Így kaphatsz most vissza akár több százezer forint SZJA-t!

Így kaphatsz most vissza akár több százezer forint SZJA-t!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-31
 

A legfrissebb béradatok alapján egy magyar dolgozó évente átlagosan 1 millió forint személyi jövedelemadót fizet be a költségvetésbe. Jó hír, hogy ez a pénz nem veszett el örökre: bizonyos öngondoskodási formák segítségével jelentős részét vissza lehet szerezni az államtól.

Magyarországon régóta működő gyakorlat, hogy egyes megtakarításokra állami támogatás (személyi jövedelemadó-visszatérítés) igényelhető. A támogatott megtakarítások között egészségügyi, kis- és nagy gyermekkel kapcsolatos, illetve nyugdíjcélú konstrukciókkal is találkozhatunk. Most bemutatjuk, mit kell tennünk azért, hogy még idén kihasználhassuk ezeket a lehetőségeket.

Mennyi SZJA-t fizetünk be fejenként?

A 2023. augusztusi bérstatisztikákból kiolvasható, hogy egy átlagos (havi nettó 370 ezer forint) keresetű magyar munkavállalót havonta kb. 83 ezer forint személyi jövedelemadó terhel. Ezt 12 hónapra átszámítva megkapjuk, hogy egy év alatt kereken 1 millió forintra tehető az a pénzösszeg, amelyet az állam SZJA formájában elvon az átlagkeresetből.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen öngondoskodási formákat támogat az állam?

A befizetett személyi jövedelemadó visszatérítésére abban az esetben nyílik jogosultság, ha valaki rendelkezik olyan öngondoskodási szerződéssel, melynek keretein belül támogatott megtakarítási célokra gyűjt pénzt. A mostani szabályozás szerint az alábbi megtakarítások biztosítanak lehetőséget az SZJA-visszatérítésre:

Közös tulajdonságuk, hogy a megszerezhető adóvisszatérítés mértéke az éves befizetések 20 százaléka, de ennek felső határa eltérő: a pénztári termékek esetében együttesen évi 150 ezer forint, a nyugdíjbiztosításnál 130 ezer forint, míg a NYESZ-re vonatkozóan évi 100 ezer forint. Arra a kitételre is figyelni kell, hogy az egy évben különböző jogcímeken visszakapott SZJA mindösszesen legfeljebb 280 ezer forint lehet.

A megszerzett állami támogatás a megtakarítási számlára érkezik, ezt követően a meghatározott célokra lehet fordítani: egészségpénztári számláról többek között gyógyászati segédeszközök, magánorvosi kezelések és kisgyermekekkel kapcsolatos kiadások finanszírozhatók, míg a nyugdíj-előtakarékossági formák célja az időskori jövedelem kiegészítése.

Mennyi adóvisszatérítést kapnak a megtakarítók?

A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból tudjuk, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagok közül az aktív megtakarítók havonta átlagosan kb. 23 ezer forintot fizetnek be a számlájukra. Ez egy év alatt több mint 275 ezer forintnyi befizetést eredményez, melynek 20 százalékát, azaz átlagosan 55 ezer forintot visszakaphatnak az adójukból következő évben. A nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek a Bankmonitor becslése szerint havonta átlagosan 21 ezer forintot tesznek félre – ez évente 50 ezer forint SZJA-visszatérítést tesz lehetővé.

A kapott állami támogatás hosszú távon jelentős nyereséget eredményezhet: például egy 30 éves korban elindított, havi 30 ezer forintos nyugdíjmegtakarítás esetében mai értéken 4,3 millió forinttal növeli a lejárati egyenleget.

Év végéig van lehetőség visszaszerezni az SZJA-t!

Az év végével együtt egy nagyon fontos határidő is közeledik, ugyanis a megszerezhető állami támogatás mértéke attól függ, hogy egy adott naptári évben mennyi pénz érkezett be a megtakarítási számlára. Ez azt jelenti, hogy már alig 2 hónapjuk maradt azoknak, akik még idén szeretnék kihasználni a lehetőséget, és elnyerni a lehető legtöbb adóvisszatérítést. Akik viszont idén elmulasztják elindítani a kívánt megtakarítást, vagy nem helyeznek el új összeget a meglévő számlájukra, ők lecsúsznak az állami támogatásról.

Ötlet
Gyakori trükk, hogy valaki az év utolsó hónapjaiban indítja el az egészségpénztári vagy nyugdíjcélú megtakarítását, majd egyszerre befizet a számlájára egy egész évre elegendő összeget. Ilyen módon jogosulttá válik egy jelentős mértékű adóvisszatérítésre, amit a következő évi adóbevallásában érvényesíthet.

Mit kell megtennünk annak érdekében, hogy megszerezzük az idei adóvisszatérítést?

  1. Rendelkezni kell elegendő befizetett személyi jövedelemadóval, hiszen azt lehet majd visszakapni.
  2. Kulcsfontosságú mihamarabb elindítani a megtakarítást: ebben segíthetnek a Bankmonitor tanácsadói.
  3. Még idén el kell helyezni a megtakarítási számlán a kívánt összeget – ennek 20 százaléka lesz a kapott adóvisszatérítés.
  4. Jövő tavasszal az adóbevallásban jelezni kell az adóvisszatérítés igényét: ez alapján a NAV elutalja a számlára a támogatást.

Kalkulálj
Indítsd el még idén a saját megtakarításodat: használd a Bankmonitor kalkulátorát, és kérd tanácsadóink segítségét!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés