Ennek már a fele sem tréfa! Ezért is fizetnem kell a banknak?

Ennek már a fele sem tréfa! Ezért is fizetnem kell a banknak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-11 Frissítve: 2016-09-09
 

Akár lakáshiteled, akár bankszámlád, akár lakásbiztosításod van, számos esetben szembesülhetsz azzal, hogy időről időre többet kell értük fizetned. Ráadásul a kedvezőtlen változásokat neked is nyomon kell követned, ha időben szeretnél róla értesülni!

Amikor aláírsz egy lakáshitel szerződést, a feltételek a futamidő alatt megváltozhatnak. Nem csak a hitel törlesztőrészlete, hanem a banknál (akár másik banknál) fenntartott egyéb pénzügyi termékeid fenntartási költsége is.

Mikor változhat a hitel kamata?

Egyrészt a kamatperiódus váltáskor. A kamatperiódus az az időszak, amin belül nem változtatható a hitelkamat. Ez lehet 3, 6 hónap, vagy 1, 3, 5, 10, 15 és 20 év is. Minél hosszabb egy hitel kamatperiódusa, annál magasabb a kamata, ezáltal törlesztőrészlete, ergo a biztonságnak ára is van.

Ezen kívül emelhetik a hiteled kamatát akkor is, ha egy alacsonyabb kamatért cserébe vállaltál valamilyen feltételt, és azt később nem teljesíted. Bizonyos hiteleknél örökre elveszik az ilyen kedvezmény, míg más bankok újra érvényesítik, amennyiben ismét eleget teszel a feltételeknek, amelyek többnyire az alábbiak:

  • meghatározott összegű jövedelem bankhoz utalása,
  • a bank által előírt bankszámlacsomag igénylése, fenntartása,
  • a banknál egyéb termék igénylése (pl. lakásbiztosítás, életbiztosítás).

Hirdetés

Hirdetés

Mikor változhat a bankszámla, lakásbiztosítás, életbiztosítás költsége?

A bankszámla fenntartási költsége kis túlzással bármikor megváltozhat, emelkedhet és csökkenhet is. Bár sokan ódzkodnak tőle, de időről időre érdemes megnézni a bankszámla ajánlatokat, és jobb lehetőség esetén váltani.

Ha lakáshiteled is van, már nem biztos, hogy könnyen váltasz. A lakáshitelt nyújtó bank ugyan nem írhatja elő kötelezően, hogy oda érkezzen a jövedelmed is, azonban jelentősen magasabb lehet a lakáshiteled kamata, ha nem ott bankolsz.

A lakás-, és életbiztosítás díja évente automatikusan emelkedik. Ezt értékkövetésnek hívják, hogy évről évre ugyanazt a szintű pénzügyi szolgáltatást tudja nyújtani egy-egy kár esetén. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha ma 1 000 forintot fizet a biztosító neked egy villanykapcsolóra, de jövőre az a kapcsoló már 1 500 forintba kerül, akkor ahhoz meg kell emelnie a biztosítási díjadat (=értékkövetés vagy indexálás).

Ezen kívül akkor is változhat a fizetendő díj, ha megváltoztatod a biztosításba foglalt szolgáltatásokat (például kibővíted a lakásbiztosítást az ingóságaidra is, vagy emeled a biztosítási összeget).

A lakásbiztosítást a teljes futamidő alatt kötelező minden esetben fenntartani, akkor is, ha nem jár érte kamatkedvezmény a lakáshiteledre. Ez azért van, mert a lakás, vagy ház a jelzáloghitel fedezete, és ha a futamidő alatt kár éri, vagy helyre kell állítani az ingatlant, vagy a biztosítótól kapott összeget a kölcsön törlesztésére kell fordítani. Az életbiztosítást csak akkor kötelező végig fizetni, ha ezt előírta a bank a lakáshitelhez.

Változhat-e az elő-, végtörlesztés díja, ha már aláírtad a szerződést?

Igen, ez is változhat, azonban nem túl gyakran jellemző. Legutóbbi alkalommal egy törvénymódosítás miatt kényszerültek erre a bankok.

A bankok, biztosítók változtathatnak a feltételeken, ha:

  • valamilyen szabály ezt előírja, azaz törvények, jogszabályok változása miatt,
  • drágábban tudják nyújtani ugyanazt a szolgáltatást (például tranzakciós illeték bevezetése, infláció, fogyasztói árindex emelkedés),
  • kedvezőtlenül változnak a bankok működési feltételei (például megemelik a bankok által fizetendő OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) hozzájárulás összegét).

Fontos, hogy nem hívják fel egyesével az összes ügyfelüket a pénzintézetek, ha valamely költség, díj emelkedik! Egész egyszerűen küldenek egy levelet, vagy feltüntetik például egy számlakivonatodon, illetve kiteszik a honlapjukra az új kondíciókat, és rajtad múlik, hogy ezeket megnézed-e vagy sem!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés