Ekkora hozamokat lehetett elérni a legjobb nyugdíjmegtakarításokkal

Ekkora hozamokat lehetett elérni a legjobb nyugdíjmegtakarításokkal
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-08
 

Megtakarítóként fontos szempont, hogy mekkora hozamot tudunk elérni a befektetésünkkel, különösen akkor, ha hosszú időtávra tervezünk. A friss pénztári hozamstatisztikák alapján most megnéztük, hogy reálisan milyen hozamokat tehettek zsebre azok a megtakarítók, akik jól választottak portfóliót.

A nyugdíj-előtakarékosság életünk egyik legfontosabb pénzügyi feladata, hiszen az állami nyugdíjrendszer szolgáltatásának színvonala a legtöbbek számára várhatóan nem lesz kielégítő. Éppen ezért a legcélravezetőbb stratégia az lehet, ha még aktív korunkban gondoskodunk arról, hogy legyen félretett tőkénk, melyből kiegészíthetjük a majdani állami nyugdíjat. Jó hír, hogy már több mint 1,6 millió embernek van valamilyen nyugdíjcélú megtakarítása: közülük a legtöbben az önkéntes nyugdíjpénztárakat részesítik előnyben, de közel félmillió embernek van nyugdíjbiztosítása is.

Hirdetés

Hirdetés

Mibe fektethetnek az önkéntes nyugdíjpénztári tagok?

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok a legtöbb esetben 3-5 alapértelmezett portfólió közül választhatnak. Általában elérhető egy alacsony kockázatú (főként államkötvényeket tartalmazó) portfólió, egy közepes kockázatú (vegyes összetételű) portfólió, illetve egy magas kockázatú (részvénytúlsúlyos) portfólió.

A kínálat tehát viszonylag szűk, de a legtöbb megtakarító így is megtalálhatja a számára szimpatikus befektetést. Akit a magas hozam lehetősége vonz, és még bőven van ideje a nyugdíjba vonulásig, ő dönthet a részvénytúlsúlyos portfólió mellett. Aki ezzel szemben a biztonságra törekszik, és ezért cserébe alacsonyabb hozammal is meg tud elégedni, neki racionális választás lehet egy kötvénytúlsúlyos portfólió.

Melyik portfóliók hoztak a legtöbbet 10 év alatt?

A Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái alapján kigyűjtöttük, hogy mely portfóliók érték el a legjobb hozamokat 10 éves időtávon, azaz a 2014-től 2023-ig terjedő időszakban. (Azért érdemes legalább ilyen hosszú időtávon mérni a hozamokat, mert így a piaci hullámzások már kisimulhatnak, és reális képet kaphatunk az adott portfólió tartósan produkált teljesítményéről.)

A 10 éves távon legjobban teljesítő önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók évesített hozama

Látható, hogy az utóbbi 10 évben jól jártak azok, akik a 10 legjobb teljesítményű portfólió valamelyikében tartották a pénzüket. A legtöbb esetben 7-8% közti évesített hozamot tapasztalunk, miközben az infláció évi 4,9%-ra rúgott. Ez alapján a nyugdíjra megtakarítóknak számottevő reálhozam elérésére volt lehetőségük, azaz nem csak „nominálisan” növekedett a számlaegyenlegük, hanem reálértelemben is nyereséget könyvelhettek el.

Jó tudni
Vegyük észre, hogy a legeredményesebb portfóliók kivétel nélkül jelentős részvénysúlyt tartalmaznak, azaz beigazolódott az a befektetési alapvetés, miszerint a magasabb hozam együtt jár a magasabb kockázattal.

Hogyan teljesítettek a legjobb pénztárak 15 éven át?

Hasonlóképpen a legalább 15 éve (2009-től 2023-ig) zavartalanul működő portfóliók teljesítményét is megvizsgálhatjuk. Itt még szebb eredmények mutatkoznak: a 10 legmagasabb hozamú portfólió jellemzően évi 8-9% környéki nyereséget termelt, míg az évesített infláció alig 4,6% volt. A pénztártagok tehát szép reálhozamra tehettek szert, de ehhez meg kellett barátkozniuk a számottevő részvénysúllyal. (A 10 győztes portfólió közül mindegyik nagy arányban tartalmaz részvényeket.)

A 15 éves távon legjobban teljesítő önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók évesített hozama

Mennyi pénz gyűlhet össze egy havi 30 ezer forintos megtakarításból?

Aki úgy dönt, hogy egy nyugdíjcélú megtakarítás keretein belül takarékoskodik idős korára, ő a befektetési hozamokon túl az állami támogatás előnyeit is élvezheti. A támogatás valójában SZJA-visszatérítés, melynek mértéke az éves befizetések 20%-a, de maximum évi 280 ezer forint. Egy egyszerű példával élve, havi 30 ezer forint befizetése esetén az éves befizetés 360 ezer forint, ennek 20%-a, vagyis 72 ezer forint az évente visszaigényelhető SZJA.

Ha elképzelünk egy ma 40 éves megtakarítót, aki kereken havi 30 ezer forinttal indítja el a megtakarítását, jogosult az adóvisszatérítésre, és képes elérni egy ambiciózus – de nem irreális – 4%-os évesített reálhozamot, ő a 65 éves nyugdíjkorhatár betöltésekor mai értéken 18,3 millió forintos egyenleget fog látni a számláján, melyet adómentesen felvehet, és nyugdíjkiegészítésre fordíthat. (Ha nem kapna állami támogatást, akkor jóval kevesebb pénzt, kb. 15,3 millió forintot tudna felhalmozni.) Érdemes tehát fegyelmezetten kitartani a kitűzött stratégia mellett, hiszen így észszerű megtakarítási vállalással jelentős plusz jövedelmet biztosíthatunk későbbi önmagunk számára.

Kalkulálj
Indítsd el még ma a nyugdíjcélú megtakarításodat, és használd ki az elérhető 20%-os állami támogatást!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés