számos olyan sajátossága van, amely hátráltatja ezt a folyamatot. Igaz ugyan, hogy ezek a vállalkozások rugalmasabbak tudnak lenni, mint a nagyvállalatok, hiszen könnyebben igazítják az IT megoldásokhoz a folyamataikat, kevés azonban az olyan szakember ezeknél a cégeknél, aki sikeresen végig vitt már egy digitalizációs projektet. Ezzel párhuzamosan a jellemzően forráshiányos vállalkozásoknál egyszerűen nincs elegendő pénz arra, hogy megvegyék a legjobb megoldást a piacról, így lemaradásuk folyamatosan nő, pláne, hogy 5-10 évig szeretnék utána használni a kialakított rendszert.

Ez utóbbi probléma ugyanakkor jelenleg viszonylag olcsón orvosolható!

Hirdetés

Hirdetés

Bonyolult problémák – optimális megoldások

Valószínűleg sok cégvezetőnek ismerős az a helyzet, amikor például új vállalatirányítási rendszerre (vagy hasonló horderejű informatikai megoldásra) van szükség. Egy ilyen fejlesztés tervezése, a megfelelő megoldás kiválasztása sem egyszerű feladat (sőt!), ám amikor a folyamat végén azzal szembesül a döntéshozó, hogy lenne optimális megoldás, de arra a legjobb esetben is kétszer annyit kellene elkölteni mint egy kompromisszumokkal terhelt fejlesztésre, akkor sok esetben a rendelkezésre álló pénz határozza meg a választást.

A legtöbb esetben már a döntés pillanatában tudjuk, hogy nem jó a felmegoldás választani, egyszerűbbnek tűnik azonban a pénzhiány okán vállalni a kompromisszumokat, pedig nem éri meg. Forrást, eredményesen működő cégeknek egyszerűbb találni, mint később bosszankodni a felesleges munka miatt. Ráadásul az ilyen célra igényelhető hitel költsége is kedvező: a Széchenyi Kártya Programban évi fix 5 százalékos kamat mellett áll rendelkezésre is ilyen célra is igénybe vehető forrás.

Mennyibe kerül a jobb döntés?

A kis- és középvállalatoknál döntő hányadánál a nagyobb horderejű digitális fejlesztések néhány millió, illetve néhány tízmillió forint közötti összeget jelenthetnek. A Bankmonitor szakértői ilyen helyzetre a három éves futamidejű Széchenyi Likviditási Hitel MAX+ konstrukciót ajánlják, amely 3 éves futamidőre évi fix 5 százalékos kamat mellett igényelhető. Ezeknek a fejlesztéseknek a megtérülése ennyi idő alatt jórészt biztosítható. A konstrukció keretében 1-250 millió forint közötti összeg igényelhető.

Amennyiben egy vállalkozás 20 milliós fejlesztésben gondolkodik, amely összeg fele saját forrásból rendelkezésre áll, a 10 millió forint Széchenyi Likviditásihitel MAX+ törlesztésére (tőkével és kamattal együtt) havonta nagyjából 300 ezer forintot kell költenie három éven keresztül. Ennyibe kerül tehát a cégnek a kompromisszumoktól mentes döntés.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Megéri? Nos, ezt az egyes esetekre, a konkrét számok és elérhető eredmények, megtakarítások ismeretében lehet pontosan kiszámolni.

    Hirdetés
    Hirdetés