Eltűnő forintok nyomában

Eltűnő forintok nyomában
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-11 Frissítve: 2021-08-06
 

Március eleje óta forgalomba kerültek a legújabb 2000 és 5000 forintos bankjegyeink. Ennek folyományaként a régi címletekkel hamarosan nem fogunk tudni fizetni. De rövidesen a régi típusú 20 ezer forintosnak is búcsút mondhatunk.

Új seprű jól seper

A szerencsésebbek már március elején találkozhattak a megújult 2000 és 5000 forintossal. Főként ez utóbbi tűnik fel sárga színével. A kétezres alapszínében alig, inkább részleteiben változott (előnyére).

A forint megújulása következtében nem olyan régen kaphattuk kézbe az új 20 és 10 ezreseket is. Az ilyen címletváltások fő indoka a biztonságtechnika fejlődése, és így a bankjegyhamisítás megnehezítése.

De bizonyos időközönként egy-egy különleges sorozatba is belefuthatunk. Ilyen volt például az 56-os eseményekre emlékező 500 forintos vagy a millenniumra kibocsátott 2000 forintos is.

Hirdetés

Hirdetés

Felkészül az 1000 forintos

Már csak az 500 és 1000 forintos bankjegyből nincs új címlet. Ez utóbbi változik várhatóan az év második felében, amikor a hírek szerint az MNB bemutatja a régi 1000 forintos utódját.

Gyorsan költsd el!

A régi 2000 illetve 5000 forintos bankjegyekkel mindössze az év közepéig (2017. július 31.) lehet majd fizetni. Ez követően még 3 évig ingyenesen beválthatóak lesznek a bankoknál, illetve a postán. De még Csipkerózsikának sem kell semmitől tartani. További 20 évig az MNB díjmentesen beváltja a padlásról előkerült bankjegyeket.

Hosszabbítás

A régi 20 ezer forintos bankjegyet már tavaly decemberében kivonták volna a forgalomból, ám a lakosság még nem készült fel az átállásra, így azokat az MNB további egy évig (tehát az év végéig) forgalomba tartja.

Indiai káosz

Az utóbbi idők egyik legnagyobb port kavaró bankjegyváltása Indiában történt. Az akkori legnagyobb címletű 500 és 1000 rúpiást minden különösebb felkészülési idő nélkül kivonták a forgalomból (hivatkozva a korrupcióra, adóelkerülésre és terrorizmusra). Mivel Indiában a tranzakciók nagyrésze készpénzben zajlik, ráadásul az 500 és 1000 rúpiások készpénzen belüli aránya 80% felett volt, így egy csapásra káoszba fulladt a bankjegycsere.

Hiába lehetett továbbra is kártyával fizetni, ha alig lehet valahol azt használni. Ráadásul több, mint 600 millió indiainak nincs is bankszámlája, illetve a bankszámlával rendelkezők közel felének egyáltalán okmányai sincsenek.

Természetesen ilyen káosztól aligha lehetett volna tartani Magyarországon, ha határidőre kivonják a 20 ezer forintost. De azért nem árt észben tartani, hogy idén 3 címlet régi sorozatának is búcsút kell, hogy intsünk.

Hirdetés
Hirdetés