Dörzsölhetjük a tenyerünket: a kis kedvenccel nagyobbat szakítunk, mint korábban

Dörzsölhetjük a tenyerünket: a kis kedvenccel nagyobbat szakítunk, mint korábban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-27 Frissítve: 2021-08-06
 

Egyre inkább eltűnőben vannak a vonzó hozammal kecsegtető megtakarítási lehetőségek, amit jól mutat, hogy a lakossági állampapíroknál is csökkentek a kamatok. A nemrégiben lecserélt Prémium Magyar Állampapírnál is esett a kamatprémium, ennek ellenére most mégis magasabb kamat mellett lehet a miénk, mint korábban. A szerencsés helyzet azonban csak ideig-óráig maradhat érvényben, aztán hátrányba kerülhet, aki most vásárol. Viszont most még egy trükk is van a tarsolyunkban, ami igazán vonzóvá teszi az új Prémium Államkötvényt.

Sokan ismerik már a lakossági állampapírokat, ami nem is csoda, hiszen a kockázatmentes megtakarítások között most egyértelműen ezek viszik a prímet. Ugyanakkor már itt sincs könnyű dolgunk, mivel a bőkezűnek mondható állampapír ajánlatok is veszítettek a vonzerejükből az elmúlt hetekben.

Először is az emberek által leginkább kedvelt rövid futamidejű papíroknál léptek életbe változások, így itt 0,25-0,5 százalékkal esett vissza a kamat. Ezek alapján a Féléves Kincstárjegy 1,5 százalékos, míg a Kamatozó Kincstárjegy 2 százalékos hozam mellett vásárolható meg.

Ezenkívül a hosszú lejáratú állampapíroknál is meglepetés ért minket, hiszen a Prémium Államkötvényeknél is új sorozattal rukkoltak elő, miután a régi értékesítése véget ért. A legnagyobb változás a kamatprémium esésében érhető tetten, mivel a korábbi nagyvonalú 2,75 és 3,25 százalék helyett ma már 1,75 és 2,25 százalékos a kamatfelár. Természetesen a változás azokat nem érinti, akik még a régebbi kibocsátású Prémium Állampapírból vásároltak..

A kamatprémium esése ellenére mégis szerencsések vagyunk, mert a 3 és 5 éves prémium kamata az új sorozat esetében 3,55 és 4,05 százalék, míg a már nem vásárolható sorozatnál 2,75 és 3,25 százalék. A magasabb kamatot pedig a kamatbázis változása okozza, ami a Prémium Államkötvénynél az éves átlagos infláció mértékét foglalja magában. Na de itt találjuk a csavart, mert a 2016-os éves átlagos 0,4 százalék helyett most az új sorozatnál 2016 decemberi 1,8 százalékos inflációt vették alapul az induláskor.

Hirdetés

Hirdetés

Az új prémium lekörözi a régit? Nem sokáig tart a csoda

Tehát abban az érdekes helyzetben találjuk magunk, hogy az új prémiumból vásárlók most jobban járnak, mint azok, akik még a régi sorozatból vásároltak be. Viszont nem sokáig örülhetünk a magasabb kamatnak, hiszen minden arra utal, hogy az csak a következő kamat megállapításig marad érvényben.

A nem vásárolható prémium sorozathoz képest most ugyan 0,8 százalékos előnyt élvez az új sorozat, azonban nemsokára már fordul a kocka. Ugyan 2018-ban még tartja az előnyét a frissen bevezetett állampapír, de 2019-ben a kamatbázis csökkenése miatt már kevesebbet fog fizetni. Ez azért van így, mert ekkor már ennek a kamatbázisa is a 2017 egészére jellemző inflációs adatot fogja alapul venni (a becslések szerint 2,4% lesz), így a régi sorozattal szembeni előny is eltűnik.

Ekkor már az jár jobban, aki még régebben vásárolt az értékpapírból, hiszen az általa várható kamat 5,15 és 5,65 százalék, míg, aki az új prémiumot veszi, az már csak 4,15 illetve 4,65 százalékra számíthat.

Egy trükk, amivel jobban jöhetünk ki a hosszú állampapírral

Sokan ódzkodnak a hosszú lejáratú befektetéstől, de az új prémium sorozat révén most egy igazán jó lehetőséget is kapunk. Átmenetileg még akkor is megéri a Prémium Államkötvényt megvásárolni, ha nem tudjuk lejáratig megtartani, sőt már egy év után is jobban jöhetünk ki, mint az egy éves Kamatozó Kincstárjeggyel.

A lényeg abban áll, hogy a két sorozat által fizetett 3,55-4,05 százalékos hozam időarányos részét idő előtti értékesítés esetén is megkapjuk. Még úgy is jobban járunk, ha az 1 százalékos eladási költséget levonjuk, mivel ebben az esetben is 2,55-3,05 százalékos hozamot kapunk egy év után. Tehát a Kamatozó Kincstárjegy 2 százalékos kamatához képest, 0,5 illetve 1,05 százalékpontos előnyünk van.

Persze ez a kivételes lehetőség lehet, hogy csak ideig-óráig marad érvényben, hiszen a Magyar Államkincstár bármikor változtathat az árfolyamjegyzésén, ami ezt az előnyt eltüntetheti. És mi is inkább azon a véleményen vagyunk, hogy inkább lejáratig tartsuk meg a papírt.

Hirdetés
Hirdetés