Egyre nagyobb hiteleket vesznek fel a magyarok. De mi ennek az ára?

Egyre nagyobb hiteleket vesznek fel a magyarok. De mi ennek az ára?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-06
 

Egyre nagyobb összegű lakáshiteleket vesznek fel a magyarok. De mekkora hitel kell most egy átlagos magyar igénylőnek? És milyen havi törlesztőt jelent ez az aktuális banki ajánlatok alapján?

Az MNB friss – 2019. utolsó negyedévére vonatkozó – jelentése szerint jelentősen megugrott a lakáshitelek átlagos hitelösszege. Legnagyobb mértékben (+19,5%) a felújítási célú jelzáloghitelek átlagos hitelösszege emelkedett, ami annyiban érthető, hogy a szakemberhiány és az hazai építkezési láz miatt az árak ebben a szegmensben bőven infláció felett nőttek.

Nem sokkal marad el ettől a használt lakás vásárlására felvett kölcsönök hitelösszeg-emelkedése (+17,4%), míg az építésre vagy újépítésű ingatlan megvételére felvett hiteleknél 15,4%-os volt az emelkedés. Eszerint a használt lakást hitelből vásárlók átlagosan 10,1 millió forintot, az építkezést vagy újépítésű lakás megvételét finanszírozók 13,2 millió forintot, míg a felújításba belevágók 4,9 millió forintot vettek fel a bankjuktól 2019. utolsó negyedévében.

 

Az új lakáshitel-szerződések száma eközben jelentősen csökkent egy év alatt, legalábbis a használt lakáshitelekből 12,5%-kal, a felújítási hitelekből pedig 19,6%-kal fogyott kevesebb, egyedül az építési és újépítésű lakás megvásárlására fordított hitelek száma ugrott meg (+19,7%). Ezek azonban csak a folyósított lakáshitelek mintegy 16%-a, így az összes szerződésszám alakulását nem igazán befolyásolja.

A felvett átlagos hitelösszeg emelkedésével együtt az új hitelek kamatperiódusa is egyre hosszabb. 2019. utolsó negyedévében minden negyedik új lakáshitel végig fix kamatozású volt, míg a 10 éves kamatperiódusú kölcsönök aránya 45%, az 5 éveseké 28,1% volt. Ehhez képest az évente vagy még gyakrabban változó kamatú hitelek aránya mindössze 1,4%-ot tett ki.

A nagyobb hitelösszeg és a mind hosszabb kamatperiódus azonban megemeli a havi törlesztők összegét, hiszen minél tovább rögzített egy kölcsön kamata, annál magasabb a kamatszint. Jól látszik ez a 14 hazai bank kölcsöneit összehasonlító Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor adatai alapján is. Egy 10 millió Ft összegű lakáshitel – 20 éves futamidő és 300 ezer Ft igazolt jövedelem mellett – havi törlesztője például 54 800 Ft-ról indul, míg ugyanez 5 éves kamatperiódusnál 55 100 Ft, 10 évesnél 58 100 Ft, míg végig fix kamatnál 68 300 Ft-ot kell fizetni. (Persze nagyon nem mindegy, hogy a kamat és a havi törlesztő milyen gyakran változhat, hiszen egy kamatemelkedés hamar elviszi az induláskori alacsony törlesztő miatti nyereséget.)

Az egyre emelkedő hitelösszegek és a hosszú kamatperiódusok miatt még fontosabb, hogy megtaláld a számodra elérhető legkedvezőbb lakáshitelt, hiszen ugyanakkora hitelösszegnél több tízezer forint is lehet a különbség a havi törlesztők között. Segítségedre lehet ebben a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora, vagy az alábbi egyszerűsített felület.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés