Egyedülállóan ügyfélbarát törlesztési megoldások a diákhitelnél

Egyedülállóan ügyfélbarát törlesztési megoldások a diákhitelnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-13 Frissítve: 2021-07-01
 

A diákhitel a diploma megszerzésének pénzügyi támogatásán keresztül nagyon sok fiatalnak segít egy jobb karrierpályát elérni, mégis felmerül egyesekben, hogy mennyire lesz nehéz visszafizetni a hitelt. Összegyűjtöttünk a diákhitelről 5+1 lényeges tulajdonságot, amelyek mind azért vannak, hogy minél könnyebben, hamarabb és minél alacsonyabb költséggel fizessük vissza hitelt.

Minél ismertebb egy téma, annál több tévhit, vélekedés merülhet fel az emberekben vele kapcsolatban, méghozzá úgy, hogy ezeknek semmi valóságalapja nincs. A diákhitel sem kivétel ez alól. Többek között azzal szokták riogatni az embereket a rosszallók, hogy a diákhitel adósságcsapdába viszi az embert. Néhány pontba szedtük, hogy miért is nincs ez így.

1) Magyarországon jelenleg nincs más olyan hitelkonstrukció, amelynél a havi törlesztést nem rögzítik előre a hitelszerződés megkötésekor, hanem azt évről-évre a törlesztésre kötelezett ügyfél jövedelme alakulásához igazodva állapítják meg. A hallgatói jogviszony megszűnését követően induló hitel-visszafizetési kötelezettség első két naptári évében a havi minimálbér arányában kell fizetni a hitel havi törlesztőrészleteit, majd ezt követően a két évvel korábbi egyéni jövedelem alapján.

A szabadon felhasználható Diákhitel1-nél a havi törlesztési teher az első két törlesztési évben a minimálbérnek, majd a két évvel korábbi, egy hónapra eső személyes jövedelemnek a 6%-a. A képzés önköltségére fordítható Diákhitel2-nél a havi törlesztőrészlet a minimálbér, illetve a két évvel korábbi havi személyes jövedelem 4-11%-a.

2) A rugalmas diákhitel konstrukció sajátja, hogy meglehetősen széles a hozzá társuló, a visszafizetést könnyítő és törlesztési kedvezményeket biztosító arzenál. Rögtön kezdhetjük azzal, hogy a Diákhitel2-nél az állam a hitelkamat megfizetését teljes egészében – mindenfajta kérelem nélkül –átvállalja az ügyfelektől általános kamattámogatás formájában. A Diákhitel1-ügyfelek esetében ez az állami kamatátvállalás csak bizonyos élethelyzetekben (pl. gyermekvállalás, rokkantság) lévő ügyfeleknél és ezen élethelyzetek fennállása alatt történik meg. Ez utóbbi ún. célzott kamattámogatást az érintett Diákhitel1-ügyfeleknek kell kérniük. A kamattámogatás mellett ezek az ügyfelek törlesztési kötelezettségük szüneteltetést is kérhetik. A törlesztés szüneteltetését a Diákhitel2-ügyfelek szintén kérhetik, ha az élethelyzetük jogosulttá teszi őket erre a kedvezményre.

Szervesen ehhez a témához tartozik a kormány azon tavalyi gyermektámogatási döntése, miszerint a gyermeket vállaló nők további kedvezményeket kapnak a diákhitelük törlesztéséhez. Ha egy hölgy ügyfélnek 2017. december 31. után születik meg az első gyermeke, tartozásának törlesztését három évre felfüggesztik, amennyiben a második gyermek születik meg a fenti dátum után, a törlesztés-felfüggesztés mellett a tartozás 50%-át az állam átvállalja, a harmadik (vagy többedik) gyermek megszületése esetén pedig a teljes tartozást az állam fizeti meg az ügyfél helyett.

3) Mindkét diákhitel-típusnál lehetőség van arra is, hogy a törlesztésük első két évét követően az ügyfelek pénzügyi nehézségek felmerülése esetén átmeneti időre havi törlesztőrészletük mérséklését kérjék.

4) Bármilyen hitelről is legyen szó, komoly pozitívumnak tekinthető, ha kedvezményesen lehet előtörleszteni vagy végtörleszteni a tartozást. A diákhitel ezen is túlmegy, hiszen kötöttségektől mentesen (bármennyiszer, bármilyen összeget befizetve), teljesen ingyenesen előtörleszthetjük a hitelünket. Ha valaki a kötelező havi törlesztőrészletén felül számottevő összegeket képes és kész még befizetni, azzal jelentősen lerövidítheti a visszafizetési időt.

5) Körbenézve a lakosság számára elérhető összes hitelkonstrukció között, az a megállapítás a tehető, hogy a diákhitelnél olcsóbban (alacsonyabb hitelkamattal) nem érhető el más hitel ebben a kategóriában. Ez a visszafizetés szempontjából szintén nagyon komoly előnyt jelent, hiszen a kamat mértékétől függ, hogy visszafizetendő plusz teherként mekkora összeg rakódik még rá a tőketartozásra. A bármire költhető Diákhitel1 kamata (jelenleg 2,3%) a bankok által nyújtott hasonló jellegű szabad felhasználású személyi kölcsönök átlagos kamatának harmadát sem éri el. És ezt még tovább lehet fokozni. Mint a fentiekben írtuk, a képzési önköltségre fordítható Diákhitel2 esetében az általános állami kamattámogatásnak köszönhetően az ügyfelek semmilyen kamatot nem fizetnek.

5+1) Úgy ildomos, hogy a hitelt alapvetően az adós fizesse vissza, ugyanakkor a diákhitel esetében semmilyen megkötés nincs arra vonatkozóan, hogy például a szülők, illetve a szélesebb értelemben vett család más tagjai is besegítsenek a törlesztésbe a saját bankszámlájukról történő utalás formájában. Pénzügyi nehézségek esetén tehát van kihez fordulni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a diákhitel-felvevők nagy többsége egyedül is meg tud birkózni a kihívással.

Hirdetés
Hirdetés