Drágultak novemberben a lakáshitelek

Drágultak novemberben a lakáshitelek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-04
 

A kilenc legnagyobb hazai bank közül hat lakáshitel kamatot emelt november elején. Ennek következtében a szeptemberi értékhez képest nagyságrendileg 0,56 százalékponttal magasabb költségen lehet lakáskölcsönt igényelni ezeknél a pénzintézeteknél most, mint egy hónapja. A Bankmonitor.hu szakértőinek számítása szerint a drágulás miatt egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelre havi 6 ezer forinttal kell többet fizetni.

Az alapkamat 1,2 százalékponttal, a BIRS mutató értéke pedig 1,8-2,7 százalékponttal emelkedett az év elejéhez képest. Várható volt, hogy az alapkamat-emelés és a bankközi hozamok növekedése egy idő után begyűrűzik a hitelpiacra is.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor adatai alapján a jelenleg legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek – a kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a bank nem változtathatja meg egyoldalúan a hitel kamatát – esetében hat bank emelte kamatot novemberben, az átlagos növekedés mértéke pedig meghaladta a 0,5 százalékpontot.

Mennyivel drágultak a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek 2021. szeptember és 2021. november között?

Az átlagos 0,56 százalékpontos THM növekedés 6 ezer forinttal magasabb törlesztőrészletet eredményezhet egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelnél. Emiatt 1,4 millió forinttal növekedhet a kiadása az adósnak a teljes futamidő alatt. A változás kizárólag az új hiteligényléseket érinti, a korábban folyósított kölcsönök kamata csak kamatfordulókor, az akkori piaci környezetnek megfelelően módosulhat.

Hirdetés

Hirdetés

Nem csak a 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata emelkedett

Nem csak a legnépszerűbb egy évtizeden át fix kamatozású lakáshitelek kerülnek többe novembertől, az 5 éves kamatperiódusú és a futamidő végéig fix kamatozású kölcsönök THM értéke is növekedett.

A 3 legolcsóbb 20 millió Ft összegű lakáshitel átlagos THM értékének alakulása az elmúlt 2 hónapban különböző kamatperiódusok esetében

A legolcsóbb ajánlatok nem drágultak olyan nagy mértékben. (Ebből az látható, hogy a legkedvezőbb bankok még nem emeltek kamatot.) Ettől függetlenül a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor alapján a legolcsóbb hosszú kamatperiódusú konstrukciók esetében is 0,24-0,33 százalékpont közötti drágulás tapasztalható az elmúlt két hónapban.

Még koránt sincs vége a kamatemelkedésnek

A hitelkamatok növekedése nem novemberben kezdődött el: 2021. áprilisi értékhez képest a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata 0,5-1,0 százalékpont között értékben emelkedett. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a pénzpiaci hozamok ennél nagyobb mértékben emelkedtek, mint ahogy a jegybanki alapkamat és a BIRS mutató értéke is magasabb, mint korábban. Ráadásul az MNB várhatóan tovább fogja növelni az irányadó kamatlábat, ezért az elkövetkező fél-egy évben további 0,5-1 százalékpontos hiteldrágulásra lehet számítani.

Éppen ezért a Bankmonitor.hu szakértői szerint a lakásvásárlást tervezőknek érdemes lehet felgyorsítani az ingatlan kiválasztásának, megvásárlásának folyamatát: hiteligénylésükkel megéri megelőzni a további kamatemelést.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés