Egyre népszerűbb a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

Egyre népszerűbb a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-14
 

Egyre több magyar választja a személyi kölcsönök közül a fogyasztóbarát személyi hitelt. A 2021. januárjától elérhető  fogyasztóbarát kölcsön a teljes személyi hitel piacnak a 20 százalékát tette ki 2021. második negyedévében. Ez a felfutás igen gyorsnak, de minek köszönhető ez a siker?

2021. januárjától elérhető hazánkban a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) konstrukció. (A jegybank szigorú elvárások teljesítése esetén adja meg a minősítést az egyes bankoknak, hitelkonstrukcióknak.) A minősítéssel kapcsolatos elvárásokról itt találni részleteket.

A kölcsön egyre népszerűbb hazánkban, ezt támasztja alá az MNB szeptemberben megjelent „Hitelezési folyamatok” című jelentése is. De miért lehet olyan népszerű a konstrukció? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyire népszerű a fogyasztóbarát személyi kölcsön?

De mégis mennyire népszerű a fogyasztóbarát személyi hitel? Miben mérhető ez a népszerűség? A jegybank értekezése több szempontból is jól visszaadja azt, hogy mennyire sikeres a konstrukció:

  • 2021. második negyedévében 30 milliárd forint MSZH kölcsönt folyósítottak, ez a teljes piac 20 százalékát teszi ki. (Minden ötödik kölcsön – hitelösszeg alapján – már fogyasztóbarát volt.)
  • Az igényelt MSZH hitelek felára 3,3 százalékponttal alacsonyabb, mint a sima személyi kölcsönöké. (A felár kiszámítása során a kölcsönök THM értékéből került kivonásra a futamidőhöz tartozó BIRS hozam értéke.)
  • Átlagosan 3,6 millió forint a fogyasztóbarát konstrukcióból igényelt összeg nagysága. Ugyanez egy standard személyi hitelnél 1,6 millió forinttal kisebb.

Vagyis átlagosan kedvezőbb kondíciókkal és nagyobb összeget vesznek fel a magyarok a fogyasztóbarát konstrukcióból. Éppen ezért az MSZH részesedése elérte a 20 százalékot a személyi kölcsönök piacán.

A személyi kölcsönök átlagos THM felárának alakulása az idei évben

Találni igen olcsó standard személyi hiteleket is

Valóban roppant kedvezőek a fogyasztóbarát konstrukciók, de találni igen előnyős feltételekkel minősítéssel nem rendelkező kölcsönöket is. Példaként nézzük meg, hogy a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint milyen feltételekkel lehetne felvenni 3,6 millió forint személyi hitelt 7 éves futamidőre 300 ezer forintos jövedelem mellett.

A három legolcsóbb ajánlatot az UniCredit Bank, a Sberbank és a Budapest Bank kínálja. Közülük „csak” a harmadik legkedvezőbb ajánlat rendelkezik fogyasztóbarát minősítéssel. A legolcsóbb és az első MSZH ajánlat törlesztőrészlete között csupán havi 1 300 forint a különbség. (54 416 forint 55 709 forinttal szemben.) Összességében hét év alatt 108 ezer forint a különbség a két kölcsön között.

Vagyis a 3,3 százalékpontos pénzügyi hátrány helyett, bizonyos esetben még olcsóbb is az MSZH termékeknél egy sima személyi hitel. Éppen ezért érdemes alaposan szétnézni a piacon megtekintve valamennyi terméket: a standard és a fogyasztóbarát konstrukciókat is.

Bizonyos esetekben még szigorúbbak is a feltételei a fogyasztóbarát kölcsönöknek

Például a fogyasztóbarát kölcsönt legfeljebb 7 éves futamidővel lehet igényelni. Sima piaci személyi hitel egyes bankoknál akár 10 éves futamidő mellett is igényelhető.

Vannak olyan pénzintézetek, amelyek a felső életkori határra vonatkozóan szigorúbb szabályt alkalmaznak fogyasztóbarát hitelnél. (Az MSZH konstrukció esetében a hitel lejáratakor az adós nem lehet idősebb 65 évesnél, míg ugyanezen pénzintézet sima piaci fedezetlen kölcsöne esetében 70 éves kornál húzza meg ugyanezt a határt.

Természetesen vannak olyan esetek is, amikor az fogyasztóbarát hitel szabályai lazábbak a sima piaci kölcsön előírásainál. Ezeket a különbségeket is mindenképpen figyelembe kell venni a megfelelő konstrukció kiválasztásánál.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés