Elvitték a lottóötöst – Így gondolkozz, ha megütötted a főnyereményt!

Elvitték a lottóötöst – Így gondolkozz, ha megütötted a főnyereményt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-15 Frissítve: 2021-08-06
 

Csak kevesek számára adatik meg, hogy igazán nagy összeget nyerjenek és egy csapásra megváltozhasson a szerencsének köszönhetően az életük. Ahhoz viszont, hogy elkerüljék a nyertesek átkát, vagyis az elszegényedést, több dolgot is érdemes átgondolni. A következőkben összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket, és külön megemlékezünk a befektetésekről, ahol szintén néhány pénzügyi manőverrel komoly összeget bukhatunk el.

A hétvégén valaki nagyon sok pénzt nyert, az ötöslottón 15 hete halmozódó nyereménye 1,9 milliárd forint volt. Ez már olyan összeg, amit nagyon nehéz ép ésszel felfogni. Csak a vicc kedvéért, ha a nyereménynek megfelelő 1000 forintos bankjegyeket egymás mellé tennénk, akkor 293 kilométer hosszú lenne a sor, ami megfelel a Tatabánya-Nyíregyháza távolságnak. Egymásra téve az ezreseket, fel tudnánk húzni egy 230 méter magas oszlopot. Ehhez hasonló magas felhőkarcolót Londonban találunk, méghozzá a Heron Towert.

Visszakanyarodva a fő témánkhoz, a nyeremény áldás ás átok egyben, nagyon sok olyan példát lehet mondani, amikor a mesés nyeremény megkeserítette az emberek életét. Az összeg nagyságától függetlenül, akár néhány év alatt el tudott fogyni a több százmillió forintnak megfelelő összeg a felelőtlen pénzköltés miatt.

Nagyon nehéz tanácsot adni egy ilyen helyzetben, viszont lehetnek olyan általános igazságok, melyek megfogadásával a nyertes a lottónyeremény áldásos hatásait tudja majd élvezni. Gyűjtésünk alapján a következő tippeket érdemes megfogadni:

  • Adj magadnak 6 hónapot, hogy kidolgozz egy tervet, mit is kezdesz a hirtelen jött pénzzel.
  • Ne lépj ki a munkahelyedről. Általában alulbecslik az emberek, hogy mekkora pénzre is lesz szükségük a jövőben, különösen a nyugdíjban.
  • Kérj profi segítséget egy pénzügyi szakembertől. Sőt, jól szolgálatot tehet, ha felveszünk egy könyvelőt és egy ügyvédet is. Egy jó csapattal a legtöbbet hozhatod ki a nyereményből.
  • Képezd magad. A nyereményből megszerezheted azt a diplomát vagy elvégezhetsz egy tanfolyamot, amire régóta vágytál, de pénz hiányában el kellett vetned.
  • Söpörd ki a hiteleidet. Ekkora keret mellett legyen az egyik első dolgod, hogy megszabadulsz a hitelektől és esetleges tartozásoktól.
  • Teljesen ne foszd meg magad az élvezetektől. A hitelen jött pénzből megvalósíthatod régi vágyaid, amilyen például egy álomvakáció. Ne szórd két kézzel a pénzt, állíts fel korlátokat.
  • Képezz vésztartalékot, mert nem lehet tudni, hogy mikor jön olyan váratlan kiadás, ami nagyobb összeget is elvihet.
  • Tegyél félre a gyerekek jövőjére. Megfizethetetlen a jó oktatás, ez sose feledd.
  • Függetlenül attól, hogy mennyire távol vagy közel a vagy a nyugdíjhoz, a nyereményből nyugdíjcélra is gondolj.
  • Teljesen rendben van, ha a pénzből másnak is adnál, viszont ezt tedd nagy diszkréció mellett. Nem kell ország-világ előtt kikürtölni, hogy nagyobb összeg állt a házhoz. Jó megoldás lehet az is, ha adományozol a jó cél érdekében.

Hirdetés

Hirdetés

A biztonságra törekedj a befektetések kiválasztásakor

Valaki évek fáradságos munkájával és spórolással tud megtakarítani, és ha nem jut az egyről a kettőre, akkor az jelenthet megoldást, ha nagyobb kockázatot vállal a magasabb hozamért cserébe. Teljesen más logikát kell követni, ha egyszer ránk talál a szerencse és több százmillió vagy akár néhány milliárd forintot nyerünk. Ekkor a pénz megóvása, a tőkevédelem az elsődleges szempont.

A mostani közel 2 milliárd forintos nyereményt nézve ez nem nehéz feladat, mert egy éves kamatozó kincstárjegyet vásárolva is éves alapon nettó 32,4 millió forintos kamatbevétellel számolhatunk (nettó 1,7%-os hozam mellett). Ilyen feltételek mellett nem nagyon éri meg magasabb kockázatot vállalni, mert a hangzatos ígéretek helyett szakértelem híján nagy veszteségek érhetnek bennünket.

A legfontosabb, hogy legyen egy vagy több olyan szakember, akihez fordulhatunk tanácsért. A bankok és befektetési szolgáltatók tárt karokkal fogadnak bennünket, hiszen a privátbanki szolgáltatások már 50-100 millió forint közötti összegtől elérhető. A megfelelő védelem biztosítása céljából több szolgáltatóval is fel kell venni a kapcsolatot, sőt lehetőség szerint megversenyeztetni őket, és a legjobbak közül választani.

Számtalan befektetés közül választhatunk, ha a közel 2 milliárd forintot befektetnénk, és minden bizonnyal akkor járunk el a legjobban, ha nemcsak a szolgáltatók, hanem a befektetések terén is a több lábon állást választjuk. Különösen jók lehetnek azok a befektetések, melyek alacsonyabb kockázatúak és rendszeres bevételt hoznak.

Sokan a kötvények (főként állampapírok) mellett kapásból az ingatlant jelölnék meg, mint jó lehetőséget, azonban itt minden esetben tudni kell, hogy az ingatlanpiac változásai minket akár negatívan is érinthetnek. Vagyis nem lehet egy állampapírt és egy befektetési céllal vásárolt ingatlant egy kalap alatt emlegetni, mert mind a kettőnek megvan a saját előnye és a kockázata is. Annyi előnyünk van a nagyobb nyeremény ismeretében az ingatlannál, hogy ha körültekintően járunk el, akkor likviditási problémáink nem lesznek, vagyis megelégedhetünk azzal is, ha az ingatlan kiadásából rendszeres bevételünk jelentkezik.

Vannak külön szakértők, akik az ingatlanbefektetésben segíthetnek, bár több százmillió forintos ingatlan-portfólió kezelése nem egyszerű feladat. Olyan vállalatok is találhatunk a piacon, akik vállalják, hogy mindent elvégeznek helyettünk, a bevétel egy kisebb részéről való lemondás ellenében (ez az értékpapír befektetésre is igaz). Ez sok bosszúságtól megkímél bennünket, bár itt is érdemes költségérzékenynek maradni, és több ajánlat közül meghozni a végső döntést.

A gyűjtésünkből is kiderül, hogy korántsem egyszerű dologról van szó, de nem is feltétlenül jelent akkora gondot egy lottónyeremény befektetése. A korábban felsorolt hibák elkerülésével és a jó tanácsok megfogadásával elkerülhetjük, hogy a hirtelen jött vagyon évek alatt elfogyjon és netalántán még az egészségünk is rámenjen egy nagyobb nyereményre.

Kíváncsi lennél, milyen befektetési lehetőségeid lehetnek? Add meg adataid és szakértőnk visszahív!
1

Hirdetés
Hirdetés