Egyre keresettebbek a 10 millió forint feletti személyi kölcsönök

Egyre keresettebbek a 10 millió forint feletti személyi kölcsönök
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-04
 

Bár a legtöbben 5-6 millió forint hitelösszeg havi törlesztőjét számolják ki a Bankmonitor hitelkalkulátorával, minden harmadik kalkuláció 10 millió forintra, vagy ezt meghaladó összegre vonatkozott az év első három hónapjában. Ez jelentős átrendeződés a megelőző évhez képest, 2023-ban ugyanis még 3-4 millió forint hitelt szeretett volna a többség. Jelenleg hét bank kínál akár 10 millió forint lakáshitelt, míg 12 millió forintig három, 15 millió forintig pedig egy bank hajlandó elmenni. Megnéztük, mire számíthatnak azok, akiknek ilyen nagy összegre van szükségük.

A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátort használók több mint harmada 10 millió forint feletti hitelösszeg havi törlesztőjére volt kíváncsi, de tizedüknek 12 millió forintra, vagy ezt meghaladó összegre volt aktuálisan szüksége. Sokan csak itt szembesülnek azzal, hogy míg 10 millió forint hitelösszegnél akár hét bank ajánlatai közül is választhatnak, 10 millió forintnál hét, míg efölött három pénzintézetre szűkül a kör.

  • 10 millió forint hitelösszegig:  MBH Extra Plus személyi kölcsön,  Raiffeisen Bank személyi kölcsön, Erste Most Extra személyi kölcsön, K&H kiemelt személyi kölcsön, OTP Minősített Fogyasztóbarát Személyi kölcsön
  • 12 millió forint hitelösszegig: UniCredit Fix kamat személyi kölcsön, Erste Most Extra személyi kölcsön
  • 15 millió forint hitelösszegig: CIB Előrelépő személyi kölcsön

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora jövedelem kell 10-15 millió forint hitelhez?

A kalkulátort használók mintegy fele 500 ezer forintot meghaladó nettó jövedelemmel igényelne hitelt, tizedük 700 ezer forint keres, míg 2 százalékuk esetében a megadott nettó kereset elérte vagy meghaladta az 1 millió forintot is. A jövedelmet illetően látható a béremelkedések hatása: míg 2023-ban 24% volt az 500-600 ezer forint között keresők aránya, idén ez 24%-ra csökkent, miközben többen lettek azok, akik ennél is többet visznek haza.

Az igazolt nettó jövedelem nagysága azért lényeges, mert a JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató – szabály alapján a kereset legfeljebb 60, illetve 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre attól függően, hogy a bevétel eléri-e vagy sem a 600 ezer forintot.

300 ezer forint nettó jövedelemmel – 7 éves futamidőre – jelenleg körülbelül 8 millió forint személyi hitelhez lehet hozzájutni, míg 500 ezer forintos keresettel 14 millió forint, 700 ezer forint nettóval pedig 15 millió forint az elméleti határ. Azért írunk elméleti határról, mert a bankok rendszerint ennél óvatosabbak, és előbb szinte minden esetben valamekkora megélhetési költséggel csökkentik a nettó jövedelmet, és csak ezt követően számolnak JTM-et. Gyakori például, hogy az aktuális minimálbért veszik megélhetési költségnek, ami 2024-ben 177 400 forint, így egy 500 ezer forintos jövedelem máris csak 322 600 forint lesz, ami maximum 162 ezer forint havi törlesztőt bír el.

Mennyi ideje kell a meglévő munkahelyen dolgoznunk?

A Bankmonitor hitelkalkulátort használók 93 százaléka legalább egy éve van a jelenlegi munkahelyén, ami azért lényeges, mert a bankok elvárják, hogy az adós legalább 3-6 hónapja dolgozzon az adott helyen, valamint ne álljon próba-, illetve felmondási idő alatt. Sokan nem tudják, hogy ebben az esetben a teljes hónapok számítanak, vagyis, ha valaki idén január közepén állt munkába, akkor legkorábban májusban lesz hitelképes, feltéve, hogy addig véglegesítik a státuszát.

Azok, akik az aktuális minimálbér összegével 90 napon túli elmaradásban vannak egy vagy több hitelükkel, aktív negatív státusszal szerepelnek az úgynevezett KHR adatbázisban. Ők a tartozás rendezéséig biztosan nem kaphatnak banki hitelt, de ezt követően is el kell telnie rendszerint legalább egy évnek ahhoz, hogy ismét hitelképesek legyenek.

Segíthet a hosszabb futamidő, de van káros mellékhatása is

A Bankmonitor kalkulátort használók 37%-a 8 éves futamidőre venne fel hitelt, míg 23%-uk 5 évre, vagyis a többség igyekszik időben elhúzni a visszafizetést. Ennek legfőbb oka az lehet, hogy ugyanakkora hitelösszegnek hosszabb futamidő esetén alacsonyabb lesz a havi törlesztője, így kisebb mértékben terheli meg a jövedelmet is. Például, 5 millió forint személyi hitelnek 5 évre 109-130 ezer forint a törlesztője, míg 7 éves futamidőnél 86 – 101 ezer forint kiadásra lehet számítani. A hosszabbítás káros mellékhatása ugyanakkor, hogy mivel tovább használjuk a bank pénzét, hosszabb ideig kell utána kamatot is fizetni, emiatt a teljes visszafizetendő összeg is nagyobb lesz.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés