Egy éve nem folyósítottak annyi személyi kölcsönt, mint februárban!

Egy éve nem folyósítottak annyi személyi kölcsönt, mint februárban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-01
 

Magára talált a hitelpiac 2021. februárjában, az összes jelentősebb hiteltermék volumene növekedett. Több konstrukció esetén az emelkedés nem csak a januári hónap gyenge számaihoz képest jelentett pozitív előrelépést: személyi kölcsönből egy éve nem folyósítottak ennyit a bankok. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták a lehetséges okait a növekvő hiteligényléseknek.

Az MNB ma megjelent kimutatása szerint a 2021. februárjában a hitelek folyósítása jelentősen megemelkedett a korábbi időszakhoz képest. Növekedett a folyósított összeg nagysága a Babaváró hiteleknél, a személyi kölcsönöknél és a lakáshiteleknél is. Az emelkedés a főbb hiteltermékek esetén kétszámjegyű: a januári értékhez képest 16,9-32,9% volt a növekedés.

Több oka is lehet ennek a szép eredménynek, a Bankmonitor szakértői összeszedtek pár tényezőt, ami meghozhatta a magyarok hitelfelvételi kedvét.

Hirdetés

Hirdetés

A folyosított lakáshitelek volumene 16,9 százalékkal növekedett

A 2021. februárba folyosított lakáshitelek volumene 68,7 milliárd forint volt, a januári érték ugyanakkor 58,8 milliárd forint volt. Vagyis 16,9 százalékkal emelkedett egy hónap alatt a kifizetett hitelösszeg.

A lakáshitelből folyósított volumen alakulása az elmúlt időszakban

Az emelkedésnek a Bankmonitor szakértői szerint több oka is lehet:

 • A januári adatok alacsonyak voltak, ezért az emelkedést egyfajta korrigálásnak is tekinthetjük. (Alacsony értékről könnyebb nőni.)
 • Alapvetően januárban jellemzően – a relatív hosszú bírálati idő miatt – a 2020. végi igénylések kerülnek folyósításra. Márpedig decemberben már jellemzően jóval kevesebben foglalkoznak ingatlanvásárlással, lakáshitelekkel.
 • A 2021. februárjában nagyon sokan kötöttek ingatlan adásvételi szerződést: ilyen sok lakásvásárlás nem volt egy hónap alatt az elmúlt 10 évben. Vélhetően számo szerződéshez szüksége lesz a vevőnek lakáshitelre is. Ez már a február végén folyósított hitelösszeg volumenében is megjelenhetett. (Vélhetően a márciusi adatokban is látszódni fog.)
 • A lakáshitelek ára még mindig roppant kedvező, a legnépszerűbb piaci hitelek kamata versenyez a támogatott konstrukciók kondícióival. Ez valamelyest előrébb hozhatja egyes lakáscélok megvalósításának tervezett időpontját is.
 • A felújítási támogatás és a hozzá kapcsolódó támogatott jelzáloghitel is elindult az év elején – előbbi januárban, utóbbi februárban -, márpedig iegn nagy az érdeklődés a konstrukció iránt. Egyes becslések szerint az idei évben a támogatott felújítási hitelből folyósított összeg meghaladhatja a 100 milliárd forintot. Vélhetően a konstrukció volumen növelő hatása egész évben érezhető lesz.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A folyósított hitelösszeg Babavárónál januárban meghaladta a tavaly decemberi értéket

Februárban 46,8 milliárd forint Babaváró hitelt folyósítottak, ez nem csak a szerényebb januári 35,6 milliárd forintos értéket haladta meg, hanem még a decemberi 45 milliárd forintos összeget is túlszárnyalta.

A Babaváró hitelből folyósított volumen alakulása az elmúlt időszakban

Miért emelkedett a hitelösszeg februárban?

 • Fő tényezőként itt is meg kell említeni a januári gyengébb számokat, a folyósított összeg ugyanis nagyságrendileg a tavaly év végi értékére emelkedett vissza.
 • A Babaváró ugyan szabad célú kölcsön, de nagyon sokan lakáscélra fordítják a kapott összeget. Így a februárban kötött, kiugróan nagy számú adásvételi szerződés miatt is megemelkedhetett az érdeklődés a Babaváró iránt.

Közel egy éve nem folyósítottak ennyi személyi kölcsönt a bankok

A folyósított összeg személyi kölcsön esetében nem csak a januári értéket haladta meg 32,9 százalékkal. A februárban folyósított 30,3 milliárd forinthoz hasonló értéket 2020. márciusa óta nem láthattunk. (Azt azért meg kell jegyezni, hogy ez az érték még mindig elmarad a válság előtti havi 40-50 milliárdos folyósítástól.)

A személyi kölcsönből folyósított volumen alakulása az elmúlt időszakban

Miért érdeklődnek ennyire sokan a személyi hitelek iránt?

 • Itt is felmerülhet az, hogy a 2021. januári adat roppan alacsony volt. De ez az érték nem volt igazán kiugró az elmúlt időszakban – például a tavaly decemberi érték még alacsonyabb volt -, alapvetően jelentős mértékben visszaesett a személyi hitelek folyósítása a járvány kitörése óta.
 • A felújítási támogatásnak a személyik kölcsönök piacára is jelentős hatása lehet. Hiszen sokan – különösen, ha kisebb hitelösszegre van szükségük – a finanszírozást inkább a jóval egyszerűbben és gyorsabban felvehető fedezetlen hitelből oldják meg egy jelzáloghitel helyett.
A Bankmonitor szakértői szerint a következő élethelyzetekben érheti meg személyi kölcsönből felújítani:
 • Nagyon gyorsan lenne szükség a pénzre.
 • A munkálatokat már elkezdték, az ingatlant jelenlegi állapotában nem fogadná el egy bank sem fedezetként.
 • Az igénylő nem tudná kifizetni a jelzáloghitelekhez kapcsolódó relatív magas – akár 50 ezer forint is lehet – induló költségeket.
 • A szükséges hitelösszeg igen alacsony, nem éri el a jelzáloghitelekből felvehető minimális összeget.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés