Egyre nyílik az árolló a drága és az olcsó lakáshitelek között

Egyre nyílik az árolló a drága és az olcsó lakáshitelek között
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-28 Frissítve: 2021-08-09
 

Egyre szélesebbre nyílik az árolló a legolcsóbb és a legdrágább lakáshitelek között, vagyis mind nagyobb pénzügyi előnyt jelent a jó hitelválasztás. Ráadásul pont azoknál a hiteleknél nőtt legnagyobb mértékben a különbség, amelyek a magyarok aktuális kedvencei. Íme, a sokkoló számok!

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor által vizsgált 15 bank ajánlatai alapján azt látjuk, hogy a trend – vagyis az ajánlatok közötti árkülönbség – minden kamatperiódus esetében nőtt az elmúlt egy évben, ám ha számszerűsítjük a dolgot, akkor az elérhető nyereség éppen a lakosság aktuális kedvenceinél, az 5-10 éves kamatperiódusú lakáshiteleknél a legnagyobb.

Mit jelent ez havi törlesztésben?

Két 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű, 5 évre fixált kamatú lakáshitel között havi törlesztésben akár 16.000 Ft is lehet a különbség, ami összességében 3,8 millió Ft-tal nagyobb teljes visszafizetést eredményez. Ez éves szinten 192.000 Ft, vagyis csaknem az átlagos magyar nettó bér összege a tét. Az ugyancsak népszerű, 10 éves kamatperiódusú hiteleknél havi törlesztésben 12.000 Ft a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat közötti különbség, ami a teljes futamidőre vetítve 3 millió Ft-ot jelent.

A legkisebb rést a végig fix kamatú konstrukcióknál találtuk, ami azért lehet, mert a viszonylag magas költség miatt jelenleg kevesen választanak ilyet. A példaként felhozott 10 milliós lakáshitelnél például 71.000 Ft a legjobb „végig fix” ajánlat, míg ugyanaz a hitel 5, illetve 10 éves kamatperiódussal 59.550 Ft és 62.900 Ft havi törlesztővel is elérhető.

A hiteled múlhat a választáson

Nem csak a jelentős megtakarítási lehetőség miatt fontos a jó hitelválasztás – bár a 3-4 millió Ft-os összeg a legtöbb magyar család számára jól jöhet –, hanem azért is, mert akár a hitelképességed is múlhat ezen. Az úgynevezett adósságfék szabály ugyanis pontosan meghatározza, hogy a havi jövedelmed mekkora részét fordíthatod legfeljebb hiteltörlesztésre. A felső limit függ a jövedelmed nagyságától, valamint a hitel kamatperiódusától.

Eszerint 400.000 Ft nettó jövedelem alatt
– változó kamatozású hitelnél: 25%,
– 5-10 év kamatfixálás esetén: 35%,
– legalább 10 éves kamatperiódusnál 50% a plafon.

Amennyiben az igazolt jövedelmed eléri a 400.000 Ft-ot, akkor 30, 40 illetve 60%-nál van a hiteltörlesztők jövedelmedhez képesti maximális aránya.

Például: 200.000 Ft nettó jövedelem legfeljebb 100.000 Ft havi hiteltörlesztőt bír el, és ebbe bizony az összes hitelt bele kell számítani. Vagyis, ha már van tartozásod, ami után havonta 50.000 Ft-ot törlesztesz, akkor te már csak 50.000 Ft-os havi törlesztőig vagy hitelezhető.

Ezért aztán egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora a havi törlesztő, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a jövedelmed alapján az egyik banknál hitelképes vagy, míg a másik pénzintézetnél – a magasabb havi törlesztő miatt – elutasítanak.

Kevésbé kockázatos hitel ugyanazon az áron?

Mivel a lakáshitelek hosszú, akár 30 évre szóló elkötelezettséget jelentenek, az átlagos felvett hitel nagysága pedig 10 millió körüli, fontos a hitellel kapcsolatos kockázatok kezelése. Ezek közül a kamatkockázat most a legaktuálisabb, hiszen pár éves távlatban kamatemelés várható, ami a kamatperiódusok között megdobhatja a havi törlesztőket is. Ezért, minél hosszabb egy hitel kamatperiódusa, annál kiszámíthatóbb. A „biztonsági felárat” a bankok természetesen megfizettetik: a hosszabb kamatperiódusú hiteleknél magasabb a THM (teljes hiteldíj mutató), ezzel együtt a havi törlesztő és a teljes visszafizetés.

A „biztonsági felár” azonban csökkentheted a jó választással, hiszen a legdrágább 5 évre fixált hitel havi törlesztője akár 75.000-76.000 Ft is lehet, ami veri a legjobb 10 éves kamatperiódusú ajánlat 63.300 Ft-os havi fizetnivalóját. Vagyis akár olcsóbban hozzájuthatsz egy kisebb kamatkockázatú hitelhez annál, mint amennyiért a bankok egy része a rizikósabb kölcsönét adja. Ráadásul, ha legalább 10 évre fixált kamatú hitelt veszel fel, akkor a korábban már említett adósságfék szabály 50, illetve 60%-ig engedi elmenni a hiteltörlesztőt, attól függően, hogy a jövedelmed eléri-e vagy sem a nettó 400.000 Ft-ot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés