Egyszerűsödtek a Babaváró hitel feltételei

Egyszerűsödtek a Babaváró hitel feltételei
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-01 Frissítve: 2020-06-04
 

A 2020.05.29-én megjelent jogszabálymódosítás alapján könnyebben juthatunk Babaváró hitelhez. Ha külföldről költöznénk haza, akkor hamarabb megigényelhetjük a támogatást. Sőt mostantól jogosultak lehetünk az „ingyen” pénzre abban az esetben is, ha korábbi házasságunkból van gyermekünk.

A pénteken megjelent kormányrendelet értelmében jóval több fiatal pár lehet jogosult Babaváró hitelre. Emellett a rendelet pontosított néhány részletszabályt is.

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű támogatott kölcsön. A konstrukció kamatmentes, amennyiben a futamidő első 5 évében gyermekünk születik. Ráadásul a második baba érkezésekor elengedik a kölcsön 30%-át, a harmadik gyermek születésekor pedig a teljes tartozást. A pénzt bármire fel lehet használni – szabad célú -, a kölcsön igényléséhez pedig ingatlanfedezet sem szükséges.

Eddig is rengetegen igényelték a Babavárót, az új kormányrendelet hatálybalépését követően – a megjelenést követő 15. nap – még többen lehetnek jogosultak a konstrukcióra.

Hirdetés

Hirdetés

Akik nem az első házasságukban élnek könnyebben megkaphatják a Babavárót

Eddig előírás volt, hogy ha van meglévő gyermeke az igénylőknek – a pár bármely tagjának -, akkor legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie. Ez a szabály megszűnik, mostantól nem számít, hogy van-e az igénylőknek gyermeke, még akkor sem, ha nem az első házasságában él a pár egyik tagja sem.

Ezzel a módosítással számos olyan házaspár jogosult lehet a támogatásra, aki  eddig nem igényelhette a Bababáró hitelt.

Egyszerűbben megkaphatják a Babaváró hitelt a külföldről hazaköltőző családok

Módosul a társadalombiztosítási jogviszonnyal kapcsolatos elvárás is. Az igénylő pár egyik tagjának összesen legalább 3 éves Tb jogviszonyt kell igazolnia, ez nem is változott.

Eddig megfelelt a magyar társadalombiztosítási jogviszony, a külföldi tb jogviszony és a nappali felsőoktatási intézményben folytatott tanulói jogviszony is. Azonban az utolsó 180 napnak mindenképpen magyar alkalmazotti, vállalkozó jogviszonyból kellett származnia.

Ezt az elvárást lecsökkentették 90 napra abban az esetben, ha az igénylő korábban külföldi tb jogviszony hatálya alatt állt.  Ha például egy fiatal pár haza szeretne költözni Angliából és Babaváró hitelt szeretnének igényelni, akkor eddig legkorábban fél évvel a költözés után igényelhették meg a kölcsönt. Ez a határidő most lecsökken 90 napra, vagyis 3 hónappal a hazaköltözés után már meg lehet igényelni a Babavárót. Természetesen ennek feltétele, hogy Angliában és a költözés után Magyarországon is megfelelő tb jogviszonnyal rendelkezzen legalább a pár egyik tagja.

Az elfogadható Tb jogviszonyok közé bekerült egy új elem is. Mostantól megfelel a 3 éves jogviszonynak – a 180 napos szigorúbb feltételnek azonban nem – a diplomás gyed időszaka is.

Ikerterhesség esetén hosszabb időre lehet igényelni a törlesztés szüneteltetését

Amennyiben ikreket várna a pár, akkor a Babaváró törlesztőrészleteinek szüneteltetése akár 5 évre is igényelhető. Ehhez legalább 60 nappal az eredeti 3 éves felfüggesztés lejártát megelőzően kérelmezni kell a szüneteltetés meghosszabbítását.

A pár egyik tagjának halálával nem szűnik meg a kamatmentesség

Sajnos előfordulhat, hogy a pár egyik tagja meghal. Ebben az esetben az özvegy nem veszíti el a kamatmentességet abban az esetben sem, ha nem született gyermek a Babaváró hitel igénylése óta.  Ez jelentős segítség lehet ebben a szomorú helyzetben.

Korábban a kamatmentesség megszűnt – 6 hónapig még nem kellett kamatot fizetni a halálesetet követően -, azonban a korábban kapott kamattámogatást nem kellett visszafizetni.

Pontosították az újraházasodásra vonatkozó szabályokat 

Ha elvált a házaspár, akkor nem lehet teljesíteni a kamatmentesség, tartozáselengedés feltételeit, hiszen nem születhetett közös gyermek. Ugyanakkor újraházasodhat a Babavárót tovább fizető fél, ezzel újra megnyitva a gyermekvállalás teljesítésének határidejét. Ha az új házasságból születne gyermek, akkor vele teljesülhet a soron következő kedvezmény feltétele.

Előfordulhat azonban, hogy a mindkét fél az új házasságból érintett Babaváró hitellel – korábbi házasságuk idején igényeltek -, ebben az esetben mindkét hitelnél nem lehetne figyelembe venni ugyanazon közös gyermeküket. Az új baba érkezésekor el kell döntenie az új párnak, hogy melyikük Babavárójánál kérjék utána a támogatást.

 Az igényléshez szükséges igazolásokat is kiegészítették az új szabályoknak megfelelően

A 3 éves Tb jogviszony igazolásához az alábbi dokumentumok benyújtására lehet szükség:

 1. Magyar tb jogviszony igazolásához a területileg illetékes kormányhivatal igazolása szükséges*
 2. Külföldi Tb jogviszonyt az adott ország hatósága igazolhatja le
 3. A felsőoktatási nappali tanulói jogviszonyt a felsőoktatási intézmény igazolja le
 4. A diplomás gyedet az ellátást megállapító szervnek szükséges igazolnia.

* Az utolsó 180 napnak magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból kell származnia. Kivéve a külföldről hazaköltöző párok esetében, nekik elégséges a szigorúbb feltételeket teljesíteniük az igénylést megelőző 90 napon keresztül.

Pontosították a bírálati idő hosszát

A bankoknak maximum 10 munkanapjuk van elbírálni a beérkező Babaváró igényléseket. Korábban 10 nap állt csupán rendelkezésükre, így ez a módosítás tekinthető könnyítésnek is számukra. Ugyanakkor érthető a változtatás, ugyanis a hosszabb ünnepek előtt beadott kérelmek elbírálása jelentősen megterhelhette a pénzintézeteket.

Ezek a változások nagy könnyebbséget jelenhetnek a Babaváró hitelt igénylőknek. Előfordulhat, hogy korábban elutasították valaki kérelmét, de az új feltételek alapján már akár a maximális 10 millió forintos összegre is jogosult lehet. 

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Február végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés