Az építési telek áfája is visszaigényelhető 2021-től. Mutatjuk, mire lehet ez elég!

Az építési telek áfája is visszaigényelhető 2021-től. Mutatjuk, mire lehet ez elég!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-19
 

2021-től az építkezők visszaigényelhetik az építési telek és a ház építési költségeinek áfáját maximum 5 millió forintig. Ezzel azok járnak igazán jól, akik már megvették a szükséges telket, mert az elmúlt években olyan mértékű áremelkedés történt az építési telkek piacán, hogy az elviszi az adóvisszatérítéssel elérhető pénzügyi előnyt. Mutatjuk, hogy mire számíthatsz!

Az, aki most vágna bele egy építkezésbe, és még nem vásárolta meg hozzá a telket, az jelentős áremelkedésre készüljön fel. Budapesten például csaknem megduplázódott az 1500 négyzetméternél kisebb lakóövezeti és külterületi telkek árai az elmúlt 5 évben. Ez azt jelenti, hogy míg 2016. januárban 40 ezer forintos átlagos négyzetméterárat kértek ezekért, most 87 ezer forint ugyanez.

A magyar nagyvárosok többségében hasonló volt a tendencia, Debrecenben például 13 ezer forintról 26 ezer forintra drágultak az ilyen építési telkek, míg Győrben 12 ezer forintól 30 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterárak öt év alatt! Bár a lakásárak stagnálhatnak vagy akár egyes helyeken csökkenhetnek is 2021-ben, a telkeknél várhatóan további áremelkedésre lehet számítani, legalábbis erre utal, hogy 2016 és 2020 között mintegy megduplázódott az eladó telkek iránti keresések száma az ingatlan.com hirdetési rendszerében, miközben a kínálat nem bővült ilyen mértékben.

Egy 600 nm-es építési telek átlagos ára Budapesten, Győrben és Debrecenben.

Jó hír ugyanakkor, hogy 2021-től minden olyan építkezés esetében, amikor a megvásárolt telek tulajdonosa azonos az építtetővel, utólag visszaigényelhető 5 millió forint a telek és az építési költségek 27%-os áfájából. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos árú, 600 nm alapterületű építési telek áfája Debrecenben és Győrben teljes egészében visszaigényelhető, sőt, valamennyi pénz még az építkezés adójából is visszakérhető. Budapesten más a helyzet, itt az 5 millió Ft a telek forgalmiadójának is alig felét teszi ki, így az építkezés számlára már nem jut a kedvezményből.

Ezekre kell figyelni az áfa-visszaigénylés kapcsán:

  • Kizárólag akkor van áfa-tartalma egy teleknek, ha azt cégtől vásároljuk meg. Vagyis a magánszemélytől vásárolt telek áfája nem igényelhető vissza, hiszen ezt nem terheli forgalmi adó.
  • Ahogy már írtuk, a telek tulajdonosának és az építtetőnek egyazon személynek kell lennie.
  • Az építtető kizárólag magánszemély lehet, vagyis nem bízhat meg generálkivitelezőt, mert akkor az nem építésnek, hanem újépítésű ingatlan vásárlásának számítana. (Ez persze nem feltétlenül rossz, hiszen így 5%-os lesz az áfa mértéke, ráadásul csok-kal történő vásárlás esetén ez utólag visszaigényelhető.)
  • A felépült lakás alapterülete nem lehet nagyobb 150 nm-nél, míg ház esetében 300 nm a plafon.
  • Kizárólag 27%-os áfát tartalmazó számlák adója igényelhető vissza.
  • A 2018. január 1. után kiállított számlák áfája igényelhető vissza. Ez igaz a telekre is!
  • Az áfa-visszaigénylést 2022. december 31-ig lehet benyújtani.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés