Mire lesz elegendő a havi 30 ezer forintos nyugdíjmegtakarítás?

Mire lesz elegendő a havi 30 ezer forintos nyugdíjmegtakarítás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-26
 

Az időskori anyagi biztonság megalapozásához kulcsfontosságú egy céltudatosan megtervezett nyugdíjmegtakarítási stratégia. Sokan vállalják a havi 30 ezer forintos befizetést, ezért most kiszámoltuk, mai értéken mennyi pénzre számíthatnak ők nyugdíjba vonulás után.

A nyugdíjra megtakarítók körében gyakori, hogy egy kerek számot jelölnek meg havi befizetés gyanánt: például egyre elterjedtebb a havi 30 ezer forintos befizetés is. Most kiszámoltuk, várhatóan mekkora nyugdíjkiegészítésre lesz elegendő, ha adott életkorban elkezdünk rendszeresen félretenni ennyi pénzt a saját nyugdíjunkra.

Az átlagbér 8 százalékát kell félretenni ehhez

2023. augusztusában kedvezmények nélkül számítva havi nettó 369 700 forint volt a magyar átlagkereset, de ha a kedvezményeket is figyelembe vesszük, akkor már 383 500 forint adódik. Előbbi esetben egy havi 30 ezer forintos nyugdíjcélú megtakarítás kb. 8,1%-os részt hasít ki a teljes jövedelemből, míg utóbbi viszonylatában 7,8% körüli megtakarítási rátáról beszélhetünk.

Hirdetés

Hirdetés

Tényleg félretesznek ennyit a nyugdíjra megtakarítók?

Az országos adatokat szemlélve a legtöbb esetben azt látjuk, hogy a havi 30 ezer forintos megtakarítási cél teljesülésére még kicsit várni kell. A legfrissebb önkéntes nyugdíjpénztári statisztikák szerint 2023. első félévében havonta átlagosan 12 ezer forint díjfizetés érkezett a tagok számláira. A befizetések megoszlása azonban nem egyenletes: a tagok kb. fele valójában nem is takarékoskodik, a rendszeres megtakarítók viszont átlagosan 23 ezer forintot tesznek félre. Hasonló számokat látunk a nyugdíjbiztosításoknál is: tavaly ebben a szegmensben átlagosan havi 21 ezer forintot fizettek be a számlájukra a megtakarítók.

Mennyi megtakarításod halmozódhat fel az évek során?

Egy hosszú távú megtakarítás eredményességét három tényező határozza meg:

  • a rendszeres befizetések mennyisége,
  • az elért reálhozam nagysága,
  • a megtakarítási időtartam.

A Bankmonitor kiszámolta, hogy adott életkorban kezdve mennyi pénzt lehet felhalmozni egy havi 30 ezer forinttal elindított nyugdíj-előtakarékosság segítségével. Feltételeztük, hogy a kiválasztott befektetési portfólió évi 7% hozamot termel, az infláció évi 4 százalék lesz, továbbá a megtakarító évente az inflációval megegyező mértékben növeli („indexálja”) a befizetéseit.

Mennyi pénz gyűlik össze 65 éves korra egy havi 30 ezer forintos nyugdíjmegtakarítással?

A táblázatból látható, hogy egy 30 évesen elindított, havi 30 ezer forintos nyugdíjmegtakarítással több mint 26 millió forint lehet a megtakarítás lejárati egyenlege – mai értéken! Ha úgy kalkulálunk, hogy 20 évig élünk nyugdíjasként, akkor ez a megtakarítás havonta 109 ezer forint körüli nyugdíjkiegészítésre lesz elegendő.

Mennyi pénzből élnek most a nyugdíjasok?

A KSH adatai szerint idén augusztusban 210 ezer forint volt az öregségi nyugdíjak átlagos összege, de a mediánnyugdíj ennél jóval kevesebb, mindössze 186 ezer forint volt. Mivel novemberben 3,1%-os nyugdíjkorrekció érkezik, ezért azzal számolhatunk, hogy az átlagnyugdíj 217 ezer forintra emelkedik, a mediánnyugdíj pedig elérheti a 192 ezer forintot.

Mekkora nyugdíjkiegészítést tesz lehetővé egy adott életkorban elindított nyugdíjmegtakarítás?

Az átlagnyugdíjhoz képest a 109 ezer forintos nyugdíjkiegészítés pontosan 50% növekményt eredményez. Tehát mindazok, akik idejében rálépnek az öngondoskodás útjára, akár másfélszer annyi jövedelemre is számíthatnak idős korukban, mint a megtakarítással nem rendelkező kortársaik. Természetes, hogy minél fiatalabb korban kezdi valaki a megtakarítást, annál több pénze gyűlik össze 65 éves korára, és annál komolyabb kiegészítő jövedelemmel kalkulálhat.

A hiányzó éveket pótolhatod több megtakarítással

Ha te már a 40-es éveidben jársz, és szeretnél több nyugdíjkiegészítést, akkor „bepótolhatod” a hiányzó éveket oly módon, hogy mélyebben a zsebedbe nyúlsz, és magasabb összeggel indítod el a nyugdíjcélú megtakarításodat. Láthattuk, hogy 45 éves korban kezdve havi 30 ezer forintból kb. 49 ezer forintos nyugdíjkiegészítés tud felépülni. De ha képes vagy félretenni mostantól havi 68 ezer forintot, akkor máris elérheted ugyanazt a 26 milliós lejárati egyenleget (és a 109 ezer forintos nyugdíjkiegészítést), amire a nálad sokkal hamarabb induló 30 éves fiatalok is számíthatnak.

20% adóvisszatérítés is jár a nyugdíjmegtakarítások után!

Az év végéhez közeledve fontos hangsúlyozni, hogy a nyugdíjcélú megtakarításokat az állam is támogatja: az éves befizetés 20%-ának megfelelő SZJA-visszatérítés vehető igénybe. Ha még idén elindítasz egy megtakarítást (ez lehet önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ), akkor már jövőre részesülhetsz az első állami támogatásban. Sokan alkalmazzák azt a trükköt, hogy az év utolsó hónapjaiban megnyitott megtakarítási számlájukra egy egész évnyi befizetést elhelyeznek, így jelentősen nagyobb összeget kaphatnak vissza a befizetett adójukból. Egy egyszerű példával élve, aki 2023-ban összesen 360 ezer forintot fizet be, ő 2024-ben 72 ezer forintot kap vissza a NAV-tól – érdemes tehát lecsapni erre a lehetőségre.

Kalkulálj
Ha te is szeretnél elindítani egy nyugdíjmegtakarítást, használd a Bankmonitor kalkulátorát, és kérd tanácsadóink segítségét!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés