Elszabadultak a hitelkamatok. Mutatjuk, mit tehetsz ellene!

Elszabadultak a hitelkamatok. Mutatjuk, mit tehetsz ellene!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-06-24 Frissítve: 2021-07-01
 

Miközben január elején még 1,06 százalékon és 1,54 százalékon állt az ötéves és tízéves BIRS referencia-kamatláb, júniusra mindkettő nagyságrendileg megkétszereződött. Ez a következő időszakban a piaci hitelek kamatainak további emelkedését valószínűsíti. Mivel ritkán van ennyire egyértelműen beazonosítható fordulópont a kamatpiacon, érdemes odafigyelni a változásokra. Röviden az alábbiakban szakértőnk, Fancsali Judit, az Egyről a kettőre blog szerzője megmutatja, mi történt, illetve mit tehetünk azért, nehogy a végén hoppon maradjunk.

A BIRS, vagyis természetesen nem az alma, hanem a Budapesti Kamatswap Ügyletek referencia kamata, azt mutatja meg, hogyha a bankok a fölösleges adott lejáratú szabad forrásukat a „piacon” szeretnék értékesíteni (mert hitelben nem tudták vagy nem akarták) kihelyezni, akkor az milyen kamat mellett adják el egy másik banknak. Természetes, hogy egy bank ezen a piacon egyik nap kínál, a másik nap keresletet támaszt adott forrás iránt.

Az 5 és 10 éves BIRS alakulása 2021-ben

Ha egy banknak más forrás – anyabanki forrás, betételhelyezés, kötvénykibocsátás- nem áll rendelkezésére, akkor ez a hitelkihelyezés valós költsége. Ezen felül kell még többek között a hitelkihelyezés adminisztratív lebonyolításáért, a csődkockázat és a profit célok érdekében felárat kérnie.

Hirdetés

Hirdetés

5-10 éves kamatbiztonságú hitelek kamatainak változása időrendben

A nagyobb bankok – az MKB bankot leszámítva – emelték a hitelkamataikat, így az egyedi kamatlehetőségek az elmúlt fél évben fokozatosan romlottak. Az emelések mértéke eddig jellemzően 30-40 bázispont volt, de néhányan már összesen 60 bázispontot is emeltek. Közben az UniCredit bank partneri egyedi kamata egyre pozitívabban emelkedik ki a többi bank kínálata közül, ugyanis a többiek többé-kevésbé már lekövették a piac változását.

5-10 éves kamatbiztonságú hitelek kamatainak változása időrendben

Miért éri meg mélyponton hitelt felvenni, hitelt kiváltani?

Ez azt jelenti, hogy a bankoknál a következő időszakokban az eddigiekhez képest drágábbak lesznek a hitelek, ez pedig fájdalmasan érintheti a hitelfelvevőket.

Egyrészt mindenki szereti, ha az övé a legalacsonyabb kamatozású hitel. Másrészt a kamatváltozás elve rögzített, így ha hosszabb a futamidő mint a kamatbiztonság – például nem fix kamattal veszünk fel hitelt, hanem egyéves, ötéves, tízéves stb. kamatperiódusra, vagyis a kamat a kamatperiódus lejárta után változni fog -, akkor a kamatforduló időpontjában is egy nagyon alacsony felárú, a többi hitellehetőséghez képest kedvező feltételű hitel lesz, mivel a banki marzs nem növekedhet a jövőben sem.

Hogyan mehetsz biztosra, hogy a te hiteled már nem dráguljon a kamatemelés miatt?

Például a fogyasztóbarát hitel esetében az adásvételi szerződést követően a befogadáskor fixálódik a kamat, és a legtöbb banknál fél, vagy akár egy év is eltelhet a folyósításig, ha a hitelfelvevőnek ez a célja.

Az építési hitelek az engedélyek/tervek hatóság felé való benyújtását követően jellemzően 15 nappal, a legtöbb bank által elvárt e-napló megnyitását követően igényelhetőek. A legtöbb bank esetében itt is már a teljes hitelanyag benyújtásakor fixálódik a kamat.

Hitelkiváltásnál pedig szintén a teljes hiteligénylési csomag bankba történő benyújtása után, a bank általi befogadással fixálódik be. Vannak bankok, ahol ehhez – nem moratóriummal érintett hitel esetében! – még fennálló tartozásigazolás se szükséges első körben.

Miért váltják ki olyan nehezen hiteleiket az emberek?

A hitelkiváltás viszont nehézkes folyamat, egyrészt, mert még több adminisztratív teendővel jár, mint egy hitelfelvétel (még akkor is teendő van vele, ha ebben hitelközvetítő segít), másrészt mert számos díj merülhet fel az aktuális banknál: például végtörlesztési díj, az új bank kezdeti költségei, vagy ha a régi bank visszakéri a kezdeti elengedett költségeket.

Emellett bejönnek a képbe a személyes és szubjektív tényezők is. Sok esetben megváltozik a hitelfelvevő élethelyzete, cseréli ingatlanját, örököl, egyéb hitelt vesz fel, így sok esetben már mire „érdemes” lenne a kamatkörnyezet változás miatt kiváltani, már nem aktuális a dolog.

Ezen felül az emberek jelentős részében általános rossz érzet övezi a hitelkiváltást, mivel korábban számos költsége lehetett egy ilyen manővernek, melyet azóta erősen szabályoztak, a hozzá kapcsolódó érzet azonban megmaradt. Továbbá, mentálisan egyébként is könnyebb a megszokott, akár még nem is a legjobb konstrukcióban maradni, mint változtatni. 

Mennyit jelent egy kedvezőbb hitelkamat havonta?

Érdemes azonban észben tartani, hogy a maradásnak ára van, és ez a költség nagyon egyszerűen kifejezhető számokban: 100 bázispontos kamatkülönbség évente 10 milliónként 60-72 ezer forintot jelent.

Ezért már érdemes lehet a bankban egyeztetni, sorban állni vagy beszerezni a hitelkiváltáshoz vagy a kamat egyéb változtatására irányuló konstrukcióhoz szükséges papírokat. De még ez is megspórolható egy hitelközvetítővel, aki nem csupán a támogatások átlátásához jelenthet hatalmas segítséget, de a legjobb hitelkamatot is segíthet megtalálni. Ha úgy érzed, elkelne a pénzügyeid átgondolásához a támogatás, keresd fel szakértőnket, Fancsali Juditot. Judit szakértő, közgazdász partnerünk, kalkulálj a dedikált Bankmonitor oldalán és kérd visszahívását.

Köszönjük az elemzést Fancsali Juditnak, az Egyről a kettőre blog szerzőjének!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés