Elhíztam, de szeretném magamat bebiztosítani – most mit tegyek?

Elhíztam, de szeretném magamat bebiztosítani – most mit tegyek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-05
 

Világszerte számos helyen komoly gondot jelet a túlsúlyosság, a magyar lakosság több mint fele is küzd ezzel a problémával. Sajnos sok, súlyos betegség eredhet a felesleges kilókból, ami ellen küzdeni kell. A túlsúly az egészséges étrend kialakításával, rendszeres testmozgással leadható, szűrővizsgálatokkal pedig időben felismerhető a betegségek kialakulása. De vajon mit szólnak ahhoz a biztosítók, ha van rajtad pár felesleges kiló?

Statisztika

Az EUROSTAT adatai szerint 2014-ben a felnőtt magyar lakosság 53,9 százaléka volt túlsúlyos, míg a következő és egyben eddig utolsó mérés szerint 2019-ben már 58,3 százalék. Ezzel az eredménnyel az Európai Unió országai közül Csehország, Horvátország és Málta tud rosszabb eredményt felmutatni. Azért a többi országnak sincs túl sok oka az örömre, a rangsorban első Olaszországban a túlsúllyal élők aránya 44,7 százalék.

Csak reménykedhetünk benne, hogy a trend 2024-re megfordult, de ennek nincs túl nagy esélye.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan tudod kiszámítani, hogy túlsúlyos vagy -e?

A testtömeg index (TTI vagy angolul BMI) az a fontos mérőszám, ami megmutatja, hogy van-e túlsúlyod, vagy éppen vékonyabb vagy-e a kelleténél. A mérőszámot a testsúlyod és a testmagasságod alapján kalkulálják, te is kiszámíthatod otthon, ha a kilóban mért testsúlyodat elosztod a méterben mért magasságod négyzetével. Például 70 kiló testsúly, 1,7 méter magasság, így a BMI (70/1,7^2), vagyis 24,2. Hogy ez most jó-e vagy nem, azt az alábbi táblázatból tudhatod meg.

Felnőtt BMI testsúly-kategóriák osztályozása a magyar átlagos testmagasság szerint

Nehéz lenne felsorolni azt a rengeteg betegséget, amely összefüggésben lehet az elhízással. Az szív- és érrendszeri megbetegedéseken túl a légző- és mozgásszervi betegségeken keresztül egészen a daganatos megbetegedésekig majdnem minden kór összekapcsolható a túlsúllyal.

Fontos
Így a címben feltett kérdésre a prózai válasz: Sürgősen fogyj le!

Ezt persze nagyon könnyű mondani vagy leírni, és sokkal, de sokkal nehezebb véghez vinni. A boltokban található élelmiszerhegyek között úgy kell levadásznod azokat a termékeket, amelyek nincsenek megpúpozva zsírral, cukorral és szénhidráttal. Ráadásul a kasszánál mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ha egészségesebb portékákkal szeretnéd megtölteni a hűtőszekrényedet.

Az egészséges táplálkozás mellett a mozgás lehet a fogyás egyik kulcsa. Ez sem annyira olcsó, mint amennyire elsőre látszik. Viszont az egészségpénztárak valamennyivel csökkenteni tudják a költségeidet. Egészségpénztári befizetéseidből könnyebben tudsz vásárolni egészségtámogató eszközöket, termékeket és egészségügyi szolgáltatásokat is fizethetsz belőlük. Ilyenek például a vitaminok, a pulzusmérő okosórák vagy a vércukor és vérnyomásmérők.

Hogyan tudsz biztosítást kötni, ha túlsúlyos vagy?

Amiatt, hogy az elhízás rengeteg betegség forrása lehet, a biztosítók nagyon kritikusan állnak a túlsúly kérdéséhez. Minden olyan biztosítás esetében, ahol egészségi állapotfelmérésre kerülhet sor a testömeg index nagysága fontos szempont.  Ilyenek a kockázati életbiztosítások, az egészségbiztosítási kiegészítők vagy a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások. A kritikus betegségekre szóló biztosítások lehetnek önállóak vagy kiegészítők is. Itt az elhízás szerepe kiemelten fontos a kockázat megítélésében.

Az index mérése azonos minden biztosító esetében, de hogy mit tekintenek túlsúlynak, és mi a normál kategória, az biztosítónként eltérő lehet, a cég saját kockázatelbírálási szempontjai szerint. A túlsúlyt pótdíjjal fogja büntetni, ami az elhízás mértékétől függően komoly többletköltséget is jelenthet.

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével a piaci átlagnak megfelelő kockázati díjat számolhatsz a saját paraméterid alapján. Ez a díj a túlsúly okozta díjnövekedéssel nem számol, de kiindulópontnak megfelelő. Fiatalabb életkori kategóriákban a díj értelemszerűen kedvezőbb és az elhízás veszélye sem annyira fenyegető. Az EUROSTAT csak 43,9 százalékban határozza meg a 25 és 34 éves életkori kategóriában a túlsúlyosak számát, ami a teljes felnőtt lakosság adatánál jóval kedvezőbb.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Miben tud segíteni a Bankmonitor?

A Bankmonitor tanácsadói a piac vezető kockázati és egészségbiztosítási valamint egészségpénztári termékeit ismerik. Kérdéseikkel és tanácsaikkal segítenek kiválasztani a számodra legmegfelelőbb terméket. A túlsúly kérdése mindenhol fontos szempont, de nem minden biztosító ítéli meg egyforma szigorral ezt a problémát. Szakembereink jól ismerik az egyes biztosítók kockázatelbírálási szabályait.

 

Hirdetés
Hirdetés