Érkezik a baba? Most fejenként 150 ezer forintot kaphatnak a családtagok!

Érkezik a baba? Most fejenként 150 ezer forintot kaphatnak a családtagok!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-11
 

Mi mindenre jó az egészségpénztári megtakarítás? Például 150 ezer forint állami támogatásban részesülhetnek általa a gyermekáldás előtt álló családok.

Kevesen tudják, de az egészségpénztárak segítségével gyermekszületés apropóján fejenként 150 ezer forint állami támogatásban részesülhetnek az adófizető családtagok. Most bemutatjuk, hogyan lehet kihasználni ezt a lehetőséget.

Mire jó egy egészségpénztári számla?

Az egészség- és önsegélyező pénztárak (a továbbiakban: egészségpénztárak) segítségével állami támogatásra tehetünk szert egészségügyi kiadásainkhoz kapcsolódóan. Az egészségpénztárba való belépés önkéntes, a számlanyitást követően a minimális tagdíjat – általában havonta pár ezer forintot – kell befizetni. Az így felhalmozott megtakarítás meghatározott célokra, például egészségügyi vizsgálatokra, kezelésekre és eszközökre fordítható, de akár beiskolázási kiadásokra vagy lakáshitel törlesztésére is fel lehet használni.

Hirdetés

Hirdetés

Évente 150 ezer forint támogatás igényelhető

Egy egészségpénztár legfőbb előnye, hogy a befizetésekre 20%-os állami támogatás (személyi jövedelemadó-visszatérítés) vehető igénybe. Ha valaki 2022-ben 200 ezer forinttal gyarapította az egészségpénztári megtakarítását, és ezt feltünteti az adóbevallásában, ő 2023-ban 40 ezer forint SZJA-visszatérítésben részesülhet. A támogatás évente egy alkalommal, az adóbevallást követően érkezik meg az egészségpénztári számlára.

A sokak által ismert önkéntes nyugdíjpénztárakhoz hasonlóan az egészségpénztárak esetében is évi 150 ezer forint az állami támogatás maximális mértéke. Fontos, hogy a limit együttesen vonatkozik az önkéntes nyugdíjpénztári és az egészségpénztári támogatásra, tehát összesen legfeljebb 750 ezer forint nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetésre kapható adóvisszatérítés.

A támogatásként kapott pénzösszeg ugyanúgy elkölthető a meghatározott célokra, mint a saját zsebből eszközölt befizetések. Fontos, hogy az egészségpénztári számla fenntartásának némi költsége is van, ez jellemzően a befizetések 4-7%-a, azonban a 20%-os állami támogatás ezt bőven ellensúlyozza. Sőt, a pénztár némi kamatot is fizet a megtakarításra, ez szintén javítja a megtérülést.

Érkezik a baba? Ilyenkor kötetlen kifizetés is lehetséges!

Láthattuk, hogy alapesetben az egészségpénztári egyenleg csak megkötött célokra használható fel. De ebből a szempontból kivételesnek számít az az élethelyzet, amikor a pénztártag családjában gyermek születik: ennek az eseménynek az apropóján szabad felhasználású kifizetés is teljesíthető.

A születési szolgáltatás maximális mértéke pénztáranként eltérő, általában az 500 ezer forint és 2 millió forint közötti sávban helyezkedik el. Az igénylés menete egyszerű: a gyermek születését követő 120 napon belül be kell mutatni a születési anyakönyvi kivonatot a pénztárnál, valamint ki kell tölteni a megfelelő igénylőlapot, és máris érkezhet a teljesen szabad felhasználású kifizetés.

Jó tudni
A gyermekszületés jogcímén kifizetett összegre 180 napos várakozási idő vonatkozik, azaz csak a legalább fél éve befizetett pénz vehető fel a számláról ilyen módon.

Aki szeretné kihasználni a maximális állami támogatást, neki érdemes 750 ezer forintot befizetnie a várandósság idején, így a következő évben 150 ezer forint adójóváírásban fog részesülni. Születést követően pedig igényelheti a költségekkel csökkentett teljes számlaegyenleg kifizetését. Például 6%-os költséglevonás esetén a befizetett 750 ezer forintból 705 ezer forintot írnak jóvá a számlán, majd ehhez hozzáadódik 150 ezer forint állami támogatás, így összesen 855 ezer forint vehető fel, nem számítva a pénztár által fizetett kamatokat.

Még tudjuk fokozni: ezt minden családtag eljátszhatja!

Az egészségpénztárak arra is lehetőséget biztosítanak, hogy kedvezményezettet jelöljünk meg. Ilyen módon nem csak a gyermek szülei, hanem az ő testvéreik, szüleik is igénybe vehetik a 150 ezer forintos támogatást. Ha például a kismama, a leendő apuka, valamint mind a négy leendő nagyszülő is fizet személyi jövedelemadót, akkor mindegyiküknek érdemes egészségpénztári számlát nyitniuk. Ezáltal hatszorosan is kihasználhatják a születési szolgáltatást, feltéve, hogy megjelölték kedvezményezettnek a kismamát. A fenti példa ilyenkor úgy módosul, hogy 6 × 750 ezer forintot fizetnek be, majd 6 × 855 ezer forintot vehetnek fel születési szolgáltatásként.

Összefoglalás

Gyermekszületés esetén egy egészségpénztári számla segítségével 13-16%-ot is meghaladó nettó nyereségre lehet szert tenni, akár 180 nap leforgása alatt. (Összehasonlításképpen: a népszerű Prémium Magyar Állampapírral jelenleg kétszer ennyi idő, 1 év alatt érhető el 16% hozam.) Természetesen az egészségpénztár más élethelyzetekben is kifejezetten hasznos tud lenni, de szabad felhasználású kifizetésre nem gyakran adódik alkalom. Ha érkezik a baba, akkor minden adófizető közeli hozzátartozónak érdemes megfontolnia ezt a lehetőséget.

Fontos, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári és az egészségpénztári megtakarításra igényelt adóvisszatérítés együttesen nem haladhatja meg az évi 150 ezer forintot, ezt szintén mérlegelni kell a döntéshozatalkor.

Kalkulálj
Ha szakértői segítségre van szükséged a megtakarításaid kapcsán, keresd bizalommal a Bankmonitor munkatársait!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés