Duplázódtak a családi házak árai, mégis gyorsabban elkelnek

Duplázódtak a családi házak árai, mégis gyorsabban elkelnek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-03-07
 

Kivételesen jó helyzetben vannak azok, akik a nagyvárosokban vagy az agglomeráció területén rendelkeznek családi házzal, mivel ezeken a területeken az elmúlt 5 év során másfél, de akár kétszeresére is nőhettek az árak. Eközben az értékesítési idő átlagosan két hónappal csökkent. A CSOK hitel használt ingatlanra történő kiterjesztése, valamint a beígért falusi CSOK további lökést adhat az áraknak.

Az értékesítési időt alapvetően befolyásolja a ház mérete és a legközelebbi nagyvárostól való távolság. Az Otthon Centrum adatai szerint akár másfél-három hónappal is hosszabb értékesítési idővel kell számolnia annak, aki a központi településtől távolabb eső részen kínálja eladásra ingatlanját. Példa erre Győr, ahol az ingatlanközvetítő cég tapasztalatai szerint egy családi ház átlagos értékesítési ideje csupán 70 nap, míg a járás további településein akár 140 nap is eltelhet az adásvételig (ugyanakkor mindkét érték az országos átlagnál kedvezőbb).

A legnagyobb kereslet a 90 és 140 négyzetméter közötti, jó elosztással rendelkező, több szobás, téglaépítésű házakra irányul. Ennek ellenére a kisebb házakat gyorsabban el lehet adni: a 60 négyzetméter alatti alapterületű ingatlanok átlagosan 45 nappal gyorsabban kelnek el, mint a 120 négyzetméter felettiek.

2018-ban a családi házak négyzetméterárai a legtöbb vidéki megyeszékhelyen 130 ezer forinttól egészen 260 ezer forintig terjedtek attól függően, hogy az ország melyik részén hirdették az adott ingatlant. Legtöbbet Sopronban, Székesfehérváron és Debrecenben ért tavaly egy családi ház: ezekben a városokban sorban 258, 251 és 240 ezer forintot is elkérhetett a tulajdonos egy négyzetméterért. Legnehezebb helyzetben a salgótarjáni és hódmezővásárhelyi háztulajdonosok vannak: ők a tavalyi évben átlagosan 81 és 101 ezer forintos négyzetméteráron tudták csak értékesíteni családi házaikat, ami elmarad a megyeszékhelyek átlagától.

Az árak még tovább nőhetnek a falusi CSOK jövőbeni bevezetésével, valamint azzal, hogy a kedvezményes CSOK hitel felhasználható lesz használt ingatlanok megvásárlására is. Ezekről a változásokról ITT olvashatsz részleteket. Fontos, hogy az utóbbi kizárólag a CSOK hitelt érinti, a vissza nem térítendő CSOK támogatások kapcsán nem várhatók változások.

Nézd meg a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával, hogy milyen hiteleket kínálnak most a bankok új és használt ingatlanok megvásárlására.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés