Egy őszi fesztiválon is életmentő lehet a mobilunk – Meg is mutatjuk, miért!

Egy őszi fesztiválon is életmentő lehet a mobilunk – Meg is mutatjuk, miért!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-27 Frissítve: 2021-07-01
 

Ismerős lehet sokak számára, hogy a fesztiválokon – például a Szigeten, vagy egyes őszi rendezvényeken – már nem fizethetünk készpénzzel, helyette az egyérintéses fizetés veszi át a vezető szerepet. A legújabb trend viszont a mobilfizetésé, ami tesztünk alapján több fesztiválon is megfelelt a magas elvárásoknak. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a bankkártyánk fizetési funkciójával a mobilunkat is felvértezhetjük. Így nem kell bajlódni a pénztárcával, elegendő egy okostelefon és jó eséllyel mi is gyorsan, kényelmesen és biztonságban fizethetünk.

Ha nyár, akkor sok magyar szíve dobban meg és gondol arra, mikor is jön el a nagy nap, amikor végre elmehet az igen színes hazai fesztivál paletta egyikére. Ősszel pedig leginkább a gasztro- és kulturális fesztiválok várják a kikapcsolódni vágyókat. Ilyenkor nemcsak arra kell figyelemmel lennünk, hogy mit vigyünk magunkkal, hanem arra is, hogy a pénzügyeket miként intézzük a kint tartózkodásunk alatt.

Hiszen a szervezők rendszerint megkötik az ember kezét, hogy milyen élelmiszert és italt vihet be magával a fesztivál területére. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy milyen mennyiségű egyéb fizetős szolgáltatás van, amit nem lenne érdemes kihagyni. Így nem marad más hátra, mint – mindenkinek saját lehetőségeihez mérten – zsebpénzt magával vinnie. A 21. században persze ezt már nem hívhatjuk hivatalosan zsebpénznek, inkább kártyapénznek vagy mobilpénznek.

A fizetési szokások változása a fesztiválokat is elérte, a készpénzt már egy ideje kitessékelték a fesztiválokról, az új trendnek megfelelően kártyával vagy a legújabb irányvonal szerint már egyszerűen a mobiltelefonunkkal is fizethetünk. Ez utóbbinál arról van szó, hogy bizonyos bankok megengedik, hogy a bankkártyákat pillanatok alatt virtualizáljuk, ezzel pedig úgy használhatjuk fizetésre a mobilunkat, mintha csak egy egyérintéses bankkártya lenne.

Kis országunk az élen van, ha a mobilfizetésről van szó, mert négy banki applikációval is igénybe vehető a mobilfizetés. Jelenleg a következő alkalmazások érhetők el:

  • OTP Bank (Simple by OTP)
  • Gránit Bank (Gránit Pay),
  • MKB Bank (MKB Pay),
  • Budapest Bank és Telenor (Telenor MobilPass)

Újdonság, hogy néhány hete már nem OTP-s ügyfelek is használhatják a Simple by OTP alkalmazással a mobilfizetést havi 65 ezer forintig, egy OTP-s virtuális prepaid kártyával. Így – függetlenül attól, hogy melyik banknál vezetik a számlájukat – , ha van Android 4.4-es vagy annál magasabb verziójú NFC képes telefonjuk, akkor ezzel a megoldással tudnak mobillal fizetni. Tehát mindenki előtt nyitva áll az út.

Felhasználóként igazán nagy eltérés nem látható az egyes applikációk között, még akkor sem, ha egyébként a mögöttes technológia a Budapest Bank és Telenor együttműködésnél némileg eltér a többiektől. Végső soron azonban az számít, hogy miként lehet használni, és mivel a kihelyezett terminálok mind támogatják az egyérintéses fizetést, ezért minddel lehet fizetni is.

Annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a Gránit, az MKB és az OTP mobilfizetési megoldása is a Mastercard mögöttes biztonsági megoldását használja. A mobilszolgáltatótól teljesen független koncepció lényege, hogy a fizetéshez használt titkosított kártyaadatok a felhőben (interneten) tárolódnak. Az egyérintéses mobilfizetéshez nincs szükség internetkapcsolatra, ellenben az applikáció letöltéséhez szükség van rá, illetve az ún. tokenizáció során is kell. A tokenizáció során virtuális kártyánk egyedi, digitális kulcsokat kap. Ezek a kulcsok a beazonosításhoz és a vásárláshoz szükségesek.

Az 5000 forintos limit elérése a legtöbb esetben együtt jár azzal, hogy a kártya PIN-kódját is kéri terminál vagy a telefonban az alkalmazás.

A Simple mobilfizetés esetén viszont, ha telefonnal fizetünk, akkor az új termináloknál már 5000 forint felett sem kér PIN-kódot a rendszer, viszont a régieknél marad az egyérintéses fizetésnél jól bejáratott limit Az MKB Paynél az a különlegesség, hogy nem elegendő csak a képernyőzár feloldása, fizetéskor mindenképpen meg kell adnunk a mobil PIN-kódunkat, ami 6 számjegyből áll.

Több fesztiválon is teszteltük a nyár folyamán a mobilfizetési megoldást és minden esetben jól vizsgázott, vagyis egy megbízható formátumról van szó, ami valóban nagyon kényelmes megoldás olyan speciális körülmények között is, mint egy fesztivál. A tapasztalat éppen az, hogy nem túl kényelmes, ha túl sok dolgot kell magunkkal vinnünk. A mobilfizetés esetén könnyedén megtehetjük, hogy otthon hagyjuk a pénztárcánkat és a kártyáinkat, elengedő mindössze a mobilunkat magunknál tartani.

A biztonság szempontjából is lényeges ez a szempont, hiszen könnyebb egy dologra figyelni, mint többre. Egy fesztiválon a mobilt nem lehet nélkülözni, ennek megfelelően mindent meg is fogunk tenni annak érdekében, hogy illetéktelenek kezébe ne kerülhessen. Ha ez mégis megtörténne, akkor a képernyő feloldási minta/kód, valamint a mobilfizetéshez használatos PIN-kód is azt szolgálja, hogy ne élhessenek vissza a pénzünkkel. A kör bezárult és mint láttuk, a mobilunkat ma már olyan funkcióval is felruházhatjuk, ami eddig csak egy bankkártya kiváltsága volt.

Hirdetés
Hirdetés