Egyre népszerűbb a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

Egyre népszerűbb a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-14
 

Egyre több magyar választja a személyi kölcsönök közül a fogyasztóbarát személyi hitelt. A 2021. januárjától elérhető  fogyasztóbarát kölcsön a teljes személyi hitel piacnak a 20 százalékát tette ki 2021. második negyedévében. Ez a felfutás igen gyorsnak, de minek köszönhető ez a siker?

2021. januárjától elérhető hazánkban a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) konstrukció. (A jegybank szigorú elvárások teljesítése esetén adja meg a minősítést az egyes bankoknak, hitelkonstrukcióknak.) A minősítéssel kapcsolatos elvárásokról itt találni részleteket.

A kölcsön egyre népszerűbb hazánkban, ezt támasztja alá az MNB szeptemberben megjelent „Hitelezési folyamatok” című jelentése is. De miért lehet olyan népszerű a konstrukció? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyire népszerű a fogyasztóbarát személyi kölcsön?

De mégis mennyire népszerű a fogyasztóbarát személyi hitel? Miben mérhető ez a népszerűség? A jegybank értekezése több szempontból is jól visszaadja azt, hogy mennyire sikeres a konstrukció:

  • 2021. második negyedévében 30 milliárd forint MSZH kölcsönt folyósítottak, ez a teljes piac 20 százalékát teszi ki. (Minden ötödik kölcsön – hitelösszeg alapján – már fogyasztóbarát volt.)
  • Az igényelt MSZH hitelek felára 3,3 százalékponttal alacsonyabb, mint a sima személyi kölcsönöké. (A felár kiszámítása során a kölcsönök THM értékéből került kivonásra a futamidőhöz tartozó BIRS hozam értéke.)
  • Átlagosan 3,6 millió forint a fogyasztóbarát konstrukcióból igényelt összeg nagysága. Ugyanez egy standard személyi hitelnél 1,6 millió forinttal kisebb.

Vagyis átlagosan kedvezőbb kondíciókkal és nagyobb összeget vesznek fel a magyarok a fogyasztóbarát konstrukcióból. Éppen ezért az MSZH részesedése elérte a 20 százalékot a személyi kölcsönök piacán.

A személyi kölcsönök átlagos THM felárának alakulása az idei évben

Találni igen olcsó standard személyi hiteleket is

Valóban roppant kedvezőek a fogyasztóbarát konstrukciók, de találni igen előnyős feltételekkel minősítéssel nem rendelkező kölcsönöket is. Példaként nézzük meg, hogy a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint milyen feltételekkel lehetne felvenni 3,6 millió forint személyi hitelt 7 éves futamidőre 300 ezer forintos jövedelem mellett.

A három legolcsóbb ajánlatot az UniCredit Bank, a Sberbank és a Budapest Bank kínálja. Közülük „csak” a harmadik legkedvezőbb ajánlat rendelkezik fogyasztóbarát minősítéssel. A legolcsóbb és az első MSZH ajánlat törlesztőrészlete között csupán havi 1 300 forint a különbség. (54 416 forint 55 709 forinttal szemben.) Összességében hét év alatt 108 ezer forint a különbség a két kölcsön között.

Vagyis a 3,3 százalékpontos pénzügyi hátrány helyett, bizonyos esetben még olcsóbb is az MSZH termékeknél egy sima személyi hitel. Éppen ezért érdemes alaposan szétnézni a piacon megtekintve valamennyi terméket: a standard és a fogyasztóbarát konstrukciókat is.

Bizonyos esetekben még szigorúbbak is a feltételei a fogyasztóbarát kölcsönöknek

Például a fogyasztóbarát kölcsönt legfeljebb 7 éves futamidővel lehet igényelni. Sima piaci személyi hitel egyes bankoknál akár 10 éves futamidő mellett is igényelhető.

Vannak olyan pénzintézetek, amelyek a felső életkori határra vonatkozóan szigorúbb szabályt alkalmaznak fogyasztóbarát hitelnél. (Az MSZH konstrukció esetében a hitel lejáratakor az adós nem lehet idősebb 65 évesnél, míg ugyanezen pénzintézet sima piaci fedezetlen kölcsöne esetében 70 éves kornál húzza meg ugyanezt a határt.

Természetesen vannak olyan esetek is, amikor az fogyasztóbarát hitel szabályai lazábbak a sima piaci kölcsön előírásainál. Ezeket a különbségeket is mindenképpen figyelembe kell venni a megfelelő konstrukció kiválasztásánál.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés